Kuopiolla suunnitelma, jonka pitäisi vähentää juomaveden ongelmia ja saada se jopa maistumaan paremmalle – maksaisi puolitoista miljoonaa

Kuopion Vesi haluaa rakentaa Itkonniemen päävesilaitokselle muun muassa aktiivihiilisuodatuksen.

juomavesi
Vettä valutetaan lasiin.
Yle

Kuopion Vesi haluaa päävesilaitokselleen uutta tekniikkaa kaupunkilaisten talousveden laadun parantamiseksi.

Tavoitteena on, että Kuopiossa aika ajoin vaivaavat vedenlaatuhäiriöt vähenisivät pitkällä aikavälillä ja vesi maistuisi nykyistä paremmalle.

Vesilaitos tarvitsee kaupungilta reilun puolentoista miljoonan euron rahoituksen, jonka turvin Itkonniemen vesilaitokselle rakennettaisiin aktiivihiilisuodatus ja samalla veden desinfiointitapaa muutettaisiin.

Kuopion Veden tuotantopäällikön Markku Lehtolan mukaan toiveissa on, että rakentaminen alkaisi ensi vuonna.

Tässä vaiheessa tarvitaan rahoituspäätös suunnittelutyön käynnistämisestä. Kuopion Vesi -liikelaitoksen johtokunta päättää 120 000 euron suunnittelurahasta kokouksessaan ensi keskiviikkona.

Suodatustapa saattaa vähentää myös putkistojen saostumia

Itkonniemen vesilaitokselle tuleva vesi on tekopohjavettä Hietasalon ja Jänneniemen alueelta, ja osa raakavedestä tulee suoraan järvestä. Juomavesi täyttää nykyisinkin kirkkaasti laatuvaatimukset.

Laitokselta vesijohtoverkostoon lähtevä vesi sisältää kuitenkin pieniä määriä rautaa, mangaania, alumiinia ja orgaanisia aineita. Aktiivihiilisuodatus poistaisi näitä aineita ja muita hajua ja makua aiheuttavia yhdisteitä.

Kuopion Vesi uskoo, että menetelmä vähentäisi myös vesijohtoverkostoon kertyviä saostumia, jotka aiheuttavat veden värjääntymistä häiriötilanteissa. Kuopion vesijohtoveden kalkkipitoisuuteen menetelmä ei kuitenkaan vaikuta.

Aktiivihiilisuodatus on Suomen vesilaitoksissa melko yleinen menetelmä. Sitä käytetään paljon etenkin niissä vesilaitoksissa, jotka ottavat vettä suoraan järvistä ja joista.

– Se poistaa juomavedestä "järvimäistä" makua, Lehtola selventää.

Desinfiointitavan muutos poistaisi kloorin makua

Aktiivihiilisuodattimen käyttöönoton yhteydessä on tarkoitus muuttaa myös veden desinfiointitapaa. Nykyisin Kuopion talousvesi desinfioidaan vapaalla kloorilla, uudessa menetelmässä se korvataan UV-desinfioinnilla ja klooriamiinin käytöllä.

Kuopion Veden tuotantopäällikön Markku Lehtolan mukaan desinfioinnin muutokset varmistavat talousveden mikrobiologista laatua entistä paremmin. UV-desinfiointi poistaa vedestä tehokkaasti alkueläimiä, viruksia ja bakteereita. Klooriamiini puolestaan pysyy vedessä paremmin kuin vapaa kloori.

– Klooriamiinin käyttö myös vähentää vedessä havaittavaa kloorin hajua ja makua, Lehtola sanoo.

Itkonniemen päävesilaitoksen iso saneerausurakka on juuri valmistumassa, mutta siinä ei tehty muutoksia vedenkäsittelyprosesseihin.

Remontti maksoi noin viisi miljoonaa euroa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus