Mehiläisen palvelukoti AVIn valvontaan Vaasassa – lääkehoidon toteuttamisessa todetut puutteet johtavat tutkintapyyntöön poliisille

AVI ja Vaasan kaupunki tekivät tarkastuksen Mehiläisen Mainiokoti Isolahteen tänään. Tarkastukseen johtivat omaisten yhteydenotot ja kaupungin oma valvonta.

palvelutalot
Mehiläisen Mainiokoti Isolahti Vaasassa
Mehiläisen Mainiokoti Isolahti VaasassaAnna Ruda / Yle

Vaasassa sijaiseva Mehiläisen Mainiokoti Isolahti on tänään asetettu Aluehallintoviraston (AVI) valvonnan alaisuuteen.

Vaasan kaupungin mukaan palvelukoti Mehiläisen Mainiokoti Isolahdessa on huomattu erittäin vakava tilanne.

– Lääkehoidon toteuttamisessa on ollut puutteita. Tässä vaiheessa, kun selvittely on käynnistynyt ja tutkinta käynnistyy, en voi tarkemmin asiaa avata, sanoo Vaasan Koti- ja laitoshoidon tulosaluejohtaja Leif Holmlund.

Holmlundin mukaan kaupunki ja AVI ovat katsoneet puutteiden olevan niin vakavia, että Vaasan kaupunki tulee tekemään asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Lisäksi Vaasan kaupunki sijoittaa Mainiokoti Isolahteen perjantaista alkaen sairaanhoitajan varmistamaan lääkehoidon turvallisen toteuttamisen nyt käynnistyneen selvitystyön ajaksi.

Omaisilta yhteydenottoja

Leif Holmlund kertoo, että Mainiokoti Isolahden asukkaiden omaisilta on tullut kaupungille muutamia yhteydenottoja ja niiden sekä oman valvontansa perusteella kaupunki teki palvelukotiin yllätystarkastuksen ja toteutti myös oman selvitystyönsä asiasta

Myös tänään torstaina AVI ja Vaasan kaupunki tekivät palvelukotiin ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Tämän käynnin perusteella Mainiokoti Isolahti asetettiin AVIn valvontaan ja kaupunki sijoittaa palvelukotiin sairaanhoitajan.

– Se tehtiin meidän oman johtopäätöksemme perusteella. Haluamme turvata asiallinen ja tarkoituksenmukainen lääkehoito meidän ikäihmisillemme, Holmlund sanoo.

Mehiläisen Mainiokoti Isolahti on ikäihmisille tarkoitettu tehostetun palveluasumisen yksikkö. Siellä asuu tällä hetkellä 54 Vaasan kaupungin palveluasumisen asiakasta ostopalvelun kautta. Palvelukodissa on sekä suomen että ruotsinkielinen yksikkö.

– Yhteydenotot omaisiin on aloitettu välittömästi Mainiokoti Isolahden taholta, Holmlund kertoo.