Hyppää sisältöön

Mitä tehdä kesätöiden takia tyhjäksi jäävälle asunnolle? Mari Keskitalo, 24, teki somen avulla taustatutkimusta vuokralaisesta

Vuokranantajat toivovat opiskelijoiden muistavan, että jälleenvuokrauksesta pitää ilmoittaa etukäteen vuokranantajalle.

Mari Keskitalo opiskelee psykologiaa Itä-Suomen yliopistossa. Kuva: Anton Rinta-Jouppi / Yle

Opiskelijat etsivät nyt kilvan vuokralaisia kesän ajaksi asuntoihinsa. Sosiaalisen median ryhmiin ja internetin kauppapaikoille ilmestyy uusia vuokrailmoituksia päivittäin.

Tämän huomasi myös joensuulainen opiskelija Mari Keskitalo, 24, joka päätti laittaa asuntonsa vuokralle kesän ajaksi. Hän on lähdössä Helsinkiin töihin kolmeksi kuukaudeksi, joten asunnon vuokraaminen tuntui järkevältä vaihtoehdolta.

Aluksi Keskitaloa epäilytti, saisiko hän vuokralaista ollenkaan. Vastaavia kalustettuja opiskelija-asuntoja kun oli paljon jo tarjolla. Keskitalo jätti kuitenkin parilla kuvalla varustetun ilmoituksen sekä someen että internetin kauppapaikkaan. Ilmoituksia alkoi sadella, ja viikon päästä sopiva asukas löytyi.

– Olen iloisesti yllättynyt, miten helposti tämä on edistynyt, Keskitalo myhäilee.

Sopimus kuntoon ja ilmoitus vuokranantajalle

Ennen vuokrasopimusten allekirjoittamista Keskitalo ilmoitti aikeistaan omalle vuokranantajalleen.
Tämä onkin tärkeä muistaa, kertoo Suomen vuokranantajien Pohjois-Karjalan aluepäällikkö Seppo Sirainen.
– Näin välttyy paljolta jälkiselvittelyltä ja ongelmilta.
Sirainen painottaa, että vuokraaminen eteenpäin ei vapauta alkuperäistä vuokralaista vastuusta esimerkiksi vuokranmaksun tai vahinkojen suhteen.

Vuokravastuun kohdistamisessa oikein auttaa puolestaan hyvä sopimus, sanoo OVV asuntopalveluiden Joensuun yrittäjä Satu Lukin.

– Sopimus pitää tehdä asuinhuoneiston vuokralain mukaisesti siten, että se suojaa päävuokralaista, ja hän saa varmasti vuokrarahat.

Hyvässä sopimuksessa on ehtoja esimerkiksi vuokravakuudesta ja vuokran maksusta. Lukin muistuttaa myös, että uudella vuokralaisella pitäisi olla kotivakuutus kunnossa. Se suojaa kesäasukkaan aiheuttamilta mahdollisilta vahingoilta. Mahdollisen vuokralaisen luottotiedot kannattaa myös tarkistaa.

OVV asuntopalveluiden Joensuun yrittäjä Satu Lukin suosittelee huolehtimaan, että jälleenvuokraussopimus on lain mukainen ja päävuokralaista suojaava. Kuva: Anton Rinta-Jouppi / Yle

Keskitalon vuokranantajalle jälleenvuokraus sopi hyvin. Lisäksi hän löysi internetistä vuokrasopimuspaperit, joita pystyi muokkaamaan itselle sopivaksi. Sopimukseen sai lisättyä ehtoja esimerkiksi lemmikeistä, palovaroittimesta ja sähkömaksusta.

– Asetin ehdot rikkoutuneista kalusteista, vakuudesta ja lisäksi tupakointikiellon sisällä. En halunnut, että sinne jää mitään porsaanreikiä.

Vuokra hoidetaan puolestaan siten, että uusi vuokralainen maksaa rahat Keskitalon tilille, josta hän toimittaa vuokrasumman päävuokranantajalle. Näin kontrolli vuokranmaksusta pysyy paremmin Keskitalon käsissä. Hän suhtautuu luottavaisin mieliin uuteen vuokralaiseen. Keskitalo kertoo tehneensä kuitenkin pientä taustatutkimusta sosiaalisen median avulla. Samoin hän halusi tavata vuokralaisensa ennen sopimuksen allekirjoittamista ja esitellä samalla asuntoa.

– Olen erittäin tyytyväinen löytämääni vuokralaiseen, Keskitalo iloitsee.

Kela kaipaa myös ilmoitusta

Ali- ja jälleenvuokrauksen lisääntyminen on huomattu myös vuokralaisten neuvonta- ja edunsalvontajärjestö Vuokralaiset ry:ssä. Alivuokrauksen suosion kasvun syynä on Kelan muuttunut asumistukikäytäntö opiskelijoille, kertoo järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski.

– Nykyään asumistukea hakiessa kämppäkavereita ei tulkita kuuluvaksi samaan ruokakuntaan. Sen takia on parempi olla alivuokrasopimus, jotta jokainen asukas voi hakea asumistukea kukin erikseen.

Muutos aiheutui siitä, kun opiskelijat siirtyivät pari vuotta sitten yleisen asumistuen piiriin.

Mari Keskitalon ei tarvinnut kauaa etsiä vuokralaista asuntoonsa. Siihen meni vain noin viikko. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Jälleenvuokrauksesta kysellään puolestaan yleensä siksi, että vuokranantajat suosivat nykyään vuokrasopimuksia, joissa ensimmäinen mahdollinen irtisanomisajankohta on vasta 12 kuukauden päästä sopimuksen alkamisesta.

– Asukkaalle voi tulla tarve muuttaa pois aiemmin. Silloin herää kysymys, voiko asunnon jälleenvuokrata, jolloin välttyisi mahdollisen sopimussakon maksamiselta.

Mutta miten käy opiskelijan asumistuen, jos jälleenvuokraamiseen päättää ryhtyä? Ainakaan eteenpäin vuokratusta asunnosta ei voi saada asumistukea, kertoo Kelan lakimies Petri Hassel.

– Asumistukea voi saada vain yhteen asuntoon kerrallaan, ja asumistuki myönnetään asuntoon, jossa henkilö pysyvästi asuu. Jos tuensaajalla on vuokratuloa jostain toisesta asunnosta, otetaan vuokratulot asumistuessa tulona huomioon. Jälleenvuokralaisesta pitäisi myös ilmoittaa Kelalle välittömästi, Hassel toteaa.

Jos ilmoitusta ei tehdä, tuki voidaan myöhemmin joutua tarkistamaan takautuvasti.

Artikkelista voi keskustella kello 22:00 asti.