Hyppää sisältöön

Aija Rouhiainen on ostanut 25 vuoden aikana vain kymmenen uutta vaatetta – "Jos osaa ommella verhot, osaa ommella myös vaatteita"

Vaatetuunaaja tekee itselleen paitoja miesten kauluspaidoista, hameita housuista ja viittoja takeista.

Vaatetuunaaja Aija Rouhiaisen mielestä jokainen kirppikseltä ostettu vaate on ekoteko. Kuva: Yle

Puuvillapula ja pikamuodista aiheutuva tekstiilijäteongelma saavat monen miettimään shoppailun tarpeellisuutta. Se, mikä ennen tuotti hyvää oloa, saattaa nyt aiheuttaa syyllisyyttä.

Voiko muotia kuluttaa hyvällä omallatunnolla?

Kirpputorin henkareissa roikkuvat miesten kauluspaidat vaihtuvat vaatetuunaaja Aija Rouhiaisen käsissä. Etsimme kuosia, josta voisi ommella tyylikkään naisten paidan. Syy siihen, miksi olemme miesten osastolla, on Rouhiaiselle itsestäänselvää.

– Tarvitsemme tuunaukseen riittävän suuren paidan, ja niitä löytyy miesten osastolta. Kun on paljon kangasta, on kaavojen sovittaminen helpompaa.

Naisten paita kannattaa tuunata miesten paidasta Kuva: Puoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Rouhiainen tietää, miten kirpputoreilta löytämiä vaatteita voi tuunata nykymuodin luomuksiksi. Hän on ostanut viimeisen 25 vuoden aikana vain kymmenen uutta vaatetta kaupasta.

–Ajattelen, että jokainen kirpputorilta ostettu vaate on ekoteko. Sitä paitsi kirpputoreilta löytyy laadukasta kangasmateriaalia ja persoonallisia kankaita.

Rouhiainen on ommellut vanhoista housuista hameita, ulkotakeista viittoja ja puseroista laukkuja. Jutun lopussa on Rouhiaisen ohje miesten kauluspaidasta tehtävään naisten holkkihihaiseen paitaan. Linkki Rouhiaisen blogiin löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Aija Rouhiainen uskoo, että kuka tahansa osaa ommella vaatteita. Kuva: Helena Lappeteläinen/Yle

Karmea vaate muuttuu hetkessä tyylikkääksi

Aija Rouhiainen on vakuuttunut, että jos osaa ommella verhoihin päärmeet, niin taidot riittävät myös yksinkertaisen vaatekappaleen ompelemiseen. Kyse on enemmänkin siitä, että antaa aikaa luovuudelle.

Jos ompelukoneen käyttö hirvittää, Rouhiainen kehottaa hakemaan rohkeutta esimerkiksi työväenopiston kursseilta. Innostuksen lisääntyessä voi pohtia jo oman ompelukoneen ostamista.

Rouhiaisen mukaan aloittelijakin tuunaa päivässä miesten kauluspaidan naisten holkkihihaiseksi paidaksi.

– Miesten paidan purkamiseen kannattaa varata pari tuntia, paperikaavojen tekemiseen vierähtää puoli tuntia ja ompeleminen kestää noin viisi tuntia. Palkintona työstä on paita, jollaista ei varmasti tule toisella vastaan.

Löydämme yllättäin kaksi lyhythihaista miesten paitaa, joissa on sama vaakunakuviointi eri pohjavärillä. Rouhiainen ottaa haasteen vastaan ja ompelee niistä paidan.

– Kahden paidan työstämisessä on isompi vaiva. Aloittelijan kannattaa pitäytyä yhdessä pitkähihaisessa paidassa.

Katselemme paidoissa olevia niskalappuja. Huomaamme yllätykseksemme, että ne ovat Björn Borgin tuotantoa. Nopea googlaaminen paljastaa paitojen olevan 80-luvun mallistoa, jonka on suunnitellut ruotsalaisen Rodhi Heintz. Merkkivaatteita siis!

Naisten paitaan voi yhdistää myös kahden eri paidan kuoseja Kuva: Puoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Puuvillan tuottamiseen menee 2 500 litraa vettä

Varsinkin miesten kauluspaidat ovat monilla kirpputoreilla ongelma. Paitoja kertyy enemmän kuin niitä ehditään myydä. Tämän vuoksi ne päätyvät lopulta sekajätteisiin.

Vaikka paita olisi jo poistunut muodista, sen kangas voi olla edelleen käyttökelpoinen. Tämän vuoksi tuunaus on kekseliäs tapa säästää ympäristöä.

Esimerkiksi uuden puuvillapaidan tuottamiseen kuluu vettä keskimäärin 2 500 litraa. Lisäksi sen valmistamisen eri työvaiheissa käytetään 5 000–8 000 kemikaalia. Nämä kemikaalit päätyvät esimerkiksi Aasiassa usein puhdistamattomana ympäristöön.

Tällä hetkellä puuvilla on yksi käytetyimmistä kangasmateriaaleista. Samaan aikaan se on epäekologisin luonnonmateriaali.

Kaavojen asettaminen kankaalle Kuva: Puoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Holkkihihaisen paidan ompeluohjeet:

Paidan ompelemisen ensimmäinen haaste on ottaa mittanauha esiin ja selvittää omat mitat. Mittaa rinnanympärys ja lantionympärys.

Koska paidan materiaali ei jousta, niin lisää mittoihin vähintään 5 cm. Jos käytät vähintään vaatekokoa C44, väljyyttä saa olla jopa 10 cm. Aija Rouhiainen suosittelee piirtämään mittojen pohjalta kaavan.

– Kaavan mittoja kannattaa ennen ompelemista verrata omiin mittoihin, jotta paidasta tulee sopiva. Palat voi vaikka kiinnittää nuppineuloin yhteen ja sovittaa sitä.

Rouhiaisen suunittelemaa kaavaa voi suurentaa helposti reunoista. Myös kädentien mittaa kannattaa verrata omaan käsivarren ympärysmittaan. Rouhiainen suosittelee tarkistamaan vielä kaavan pituuden, jotta paidasta ei tule vahingossa napapaita.

– Käsityölehtikaavoista poiketen tässä projektissa käytetään poikittaissaumojen vuoksi kokonaisia kaavoja.

Puretun kauluspaidan osat Kuva: Puoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Seuraavaksi on aika purkaa koko paita osiin. Rouhiainen suosittelee, että vain kaulus ja kauluri jätetään purkamatta.

– Muista irrottaa hihoista mansetit ja pura hihat tasoiksi. Irrota paidan napit ja säästä ne.

Kun paitakappaleet on levitelty pöydälle, niin aseta kaavat niiden päälle. Rouviaisella on vinkki, jos kangas loppuu kesken.

– Jos alkuperäinen paita ei ole riittävän pitkä, jatka napinläpikappaletta toisen olkapään kohdalta. Huomaa, että etukappaleen alaosan pitää ulottua etuosan napinläpiin saakka.

Alakappaleen reuna kannattaa huolitella siksakilla tai saumurilla. Nyt napit voi ommella paikoilleen.

Holkkihihapaidan etuosa Kuva: Puoli seitsemän/ Yle

Etukappale leikataan myös kaavan mukaiseksi. Muista huolitella myös tämän kappaleen sivureunat. Tarkoituksena ei ole, että etukappaleen ylä- ja alaosa ovat kiinni napeilla, kertoo Rouhiainen.

– Ompele ylä- ja alaosat yhteen käsin paidan sisäpuolelta. Riittää, kun ompeleita on sauma-alueella paikoitellen.

Ota esiin seuraavaksi alkuperäisen paidan hihat ja liitä ne holkkipaidan takakappaleen alaosaksi. Rouhiainen kertoo, että tämä voi tuoda persoonallisen ilmeen paitaan.

– Takaosan helmaan saa kivat yksityiskohdat, jos kauluspaidassa on ollut napilliset hihahalkiot. Ompele hihat yhteen ja huolittele saumanvarat siksakilla tai saumurilla.

Holkkihihapaidan takaosa Kuva: Puoli seitsemän/ Yle

Aseta sitten toinen kauluspaidan etukappaleista paidan yläosaksi ja ompele se hihaosista saatuun kappaleeseen. Huolittele saumanvarat. Sitten voikin ommella sivu- ja olkasaumat ja huolitella niiden saumanvarat.

Rouhiainen kehottaa huolittelemaan pääntien.

– Voit huolitella pääntien myös vinonauhalla.

Ompele hihansuut ja helma joko käsin tai ompelukoneella.

Liian suuresta kauluksesta asuun saa irtokauluksen. Kaulukset menevät tässä Rouhiaisen suunnittelemassa asussa hauskasti limittäin.

– Ompele kaulurikappaleen alareuna kiinni ompelukoneella. Sovita kaulusta ja siirrä nappia, jotta saat kauluksen sopivan kokoiseksi. Ompele vielä kaulurin päähän pieni neppari, jolla estät irtokauluksen reunan roikkumisen.

Nyt uniikki vaate on valmis!

Holkkihihaisen paidan voi ommella myös enon, sedän tai puolison vanhoista puseroista Kuva: Puoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Lue lisää aiheesta:

Puuvilla loppuu – vaateteollisuuden on nyt pakko keksiä uusia vaihtoehtoja tilalle

Ekokuitua ja tekokuitua (siirryt toiseen palveluun)

Öljy vaatteissamme (siirryt toiseen palveluun)

Puuvillan polut globaalissa kaupassa (siirryt toiseen palveluun)

Muovipillit ja muut merta kuormittavat kertakäyttömuovit kielletään 2021 alkaen