1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. listeria

Tulli löysi listeriaa tuontipakasteista – bakteeria hedelmissä, marjoissa ja vihanneksissa

Tuotteiden maahantuontia tai myyntiä ei kuitenkaan kielletty, koska listeriabakteerin raja-arvot eivät ylittyneet.

Listeria monocytogenes -bakteeri on yleinen maabakteeri ja sitä voi esiintyä vihanneksissa, maidossa, kalassa ja muissa kuumentamattomissa elintarvikkeissa. Kuva: Tullilaboratorio

Tullilaboratorio kertoo viime vuonna löytäneensä pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä listeriabakteeria.

Näiden tuote-erien maahantuontia tai myyntiin tuloa ei kuitenkaan kielletty, koska listeriabakteerin raja-arvot eivät ylittyneet.

Tullilaboratorio kertoo, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun listeriabakteeria löydettiin pakastetuissa hedelmissä. Tullilaboratorio tutki 78 pakastehedelmäerää, joissa kahdeksassa tehtiin listeriahavainto.

Pakastevihanneksissa Tullilaboratorio havaitsi listeriabakteeria 18 tuote-erässä, kun tutkittuja eriä oli 80.

Tulli antoi maahantuojille huomautuksen listeriabakteerin esiintymisestä. Tullilaboratorio on jatkanut tehostettuja listeriatutkimuksia pakastehedelmissä tänä vuonna.

‒ Viime vuoden havainnot vahvistavat listeriatutkimusten tarpeellisuutta. Listeria häviää tuotteista kuumennettaessa, joten pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista, kertoo mikrobiologi Elina Vatunen Tullilaboratoriosta.

Listeriaan sairastuvat helpoiten vanhukset ja raskaana olevat sekä ihmiset, joiden vastustuskyky on alentunut.

Tutkimuksissa löytyi myös yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka myyntiin tulo kiellettiin. Smoothie-hedelmäsekoitus oli tuotu Suomeen Belgiasta.