1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

EU suostui antamaan brexitille lisäaikaa – lykkäys kaksi viikkoa tai vajaat pari kuukautta

Pääministeri May oli tyytyväinen saamiinsa vaihtoehtoihin lisäajasta, vaikkei hänen alkuperäinen pyyntönsä täyttynyt.

Brexit
Mielenosoittajia EU:n rakennusten ulkopuolella Brysselissä 21. maaliskuuta.
Mielenosoittajia EU:n rakennusten ulkopuolella Brysselissä 21. maaliskuuta.Olivier Hoslet / EPA

BrysselEuroopan johtajat kokoustivat Brysselissä Eurooppa-neuvoston ensimmäisenä päivänä aiottua pidempään – eivätkä silti päässeet puimaan ohjelmassa alunperin ollutta Kiinan ja EU:n suhdetta lainkaan. Huomion kaappasi brexit.

Yli puolen yön Suomen aikaa venyneissä neuvotteluissa päätettiin lopulta antaa Britannian EU-erolle lisää aikaa toukokuun 22. päivään saakka. Ehtona on, että brittiparlamentti hyväksyy EU-erosopimuksen ensi viikolla.

Jos käy niin, ettei brexit-sopimus saa brittiparlamentin hyväksyntää myöskään ensi viikolla, saa Britannia lisäaikaa huhtikuun 12. päivään saakka. Siihen mennessä Britannian on myös kerrottava, miten se aikoo EU-eron suhteen menetellä.

Alunperin Britannian oli määrä erota EU:sta perjantaina 29. maaliskuuta.

"Helvetti on yhä tyhjä"

Britannian pääministeri Theresa May asteli Brysseliin vaikean vaatimuksen kanssa ja viipyi EU-johtajien kuultavana pitkään eli ainakin puolentoista tunnin ajan.

Myöhään illalla päättyneen ensimmäisen kokouspäivän jälkeen brittipääministeri kertoi olevansa tyytyväinen saamaansa lisäaikaan ja sanoi, että brittiparlamentilla on nyt selvät vaihtoehdot etenemisen suhteen.

– Toivon, että voimme päästä yksimielisyyteen siitä, että päätöksen teon hetki on edessämme nyt.

Käytännössä Eurooppa-neuvoston myöntämä lisäaika kuitenkin tarkoittaa, että Britannia voi nyt miettiä huhtikuun 12. päivään asti mitä tehdä – jos siis käy niin, ettei brittiparlamentti anna tukeaan erosopimukselle myöskään kolmannessa äänestyksessä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan tunnelma oli Mayn puheen aikana "odotettua parempi".

Tuskin ja Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin yhteisen tiedotustilaisuuden aikana tunnelma oli muutamaan otteeseen suorastaan hilpeä.

Yksi niistä oli, kun Tuskilta kysyttiin, pitäisikö myös brexit-sopimusta vastaan äänestävät brittiparlamentaarikot laittaa samaan erityiseen paikkaan. Tätä kysyttiin, koska helmikuun alussa Tusk kuittasi pohtineensa, millainen erityinen paikka helvetissä on niille, joilla ei ollut edes hahmotelmaa siitä, miten brexit toteutettaisiin turvallisesti.

– Paavimme mukaan helvetti on yhä tyhjä. Siellä on siis paljon tilaa, Tusk sanoi saaden salin nauramaan.

May on sulkenut toistuvasti pois uuden kansanäänestyksen ja mahdollisuuden brexitin perumiseen.
May on sulkenut toistuvasti pois uuden kansanäänestyksen ja mahdollisuuden brexitin perumiseen.Stephanie Lecocq / EPA

Sipilä: Hyvä ratkaisu

Myös Suomen pääministeri Juha Sipilä piti ratkaisua Britannian EU-eron lykkäämisestä hyvänä, sillä sopimukseton ero ei hänen mukaansa ole Britannian eikä muiden EU-maiden edun mukaista.

– Kannatti keskustella, koska tuo ratkaisu syntyi tuossa keskustelun aikana.

Sipilän mukaan keskusteluiden tuloksena syntynyt ratkaisu erosi pohjapaperista.

– Haluamme, että päätös pysyy Britannialla, koska se on Britannian päätös lähteä EU:sta.

Sipilä sanoi pitävänsä todennäköisenä sitä, että brittiparlamentti hylkää erosopimuksen vielä kolmannen kerran – ja Mayn olevan siitä itsekin tietoinen.

Kokouspöydällä useita vaihtoehtoja

Eurooppa-neuvosto ehti keskusteluista tihkuneiden tietojen mukaan käydä läpi useampia vaihtoehtoja.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdotti, että brittien EU-eron päivämäärä olisikin 7. toukokuuta. Lopulta Eurooppa-neuvosto kuitenkin palasi takaisin vaihtoehtoon, jota komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli tarjonnut Maylle alunperin.

EU:n kannalta Mayn pyytämä jatkoaika, 30. kesäkuuta saakka, oli ongelma, minkä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi jo keskiviikkona.

May sai kuitenkin jotain etukäteen toivomaansa eli Tuskille lähettämässään kirjeessä pyytämänsä asiakirjojen vahvistamisen.

Eurooppa-neuvosto siis vahvisti Mayn ja komission puheenjohtajan Jean-Clauden Junckerin Strasbourgissa runsas viikko sitten sopimat asiakirjat Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta.

Juncker totesi tiedotustilaisuudessa kellon tikittävän jo muillekin asioille kuin brexitille. Vaikkei sopimukseton EU-ero edelleenkään ole EU:lle sen mieluisampi vaihtoehto kuin pääministeri Maylle, sanoi Juncker EU:n varautuvan yhä siihenkin.

Lue myös:

Brexitille jatkoaikaa ainakin huhtikuun 12. päivään – neuvottelut venyivät puoleen yöhön, Yle seurasi hetki hetkeltä

Brexit-solmua setvitään tänään Brysselissä: pääsevätkö EU-johtajat sopuun Mayn lykkäyspyynnöstä?

Lue seuraavaksi