1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taidemuseot

Amos Rexin suunnitellut arkkitehtitoimisto voitti kutsukilpailun Raaseporin uudesta taidemuseosta – Projektin rahoitus osin auki

Museon musta väritys herätti keskustelua tuomariston keskuudessa.

taidemuseot
Arkkitehtitoimisto JKMM:n havainnekuva Tammisaareen tulevasta uudesta taidemuseosta.
Tammisaareen tulevan uuden taidemuseon on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM. JKMM Arkkitehdit

Raaseporin uuden taidemuseon suunnittelijaksi on valittu sama arkkitehtitoimisto, jonka kädenjälkeä on esimerkiksi Amos Rex -taidemuseo. Uusi museo on tarkoitus rakentaa Raaseporissa Tammisaaren taajama-alueelle.

Taidemuseon suunnittelutyöstä järjestettiin kutsukilpailu arkkitehtitoimistoille.

Kisaan osallistui kuusi työtä (siirryt toiseen palveluun), ja voiton vei JKMM Arkkitehdit. Toimisto on suunnitellut lisäksi muun muassa OP-pankin pääkonttorin Vallilassa.

Havainnekuva uuden museon tiloista.
Uuden taidemuseon on tarkoitus tarjota tilat Albert de la Chapellen taidesäätiö taidekokoelmalle.JKMM Arkkitehdit

Amos Rexin -taidemuseon tapaan Raaseporissakin mennään osittain maan alle, mutta suurin osa museorakennuksesta on maan pinnan yläpuolella. Kyseessä on puinen musta rakennus, joka sijoittuu aivan Tammisaaren alueella hyvin näkyvälle paikalle.

Museon väritys herätti keskustelua tuomariston keskuudessa. Voittoisan suunnitelman tehnyt arkkitehti Asmo Jaaksi toteaa, ettei väri kuitenkaan ole kynnyskysymys.

– Sillä saadaan rakennukseen tiettyä dramatiikkaa, mutta se voidaan toki saavuttaa muillakin materiaaleilla tai materiaalin käsittelyillä. Väri herättää voimakkaimpia tunteita, vaikka se ei ehkä ole keskeistä arkkitehtuurissa.

Havainnekuva museon läpileikkauksesta
Museo on suunniteltu osin maan alle.JKMM Arkkitehdit

Projektin rahoitus osin auki

Uusi museo tulee kortteliin, jossa toimivat jo museokeskus Ekta ja Pro Artibus säätiön taidekeskus ”Elverket”. Yhdessä museot tulevat muodostamaan niin sanotun ”Kulttuurikorttelin”.

Projektin takana on Albert de la Chapellen taidesäätiö, jonka omistama 50 teoksen kokoelma muodostaa uuden museotoiminnan rungon. Sen rinnalla on kuitenkin myös vaihtuvia näyttelyitä.

Säätiön on määrä toteuttaa koko projekti alusta loppuun ja lahjoittaa rakennus tämän jälkeen Raaseporin kaupungille.

Projektin rahoitus on kuitenkin osittain vielä auki. Itse asiassa kohteen tämän hetkistä hinta-arviotakaan ei ole vielä haluttu paljastaa.

Havainnekuva uudesta museosta ylhäältä päin.
Uusi museo täydentää korttelia, jossa toimivat jo museokeskus Ekta ja Pro Artibus säätiön taidekeskus ”Elverket.JKMM Arkkitehdit

Museon pohja kuin salmiakki

Arkkitehti Asmo Jaaksi sanoo, että kilpailukutsu oli varsinainen ”unelmaduuni”. Haastetta tehtävään toi museon ympäristö.

– Miten tehdä rakennus, joka on samaan aikaan uutta, tämän päivän arkkitehtuuria ja istuu olemassa olevaan vanhaan ympäristöön.

Jaaksi kertoo, että taidemuseon lähtökohtana oli perinteinen tammisaarelainen kaupunkitalo.

– Lyhyesti voi sanoa, että se on kuin uusi hahmo tällaisille perinteisille kaksikerroksisille puisille kaupunkitaloille. Pohja on kääntynyt ikään kuin salmiakiksi, se istuu paremmin siihen tontille.

Museon ympäristöstä löytyy yhtäläisyyksiä arkkitehtitoimiston aiemmin suunnitteleman Amos Rexin kanssa.

– Molemmissa on tiivis rakennuspaikka olemassa olevassa kaupunkirakenteessa. Mittakaava on eri, mutta molemmat piti sovittaa tiukkaan raamiin. Ja ehkä juuri se ajatus, että tehdään houkutteleva, elävään toimintaan ja tekemiseen kannustava paikka, Jaaksi toteaa.

Havainnekuva Tammisaareen suunnitellusta museosta.
Museoon on suunniteltu kolme kerrosta.JKMM Arkkitehdit

Lue myös:

Ennennäkemätön Tove Jansson ja 44 muuta teosta saavat uuden kodin Tammisaaresta – "Suurin osa taiteilijoista on suurelle yleisölle tuttuja nimiä"

22.3.2019 klo 12.40 Tarkennettu, että museo tulee Raaseporin kaupungissa sijaitsevaan Tammisaareen. Vaihdettu otsikosta Tammisaari Raaseporiksi.

Lue seuraavaksi