1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Golanin kukkulat

Trump aikoo tunnustaa Golanin kukkulat osaksi Israelia

Israel miehitti alueen kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Vaaleihin valmistautuvan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on jo kiittänyt ilmoituksesta.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham (vas.) vieraili Golanilla 11. maaliskuuta yhdessä pääministeri Netanyahun (kesk.) kanssa ja ilmaisi tukensa Israelin hallinnolle kukkuloilla. Kuva: Ronen Zvulun/EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti Twitter-viestissä Yhdysvaltain aikovan tunnustaa Syyrialta vallatut Golanin kukkulat osaksi Israelia. Alue on Trumpin mukaan kriittisen strateginen ja turvallisuudeltaan tärkeä Israelin valtiolle ja alueelliselle vakaudelle.

Israel miehitti alueen kuuden päivän sodassa 1967 ja ulotti sinne hallintonsa vuonna 1981, mutta muut maat ovat pitäneet sitä yhä miehitettynä alueena. Syyria katsoo sen kuuluvan itselleen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu riemuitsi tuoreeltaan ilmoituksesta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Netanyahun mukaan Trumpin päätös tulee tärkeällä hetkellä, jolloin Iran käyttää Syyriaa alustanaan Israelin tuhoamiseksi. Hän kiitti tviitissään Trumpia päätöksestä.

Netanyahu kertoi myöhemmin tiedotustilaisuudessaan, että hän oli puhunut Trumpin kanssa puhelimessa ja sanonut Trumpin tehneen historiaa.

Israelissa järjestetään vaalit 9. huhtikuuta. Trump on tukenut voimakkaasti Netanyahun hallintoa, ja hän tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa 2017.

Yhdysvaltain republikaanien senaattori Lindsey Graham vieraili Golanilla pääministeri Netanyahun kanssa maaliskuun 11. päivä, ja julisti silloin aikovansa lobata Yhdysvalloissa sen puolesta, että Golanin kuuluminen Israelille tunnustetaan.