Nyt pohjoisessa alkaa myös ilmasotaharjoitus – Suomen ja Ruotsin Lapissa lentävät Hornetit, Gripenit ja Learjetit

Pohjois-Ruotsissa meneillään oleva suuri maasotaharjoitus täydentyy nyt ilmaoperaatiolla.

Ilmasotaharjoitus
JAS Gripen -hävittäjä
JAS Gripen -hävittäjäJagadeesh NV / EPA

Ruotsin ilmavoimien perjantaina iltapäivällä alkava ilmasotaharjoitus näkyy ja kuuluu lähipäivinä myös Suomen puolella Länsi-Lapissa. Ilmaoperaatioharjoitus liittyy Pohjois-Ruotsissa meneillään olevaan suureen kansainväliseen sotaharjoitukseen. Ruotsin maavoimien järjestämään Northern Wind -sotaharjoitukseen osallistuu 10 000 sotilasta viidestä maasta. Suomesta mukana on 1500 sotilasta ja 500 ajoneuvoa.

Flygvapenövning 19 -harjoituksessa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien hävittäjät lentävät Rovaniemeltä ympäri vuorokauden. Lentotoiminta ulottuu Pohjois-Ruotsin lisäksi Suomen ilmatilaan Tornionlaaksoon ja Länsi-Lappiin – Kemin, Rovaniemen, Kittilän ja Enontekiön väliselle alueelle.

Harjoituksessa tehdään myös matala- ja yliäänilentoja. Rovaniemen tukikohdasta harjoitukseen osallistuu 4–6 Hornetia sekä Ruotsin ilmavoimien kahdeksan Gripen C/D -monitoimihävittäjää ja kaksi Saab SFO:n operoimaa elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Learjet-suihkukonetta.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä ja taivaalla voi näkyä kirkkaita valoilmiöitä. Valoilmiöitä aiheuttavat omasuojaheitteet eli silppu ja soihdut.

Tukikohtina Rovaniemi ja Ruotsin Kallax

Suomesta FVÖ19-harjoituksessa on mukana yhteensä 8–12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kolme maavoimien NH90-kuljetushelikopteria ja noin 200 henkilöä.

Suomen ilmavoimien mukaan joukot jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan niin sanottuun siniseen osapuoleen ja niiden vastustajaa kuvaavaan punaiseen osapuoleen. Sinisen osapuolen päätukikohta on Ruotsin Kallax, punaisen Rovaniemi. Kallaxiin tukeutuvat 4–6 Hornetia lentävät harjoituksen sinisellä puolella Ruotsin ilmavoimien koneiden rinnalla.

FVÖ19-harjoituksen kokonaisvahvuus on yli 60 ilma-alusta ja noin 2 500 henkilöä. Osallistuminen FVÖ19-harjoitukseen on osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien FISE-yhteistyötä. Harjoitus testaa ja kehittää maiden ilmavoimien yhteistoimintakykyä.

Ilmavoimien mukaan Kallaxiin tukeutuvan osaston tavoitteena on harjoittaa ilmavoimien henkilöstöä ja varusmiehiä toimintaan ruotsalaisessa tukikohtaympäristössä. Vastaavasti Ruotsin ilmavoimien henkilöstö harjaantuu Rovaniemellä toimimaan suomalaisessa tukikohdassa.

Ilmasotaharjoituksen lentotoiminta alkaa perjantaina kello 13 ja päättyy ensi keskiviikkona kello 13.