EU vaatii yhä Britanniaa hyväksymään erosopimuksen, jotta brexitiä voidaan lykätä – Sipilän mukaan lyhyt brexit-lykkäys sopii Suomelle

Britannian EU-eroa voidaan pääministeri Sipilän mukaan lykätä kesäkuun loppuun.

Brexit
Juha Sipilä brexit-huippukokouksessa Brysselissä.
Juha Sipilä brexit-huippukokouksessa Brysselissä.Ludovic Marin / AFP

BrysselEU voi Suomen mielestä myöntää Britannialle lyhyen lykkäyksen EU-eropäivään, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Brysselissä.

Sipilän mukaan lykkäystä voidaan Suomen puolesta myöntää kesäkuun loppuun saakka sillä ehdolla, että Britannian parlamentin alahuone hyväksyy EU:n ja Britannian neuvotteleman erosopimuksen.

– On brittien käsissä, hyväksyvätkö he sopimuksen, Sipilä sanoi.

Pääministeri *Theresa May *pyysi kirjeellä eilen keskiviikkona EU:lta brexitin lykkäämistä 30. kesäkuuta saakka. Euroopan komissio on suhtautunut pyyntöön varauksella, sillä sen mielestä eroa ei voida lykätä toukokuun lopussa pidettävien eurovaalien yli ilman että Britannia osallistuisi vaaleihin.

Britannian pääministeri Theresa May saapumassa huippukokoukseen Brysselissä.
Britannian pääministeri Theresa May saapumassa huippukokoukseen Brysselissä.Stephanie Lecocq / EPA

Suomelle ei Sipilän mukaan ole suurta merkitystä sillä, onko jatkon takaraja 23. toukokuuta vai kesäkuun lopussa.

– Suomen kanta on tässä joustava, Sipilä sanoi.

Brexitin lykkäystä käsitellään iltapäivällä alkavassa EU-johtajien huippukokouksessa. Pääministeri Mayn on määrä kertoa tilanteesta kokouksen aluksi muille johtajille, jonka jälkeen nämä päättävät miten asiassa edetään.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti eilen, että muut EU-maat voivat periaatteessa hyväksyä Britannian pyynnön, kunhan erosopimus hyväksytään.

Parlamentin alahuone on torjunut sopimuksen jo kahdesti. Puhemies John Bercow on ilmoittanut, että samaa sopimusta ei voi tuoda kolmanteen äänestykseen ilman muutoksia.

EU-johtajien on tarkoitus hyväksyä komission ja Britannian aiemmin sopima pöytäkirja, joka voisi pääministeri Mayn mielestä olla riittävä muutos sopimukseen, jotta siitä voidaan äänestää kolmannen kerran ensi viikolla.

Lue lisää:

Brexit-solmua setvitään tänään Brysselissä: pääsevätkö EU-johtajat sopuun Mayn lykkäyspyynnöstä?