1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapinlahti, Helsinki

Pitkä kiista päättyi: Lapinlahden entisen mielisairaalan vuokralaiset saivat kaksi vuotta armonaikaa

Tilat ovat olleet vuodesta 2015 asti tilapäisesti vuokrattuna Osuuskunta Tilajakamolle ja Suomen Mielenterveysseuran alaiselle Lapinlahden Lähteelle.

Lapinlahti, Helsinki
Lapinlahden sairaala
Lapinlahden mielisairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön rakennettu sairaala. Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa sairaalassa oli sairaalatoimintaa vuosien 1841–2008 aikana.Elise Tykkyläinen / Yle

Lapinlahden sairaalan vuokralaiset ja kiinteistön omistava Helsingin kaupunki ovat solmineet väliaikaisen vuokrasopimuksen. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Tilat ovat olleet vuodesta 2015 asti tilapäisesti vuokrattuna Osuuskunta Tilajakamolle ja Suomen Mielenterveysseuran alaiselle Lapinlahden Lähteelle.

Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja Tuula Sundman vahvistaa Ylelle, että kaupungin kanssa on päästy väliaikaiseen vuokrasopimukseen.

– Sopimus on ihan samankaltainen kuin alkuperäinenkin sopimus. Meidän vuokrat tosin nousevat nyt merkittävästi, noin 65 prosenttia. Saimme vuokraneuvottelut väliaikaistoiminnan jatkumisesta päätökseen, ja väliaikaistoiminta jatkuu.

Väliaikainen vuokrasopimus mahdollistaa toiminnan jatkumisen ainakin vuoden 2020 loppuun saakka.

Lapinlahden sairaalan Tuula
Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja Tuula Sundman on harmissaan siitä, että vuokraneuvottelut kaupungin kanssa venyivät.Elise Tykkyläinen / Yle

Lapinlahden sairaalan tiloissa eletty pitkään epävarmuudessa

Lapinlahden entisen mielisairaalan tilat ovat olleet pitkään kovassa turbulenssissa.

Helsingin kaupunki kertoi marraskuussa myyvänsä Lapinlahden sairaalan.

Joulukuussa kaupunki päätti käynnistää ideakilpailun Lapinlahden entisen sairaala-alueen tulevaisuudesta. Suunnittelukilpailulla etsitään toimijaa, joka alkaisi kehittää ja kunnostaa sairaalaa. Kilpailuun otetaan mukaan myös vuokramalliin perustuvat ehdotukset.

Samaan aikaan kaupunki on käynyt neuvotteluita Lapinlahden sairaalan nykyisten vuokralaisten eli Osuuskunta Tilajakamon ja Lapinlahden Lähteen kanssa.

Helsingin kaupunki kertoi marraskuussa, että vuokrasopimuksen jatkosta käytiin neuvotteluja, jotka eivät johtaneet mihinkään. Kaupungin mukaan vuokraa pitäisi nostaa, koska nykyisellään perittävä vuokra ei kata rakennusten korjaus- ja ylläpitokuluja. Vuokralaiset ovat maksaneet vuokraa 3,6 euroa neliöltä.

Lapinlahden mielisairaala 1930-luvulla
Vanhasta valokuvasta selviää hyvin sekä Lapinlahden sairaalan suuruus että ainutlaatuinen sijainti Helsingissä meren rannalla ja puiston keskellä. Kuva on 1930-luvulta.P. Roos©Helsingin kaupunginmuseo

Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamon ja Lapinlahden Lähteen mukaan kaupunki esitti ennen joulua 150 prosentin vuokran korotusta ja vuokrasopimuksen jatkoa siihen saakka, kunnes suunnittelukilpailun voittaja ottaa kiinteistön haltuunsa.

Vuokralaiset kertovat jättäneensä vuokrankorotuksesta oman tarjouksensa, jossa korotus olisi 40 prosenttia. Vastatarjous ei kelvannut Helsingin kaupungille vaan se irtisanoi vuokrasopimukset.

Lapinlahden sairaalan vuokraneuvotteluja kuitenkin jatkettiin (siirryt toiseen palveluun) vaikka vuokrasopimukset irtisanottiin päättymään kesäkuun 2019 lopussa.

Nyt solmittu väliaikainen vuokrasopimus nostaa vuokraa noin 65 prosenttia, eli vuokra on jatkossa noin kuusi euroa neliöltä.

Osa 170 vuokralaisesta on jo lähtenyt

Lapinlahden Lähteellä ja Tilajakamolla on yhteensä 170 vuokralaista entisen sairaalan tiloissa. Vuokralaisina on esimerkiksi hyvinvointipalveluita, terapiaa ja kulttuuripalveluita tarjoavia toimijoita.

Toimitusjohtaja Tuula Sundman kertoo, että venyneiden vuokraneuvotteluiden vuoksi osa vuokralaisista on jo irtisanoutunut.

– Osa joutui lähtemään, koska he eivät pystyneet sietämään epävarmuutta siitä, jatkuuko heidän vuokramahdollisuutensa täällä. Tiedämme, että tästä lähtee kevään kuluessa vielä vuokralaisia pois, koska tilanne on ollut niin vaikea.

Sundman ei osaa vielä arvioida, kuinka vaikea uusia vuokralaisia on löytää lähteneiden tilalle vuokrankorotuksen jälkeen.

– Tämä on vanha rakennus eikä täytä nykytoimistojen standardeja. Kyllä se tietysti asettaa rajoituksia sille, millaiset toimijat tänne pystyvät tulemaan.

Kaiken kaikkiaan Sundmania harmittaa, että neuvottelut kaupungin kanssa venyivät. Hänen mielestään vuokralaiset eivät ole saaneet ansaitsemaansa arvostusta kaupungilta.

– Me olemme olleet hirveän hyviä vuokralaisia tämän kolmen vuoden ajan. Olemme maksaneet vuokramme säntillisesti, olemme korjanneet tätä vanhaa rakennusta ja pidetty tätä hyvässä kunnossa. Koemme, ettemme ole toimijoina saaneet sellaista arvostusta kuin olisimme ansainneet.

Lue myös:

Lapinlahden entisen mielisairaalan vuokralaisten kohtalo ratkeaa pian – "Aion kahlita itseni patteriin, minut saa kantaa ulos sen mukana"

Lapinlahden sairaalan tulevaisuus on yhä sumun peitossa

Lapinlahden sairaalan vuokralaiset irtisanottiin – Kansalaistoimintaa harjoittavat vuokralaiset pitävät kaupungin vuokrankorotusaikeita kohtuuttomina

Lapinlahden sairaala voidaan myös vuokrata

"Tarvitsemme ainakin yhden paikan, jossa ihmiset voivat edistää omaa mielenterveyttään" – Säätiöistä pelastaja Lapinlahden sairaalan toiminnalle? Helsinki aikoo myydä suojellun Lapinlahden sairaalan – tiukat ehdot: tultava pääosin muuhun kuin asumiskäyttöön

Helsinki suunnittelee mittavia vuokrankorotuksia Lapinlahteen – kansalaistoimintaa harjoittavat vuokralaiset protestoivat aikeita

Lue seuraavaksi