Boeing menetti 49 koneen miljarditilauksen – seuraavatko muut lentoyhtiöt esimerkkiä?

Indonesialainen Garuda ilmoitti, ettei se turmien jälkimainingeissa halua uusia 737 MAX 8 -koneita.

Boeing
Boeing-yhtiön logo.
Jim Watson / AFP

Indonesian kansallinen lentoyhtiö Garuda on ilmoittanut lentokonevalmistaja Boeingille peruuttavansa miljardien dollarien lentokonetilauksen. Garudan piti tilata 49 Boeingin 737 MAX 8 -konetta, mutta kaksi viimeaikaista konetyypin turmaa muuttivat yhtiön mielen.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen virallinen tilausperuutus.

Tilauksen perumisen vahvisti Garudan edustaja Ikhsan Rosan.

– Garudan matkustajat Indonesiassa ovat menettäneet luottamuksensa, Rosan perusteli koneperuutusta uutistoimisto AFP:n mukaan.

Toinen viimeaikaisista MAX 8-tyypin koneiden turmista tapahtui indonesialaisen Lion Airin koneelle.

Rosan sanoi, että yhtiö odottaa parhaillaan Boeingin vastausta. Boeingin edustajien odotetaan vierailevan Indonesiassa ensi viikolla.

Garuda tilasi alun perin 50 konetta. Niistä yksi on jo toimitettu. Kun sopimuksesta ilmoitettiin vuonna 2014, koneiden listahinta oli 4,9 miljardia dollaria.

Rosanin mukaan Garuda keskustelee Boeingin kanssa myös jo toimitetun koneen palauttamisesta. Yhtiö on tähän mennessä maksanut Boeingille koneista noin 26 miljoonaa dollaria.

Garudan Indonesian-johtaja I Gusti Ngurah Askhara Danadiputra sanoi paikalliselle Detik-tiedotusvälineelle, että kyseeseen voi tulla koneiden vaihtaminen toiseen malliin.

Tässä huollettiin Garudan lentokoneita Tangerangissa Indonesiassa lokakuussa 2017.
Tässä huollettiin Garudan lentokoneita Tangerangissa Indonesiassa lokakuussa 2017.Mast Irham / EPA

Alku peruutuksille?

Malesialaisen lentoalaa konsultoivan Endau Analyticsin johtaja Shukor Yusof arvioi AFP:lle, että Garudan ilmoitus näyttää olevan ensimmäinen virallinen tilausperuutus.

– Todennäköisesti se ei ole viimeinen. On riski, että Garudan kilpailija Lion Air, jolla on myös useita 737 MAX 8- tilauksia, saattaa tehdä saman ratkaisun, Yusof sanoi AFP:lle.

Lion Air on jo ilmoittanut lykkäävänsä neljän koneen toimitusta. Halpalentoyhtiö on Kaakkois-Aasian suurin lentoyhtiö laivaston koolla mitattuna ja merkittävä Boeingin asiakas. Se teki vuonna 2011 Boeingilta liki 22 miljardin dollarin ennätystilauksen (siirryt toiseen palveluun).

Tällä hetkellä yhtiöllä on kymmenen MAX 8 -konetta.

Yusofin mukaan on vaikea arvioida, päätyvätkö jotkut suuret lentoyhtiöt seuraamaan indonesialaisten esimerkkiä.

Ethiopian Airlinesin Boeing 737 MAX 8-tyypin kone syöksyi maahan aiemmin tässä kuussa. Turmassa kuoli 157 ihmistä.

Lion Airin vastaavanlaisen koneen mereensyöksyssä viime lokakuussa kuoli 189 ihmistä.

Lue myös:

Norwegianin suomalaislentäjä Ylellä: Tieto Boeingin uudesta ominaisuudesta tuli Indonesian turman jälkeen

Boeing keskeyttää turmakonetyypin toimitukset

Boeingin turmat: Vuosikymmeniä vanhan konetyypin uuteen versioon suhtauduttiin ehkä liian luottavaisesti, sanoo lentäjäkoulun rehtori

Boeingin ja lentoyhtiöiden välille voi tulla pitkä ja rahakas kiista koneongelmien takia – Matkustaja saa rahat takaisin, mutta ei korvausta

Lähteet: AFP