1. yle.fi
  2. Uutiset

Jo toinen uponnut lentotukialus löytyi Guadalcanalin läheltä

USS Waspin sotatoimet toisessa maailmansodassa eivät kestäneet kauan, mutta olivat sitäkin kiihkeämpiä.

toinen maailmansota
USS Wasp tulessa.
Lentotukialus Wasp tulessa japanilaisen sukellusveneen osuttua siihen torpedoilla.Everett Collection / AOP

Yhdysvaltalaisen tutkimusalus Petrelin miehistö on löytänyt jo toisen uponneen lentotukialuksen Guadalcanalin saaren lähistöltä Tyynestämerestä.

USS Wasp makaa noin 4 000 metrin syvyydessä. Tammikuussa sama tutkimusalus löysi lentotukialus USS Hornetin samoilta vesiltä. Asiasta kertoo muiden muassa CNN-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Wasp osallistui kuuluisaan Salomonsaarten meritaisteluun 24.–25. elokuuta 1942 Japanin laivasto-osastoa vastaan. Salomonsaaret sijaitsevat Australian koillispuolella.

Alus oli tuomassa jalkaväkijoukkoja vahvistamaan Guadalcanalin saarelle maihinnousua tekeviä Yhdysvaltain joukkoja, kun laivaan osui neljä japanilaisen sukellusveneen ampumaa torpedoa.

Yksi räjähdyksistä tapahtui laivan polttoainetankissa ja laiva muuttui tulimereksi.

Yhdysvaltalainen CBS-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut laivalla palvellutta, nyt 98-vuotiasta Jim Forresteria. Hän istuskeli tuolissa pahaa aavistamatta, kun torpedot iskivät.

– Yhtä-äkkiä meihin osui torpedoja. Kuvittele, kuinka ne saavat sinut pomppaamaan ylös tuolista, hän kertoo.

Koko miehistö määrättiin heti jättämään laiva.

– Otin vain kiinni nenästäni ja sukukalleuksista ja...

– Hyppäsitte Tyyneenmereen, kysyy haastattelija.

– Kyllä, vastasi Forrester.

Waspilla oli turmahetkellä noin 2 000 miestä. Heistä 176 kuoli laivan upotessa. Laivan jäännökset ovat nyt hauta, ja tästä syystä tutkijat jättävät laivan rauhaan.

Täydennystä Maltalle

Ennen Guadalcanalin operaatiota Wasp osallistui sotatoimiin Välimerellä. Malta saari oli brittien tärkeä tukikohta, kun natsi-Saksa ja fasistien johtama Italia yrittivät valloittaa Pohjois-Afrikkaa.

USS Wasp
Lentotukialus USS Wasp.Arkivi / AOP

Maltalta käsin toimivat brittien laivasto ja ilmavoimat yrittivät estää Saksan ja Italian laivoja viemästä täydennyksiä Afrikkaan. Erityisesti tarvetta oli lentokoneista.

Wasp määrättiin viemään Spitfire-hävittäjiä Maltalle. Operaatiolle annettiin koodinimi Calendar.

48 hävittäjää tuotiinkin saarelle. Hävittäjien huollossa oli kuitenkin ongelmia ja akselivaltojen ilmahyökkäyksissä suurin osa koneista tuhottiin kentälle.

Britannian pääministeri pyysi Yhdysvaltojen laivastoa tekemään "uuden piston Maltalle". (Wasp on suomeksi "ampiainen".)

Waspin määräys uusittiin. Seurasi operaatio Bowery, jossa tuotiin lisää Spitfire-koneita Välimerelle. Tämä kuljetus onnistui paremmin kuin ensimmäinen.

Välimereltä Wasp komennettiin Tyynelle valtamerelle tukemaan Yhdysvaltain laivastoa taistelussa Japania vastaan.

Toisessa maailmasodassa uponneiden laivojen etsimishanketta rahoittaa Microsoft-yhtiön perustajiin kuuluvan Paul Allenin säätiö.

Lue seuraavaksi