Ilmasotaharjoitus alkaa tänään – Länsi-Lapin taivaalta voi kuulua lentomelua ja näkyä valoilmiöitä ympäri vuorokauden

Lentotoiminta ulottuu Suomen puolella Kemin, Rovaniemen, Kittilän ja Enontekiön väliselle alueelle.

Ilmasotaharjoitus
Lentotekniikan henkilöstö valmistelee ilmavoimien Hornetia tehtävälle koneen moottoreiden jo
käydessä.
Ilmasotaharjoitukseen osallistuu Rovaniemeltä puolentusinaa Hornetia.Joni Malkamäki / Ilmavoimat

Ruotsin ilmavoimien tänään iltapäivällä alkava ilmasotaharjoitus näkyy ja kuuluu lähipäivinä myös Suomen puolella Länsi-Lapissa. Suomen ja Ruotsin ilmavoimien hävittäjät lentävät Rovaniemeltä ympäri vuorokauden perjantaista keskiviikkoon.

Lentotoiminta ulottuu Pohjois-Ruotsin lisäksi Suomen ilmatilaan Tornionlaaksoon ja Länsi-Lappiin – Kemin, Rovaniemen, Kittilän ja Enontekiön väliselle alueelle.

Lentotoiminnan yhteydessä käytetään omasuojaheitteitä eli silppua ja soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Harjoituksessa tehdään myös matala- ja yliäänilentoja.

Suomen ilmavoimien mukaan ympärivuorokautisesta lentotoiminnasta aiheutuu melua, joka voi olla häiritsevää.

Meluhaittoja pyritään ehkäisemään välttämällä lentämistä Rovaniemen kaupungin yllä sekä suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille. Lentoaseman lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä mahdollisuuksien mukaan.

200 henkilöä ja Hornetit, Gripenit ja Learjetit

Ilmavoimien mukaan Rovaniemen tukikohdasta harjoitukseen osallistuu 4–6 Hornetia sekä Ruotsin ilmavoimien kahdeksan Gripen C/D -monitoimihävittäjää ja kaksi Saab SFO:n operoimaa elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Learjet-suihkukonetta.

Ruotsin ilmavoimien järjestämään Flygvapenövning 19 -ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu Suomesta noin 200 henkilöä sekä yhteensä 8–12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja kolme maavoimien NH90-kuljetushelikopteria. Kaikkiaan harjoituksessa on mukana noin 2500 henkilöä ja yli 60 ilma-alusta.

Ilmasotaharjoitus on osa Pohjois-Ruotsissa alkanutta suurta kansainvälistä sotaharjoitusta.

Lentotoiminta alkaa tänään perjantaina kello 13 ja päättyy ensi keskiviikkona kello 13.