Hyppää sisältöön

Kevään ylioppilaiden urakka on pian ohi – Heikki Tidenberg, 69, saa ylioppilaslakin yli 40 vuotta lukio-opintojen aloittamisen jälkeen

Vantaalainen Heikki Tidenberg hurahti opiskeluun eläkkeelle jäämisen jälkeen.

Heikki Tidenberg ei halua kokeilla ylioppilaslakkia ennen toukokuun loppua. - Ei ennen kuin lopulliset tulokset ovat tulleet, hän toteaa ja myöntää olevansa hieman taikauskoinen asian suhteen. Kuva: Minna Perovuo / Yle

Elettiin 1970-luvun alkupuolta, kun armeijasta päässyt Heikki Tidenberg aloitti iltalukion. Tidenberg oli muuttanut Pieksamäeltä Helsinkiin ja sukulaistäti patisti nuorta miestä opintoihin.

Lukio ei tuntunut omalta. Kun opiskelupaikka teknisessä oppilaitoksessa aukeni, Tidenberg aloitti insinööriopinnot.

Elämä vei mennessään, kuten niin usein käy. Tuli kiinnostava työpaikka ja perhettä elätettäväksi.

Lukiota Tidenberg ei ajatellut vuosikymmeniin.

Takaisin lukioon

Heikki Tidenberg oli aina ollut kiinnostunut matematiikasta. Eläkepäivien koitettua ajatus matematiikan lisäopinnoista alkoi poltella mielessä.

Vaimokin oli huolissaan siitä, miten aktiivinen aviomies saisi aikansa kulumaan, kun talokin oli jo rakennettu valmiiksi.

Joku projekti on aina hyvä olla menossa, Tidenberg tuumasi.

Syksyllä 2014 hän aloitti matematiikan opiskelun Sotungin etälukiossa Vantaalla – 64-vuotiaana.

Etälukiossa oli helppoa syventyä derivaattoihin ja polynomifunktioihin vaikka kotisohvalla maaten.

Nälkä kasvaa syödessä

Tidenbergin alkuperäinen tarkoitus oli lukea vain pitkän matematiikan kurssit, mutta pian mukaan tuli muitakin oppiaineita: englantia, ruotsia, historiaa, biologiaa ja maantietoa.

Tidenberg koukuttui uuden oppimiseen.

– Hurahdin täysin. Miten kiehtovaa oli opiskella antiikin historiaa tai sitä, kuinka Suomen suhteet Ruotsiin ja Venäjään ovat kehittyneet aikojen saatossa.

Erityisesti Tidenberg lumoutui maantiedosta. Kotonaan Vantaan Hakunilassa hän kertoo innostuneesti muun muassa mannerlaattojen liikkeistä. Hän painottaa puhettaan termeillä "käsittämättömän hienoa", "todella mielenkiintoista" ja "vau"!

Opettajat huomasivat oppilaansa innon ja kannustivat tätä viemään lukio-opinnot ylioppilastutkintoon asti.

Tidenberg otti haasteen vastaan.

Etäopiskelu on vapautta ja vastuuta

Suomessa nettiopiskelu etälukiossa on mahdollista yli sadassa oppilaitoksessa. Opiskelija voi valita koko lukion oppimäärän tai yksittäisiä kursseja.

Etälukion etuna on omaan tahtiin opiskeleminen. Se sopii niille, jotka eivät voi tai halua osallistua säännölliseen tuntiopetukseen.

Sotungin lukion rehtori Esa Partanen kertoo, että kaikille opiskelijoille räätälöidään yksilöllinen opintosuunnitelma tavoitteiden ja elämäntilanteen mukaan.

Ylioppilastutkinto digitalisoitui asteittain syksystä 2016 lähtien ja oli kokonaan digitaalisessa muodossa tänä keväänä. Viimeisenä paperilta digitaaliseksi muuttui matematiikan koe.

Etäopiskelu on kasvava opiskelumuoto

Nettiopiskelu yleistyy jatkuvasti ja on lähitulevaisuudessa tapa, jolla esimerkiksi monet yliopistot tarjoavat kursseja. Partanen suosittelee myös päivälukiossa opiskeleville kurssien ottamista etälukion valikoimista.

– Etäkurssien avulla voi opiskella myös huippuyliopistoissa kuten Harvardissa tai Cambridgessä. Verkko-opiskelu tuo itsenäisyyttä ja vapautta, mutta vaatii runsaasti suunnitelmallisuutta ja kurinalaisuutta.

Gaudeamus igitur

Neljän ja puolen vuoden opiskelun jälkeen Heikki Tidenberg valmistuu ylioppilaaksi 69-vuotiaana. Hän hajautti kirjoitukset useampaan osaan, ja urakka päättyi äidinkielen kirjoituksiin tänä keväänä.

Arvosanoissa Tidenbergillä on magna cum laudea ja eximiaa.

Sotungin lukion rehtori Esa Partanen ojentaa kesäkuun alussa lakin uusille ylioppilaille.

Hänen toiveissaan on, että Tidenberg pitää koko koululle uuden ylioppilaan puheen, esimerkkinä läpi elämän jatkuvasta oppimisen innosta.

Tidenberg ottaa kunniatehtävän vastaan ilolla.

– Tämä on ollut valtavan hieno matka, päivääkään en vaihtaisi pois.

Tulevan ylioppilaan jatkosuunnitelmatkin ovat valmiina. Hän aikoo hakea yliopistoon lukemaan valtiotieteitä.

– Eikös se ole sitä, mitä suurmiehetkin ovat opiskelleet, nauraa Tidenberg.

Sitä ennen ohjelmassa ovat kuitenkin ylioppilasjuhlat, jotka Tidenbergin tytär järjestää isälleen.

.
.