Pikkukunnat miettivät sote-palveluiden tulevaisuutta: "Olemme koko ajan puun ja kuoren välissä"

Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola toivoo, että palvelut säilyvät lähellä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Hoitaja työntää kärryjä Padasjoen terveysaseman käytävällä
Petri Niemi/Yle

Moni pikkukunta miettii sote-uudistuksen kaaduttua, miten sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi järjestää tulevaisuudessa.

Taustalla on kuntien tiukkeneva taloustilanne ja nopeasti vanheneva väestö.

Esimerkiksi 3 000 asukkaan Padasjoella palveluita järjestävään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään ei olla täysin tyytyväisiä.

– Olemme kohtuullisen tyytyväisiä, mutta palveluasumisessa on puutteita. Myös kotiin annettaviin palveluihin tarvittaisiin lisää panostusta, sanoo kunnanjohtaja Heikki Jaakkola.

Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola
Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola kertoo, että terveysasemalla toimii nyt kaksi lääkäriä, kun aiemmin heitä oli kolme. Petri Niemi/Yle

Myös Kärkölän kunnassa hyvinvointiyhtymän palveluissa riittää kehitettävää.

– Eniten huolta kannettu vanhusten palveluista ja kotiin vietävistä palveluista. Terveyskeskuksen palveluihin olemme suht tyytyväisiä, kertoo 4 500 asukkaan kunnan pormestari Markku Koskinen.

Padasjoki maksoi hyvinvointiyhtymälle viime vuonna 13 miljoonaa euroa ja Kärkölä runsaat 14,5 miljoonaa euroa kuntaosuutta sote-palveluiden järjestämisestä.

– Olemme koko ajan puun ja kuoren välissä. Pitää miettiä, mikä on palvelutarve ja mitä kunnat pystyvät rahoittamaan, Koskinen miettii.

– Raha ei tahdo riittää, kun tulotaso on matala. Tämä johtaa kuntien väliseen eripuraan siitä, kuinka niitä (hyvinvointiyhtymän) kuntaosuuksia jaetaan ja onko kaikki laskelmat varmasti menneet oikein, lataa Jaakkola.

Kärkölän pormestari Markku Koskinen
Kärkölän pormestarin Markku Koskisen mielestä hiljattain kaatunut sote-uudistus oli hyvin lähellä oikeaa vaihtoehtoa. Petri Niemi / Yle

Kärkölän sote-palveluselvitys keväällä?

Kärkölän pormestari Markku Koskinen haluaisi ainakin selvityttää kunnan vaihtoehdot nykymallille eli hyvinvointiyhtymän järjestämälle paketille.

– Erikoissairaanhoito on ostettava muualta. Peruspalveluissa tulisi harkittavaksi, mitkä voidaan itse hoitaa ja mitkä ulkoistettaisiin ammattimaisille toimijoille.

Koskinen korotaa, että kyse on hänen alustavista ajatuksistaan. Kunnanhallituskaan ei ole vielä käsitellyt mahdollisen konsulttiselvityksen teettämistä vaihtoehdoista. Asia noussee keskusteltavaksi vielä kevään aikana.

Se on aika harmillista, että kustannussäästöjä etsittäessä ensimmäiseksi yleensä tarkastellaan kriittisesti palveluverkkoa.

Heikki Jaakkola

Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola sanoo, ettei kunta ole irtautumasta yhtymästä.

– Kokonaisulkoistus ei näin pienessä kunnassa toimi. Julkiseen palveluun tukeudutaan.

Kesälomansa jälkeen eläköityvä Jaakkola ennakoi, että lähivuosina Padasjoenkin sote-palveluihin kohdistuu muutospainetta.

– Pelkään pahoin, että palvelu etääntyy. Se on aika harmillista, että kustannussäästöjä etsittäessä ensimmäiseksi yleensä tarkastellaan kriittisesti palveluverkkoa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaatui pari viikkoa sitten, kun sote-uudistus kaatui. Eduskuntavaalitaistoja käyvät puoluejohtajat ovat väläytelleet uudistukselle jo uutta aikataulua lähivuosille.

Pormestari Markku Koskisen ja kunnanjohtaja Heikki Jaakkolan haastattelut Yle Areenassa.