Hyppää sisältöön

NRK:n paljastukset jatkuvat – Nokia 2 ja 7 Plus -mallien lisäksi myös kahdessa muussa mallissa on sovellus, joka välittää tietoja Kiinaan

Yksityishenkilön mukaan Nokia 2 -puhelinmalli olisi välittänyt tietoja kiinalaispalvelimelle vähintään yhdeksän kuukauden ajan. NRK testasi kahta muutakin Nokia-puhelinta, ja löysi niistä lähes saman sovelluksen kuin Plus 7 -mallissa.

Nokia 2 -kännykkä esillä Intian Gurgaonissa. Kuva: AOP

Norjan yleisradioon NRK:n kuuluvan NRKbeta-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan toinenkin HMD Globalin valmistama Nokia-puhelinmalli olisi välittänyt tietoja kiinalaiselle palvelimelle.

Yksityishenkilö väittää sivuston haastattelussa, että myös yhtiön Nokia 2 -puhelinmalli olisi välittänyt tietoja samaiselle palvelimelle.

Yksityishenkilön mukaan puhelinmalli olisi välittänyt tietoja kiinalaispalvelimelle vähintään yhdeksän kuukauden ajan. Hän kertoo yrittäneensä selvittää asiaa valmistajan kanssa, mutta tuloksetta.

NRK:n mukaan yksityishenkilö kirjoitti tapauksesta nettifoorumilla (siirryt toiseen palveluun) viime vuoden kesäkuussa. Hän lisäsi foorumille tekstitiedoston (siirryt toiseen palveluun), joka sisälsi kaikki Nokia 2:n mukana tulleet sovellukset.

NRK:n mukaan yksi tiedostoista on sama, jonka epäillään aiheuttaneen tietovuodon Nokia 7 Plus-puhelimissa.

HMD ei halunnut kommentoida uusinta yhtiön puhelinmallia koskevaa väitettä NRK:lle. HMD:n mukaan asia on ensin tutkittava.

NRK: Sama sovellus myös Nokia 3 ja 5 -puhelimissa

NRK pyysi omia ohjelmistokehittäjiään testaamaan kahta muutakin Nokia-puhelinta. Nokia 3 ja 5 -malleista löytyi lähes identtinen sovellus kuin Nokia 7 Plussasta. NRK:n mukaan applikaation nimi on autoregistration.

NRK:lla ei ole pääsyä sovelluksen avoimeen lähdekoodiin, mutta se on saanut selville, kuinka sovellus toimii. Sovellus aktivoituu aina, kun puhelin laitetaan päälle. Se kertoo, mihin tukiasemaan puhelin on yhteydessä, SIM-kortin numeron ja puhelimen sarjanumeron. Näillä tiedoilla puhelimen liikkeitä voidaan seurata reaaliajassa.

Svenska Ylen haastatteleman NRK:n toimittajan Henrik Liedin mukaan puhelimesta välittyy tietoja Singaporessa sijaitsevalle palvelimelle, jonka puolestaan omistaa kiinalainen it-yhtiö, jonka tiedetään levittäneen niin sanottuja kiristysviruksia.

HMD: Yhdessä valmistuserässä virhe

NRKbeta (siirryt toiseen palveluun) kertoi vielä torstaina, että HMD Globalin puhelinmalleista tietoja olisi tähän mennessä lähettänyt vain Nokia 7 Plus.

NRK:n mukaan kiinalaispalvelimelle olisi siirtynyt käyttäjän henkilökohtaisesti yksilöiviä tietoja. HMD on kuitenkin kiistänyt tämän.

HMD:n mukaan yhdessä puhelinmallin valmistuserässä oli virhe, jonka vuoksi laite on yrittänyt lähettää virheellisesti aktivointidataa Kiinassa olevalle palvelimelle. HMD:n mukaan käyttäjää ei ole voinut tunnistaa tietojen perusteella.

HMD:n mukaan vika on nyt korjattu ja korjaus asennettu päivityksen yhteydessä lähes kaikkiin laitteisiin, joita ongelma on koskenut.

Suomessa tietosuojavaltuutetun toimisto kertoi torstaina aloittavansa selvityksen yhtiön puhelimista.

HMD Global on suomalainen yritys, jolle on lisensoitu Nokian puhelinten tavaramerkki.

HMD Globalin omistajana rahoitusyhtiö

HMD Global on valmistanut valmistaa Nokian kännyköitä lisenssillä, mikä sillä on ollut vuodesta 2016. Puhelinten valmistus alkoi toissa vuonna. Nokia-puhelimet valmistaa taiwanilainen Foxconn-yhtiö, ja puhelimet on kehitetty yhteistyössä Foxconnin ja sen alihankkijoiden kanssa.

Yrityksen kotipaikka on Suomi, mutta muita tietoja yhtiöstä on saatavilla niukasti. Yhtiön perustivat joukko Nokian ja Microsoftin johtoporrasta. Nokian puhelinten lisenssin se osti Microsoftilta.

Alkuun toimitusjohtajana oli Arto Nummela, mutta hän sai sittemmin potkut yhtiön johdosta. Nyt yhtiötä johtaa toimitusjohtaja Florian Seiche.

Talouselämä (siirryt toiseen palveluun)on selvittänyt yhtiön omistusrakenteita.

HMD Globalin (siirryt toiseen palveluun) omistaa puolestaan omistaa rahastoyhtiö Smart Connect Lp, jonka kotipaikka on tiettävästi Luxemburg. Vahvistamattomien tietojen mukaan yksi rahaston suuromistajista on Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop.

Nokia jatkaa yhteistyötä HMD:n kanssa

Perjantain aikana Yle on yrittänyt tavoittaa HMD Globalin vastuuhenkilöitä, mutta ei ole saanut yhteyttä heihin.

Nokia saa lisenssimaksuja HMD Globalilta ja on kommentoinut asiaa lyhyesti englanniksi. Nokia sanoo suhtautuvansa vakavasti Nokian brändiin liittyvään tietoturvaan. Nokian mukaan HMD on vastannut heille asianmukaisesti, ja Nokia jatkaa työtä HMD:n kanssa, jotta puhelinten turvallisuus täyttää Nokia-fanien korkeat odotukset.

Juttuun lisätty kaksi uutta kappaletta klo 15.16: Kappale sovelluksesta, joka löytyi Nokia 3 ja 5 -puhelimissa sekä loppuun omistussuhteita koskeva osio. Lisätty Nokian kannanotto klo 16.36.

Lue lisää:

.
.