Pahvisella ajokortilla pääsee enää harvoin äänestämään – näin vältät ongelman

Vanhanmallisissa ajokorteissa kuva on yleensä niin vanhentunut, ettei kortti enää kelpaa henkilöllisyystodistukseksi.

Kotimaa
Pahvisia ajokortteja on liikkeellä vielä satoja tuhansia.
Vihtori Koskinen / Yle

Liki 200 000 suomalaista kantaa yhä mukanaan vanhanmallista, pahvista ajokorttia.

Äänestyspaikalla saattaa kuitenkin odottaa pikakäännytys kotiin, mikäli ainoa mukana oleva henkilöllisyystodistus on vanha ajokortti.

Yleensä ongelmana on, että kortin kuvasta ei voi enää tunnistaa sen omistajaa.

– Vaalivirkailija ratkaisee lopulta sen, mikä dokumentti kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen, aloittaa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Vaalivirkailijan tulee pystyä tunnistamaan äänestäjä dokumentissa olevasta kuvasta.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, Oikeusministeriö

– Pahviset ajokortit ovat kuitenkin yleisesti ottaen niin vanhoja, että niistä voi tuskin enää tunnistaa ihmistä. Vaalivirkailijan tulee nimenomaan pystyä tunnistamaan äänestäjä dokumentissa olevasta kuvasta, Jääskeläinen sanoo.

Hän korostaa, että vaalilain mukaan on äänestäjän itsensä velvollisuus todistaa henkilöllisyytensä riittävän uskottavasti. Lisäksi henkilöllisyystodistuksen, olipa se ajokortti tai vaikkapa henkilökortti, täytyy olla voimassa.

Myönnetty vuosikymmeniä sitten

Pahvisia ajokortteja myönnettiin vuosina 1972–1990, joten tuoreimmatkin yksilöt ovat jo liki 30 vuotta vanhoja.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa ollaan samaa mieltä kuin oikeusministeriössä, että suurimmassa osassa tapauksista kuva pitäisi jo päivittää.

– Kaikki ajokorttimallit ovat vielä sallittuja, mutta ajokorttilaissa edellytetään, että ihminen on tunnistettavissa kuvasta. Siksi pahvinen ajokortti olisi jo aika vaihtaa uudempaan, kehityspäällikkö Pekka Hiltunen Traficomista linjaa.

Pahvinen ajokortti olisi jo aika vaihtaa uudempaan.

Kehityspäällikkö Pekka Hiltunen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Samaa mieltä on poliisi.

– Poliisin näkökulmasta vanhanmallinen ajokortti kelpaa edelleen ajo-oikeuden osoittamiseen, kunhan kuljettaja on tunnistettavissa, ylitarkastaja Juhani Ruutu Poliisihallituksesta sanoo.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että ajokorttilain mukaan ajokortin haltijalla on velvollisuus hakea ajokortin kaksoiskappaletta, eli käytännössä uutta ajokorttia, jos ajokortin haltijaa ei voida enää tunnistaa kuvasta, Ruutu jatkaa.

Ongelmaan olemassa helppo ratkaisu

Ruutu lohduttaa vanhan ajokortin omistajia sillä, että kenenkään äänestämisen ei kuitenkaan pitäisi jäädä henkilöllisyysasiakirjasta kiinni.

– Poliisi myöntää maksutta väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten sellaiselle henkilölle, jolla ei ole voimassaolevaa, vaaleissa kelpuutettavaa henkilöllisyystodistusta. Väliaikaista henkilökorttia varten hakijan on saavuttava henkilökohtaisesti poliisiasemalle yhden paperisen passikuvan kanssa ja hän saa välittömästi asioinnin yhteydessä mukaansa väliaikaisen henkilökortin, Ruutu sanoo.

Varaamalla etukäteen ajan poliisiasemalle välttää jonottamisen, hän lisää.

Haettavissa vasta lähellä vaaleja

Koska väliaikaisen henkilökortin voi saada maksutta vain pieneksi ajaksi, esimerkiksi päiviksi eteenpäin, aletaan niitä myöntää äänestämistä varten vasta lähempänä vaaleja.

Eduskuntavaalit järjestetään tänä vuonna 14. huhtikuuta. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.

Koska varsinaiseen h-hetkeen on vielä aikaa, ei poliisin lupapalveluissa näy vielä mitään piikkiä maksuttomien henkilökorttien hakemusmäärissä.

– Aikaisempien vuosien perusteella voidaan kuitenkin ainakin jollakin tasolla ennakoida sitä, mikä hakemusten määrä tulee olemaan. Ennen vaaleja myönnettyjen maksuttomien henkilökorttien määrä on ollut vuosittain 300–600 kappaletta, Ruutu Poliisihallituksesta toteaa.

Uutta ajokorttia voi halutessaan hakea esimerkiksi sähköisesti Traficomin sivujen kautta (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus