Kokoomuksen Petteri Orpo panttasi yhä puolueen kantaa hoitajamitoitukseen – lue Ylen liveanalyysi täältä

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomuksen takki ei ole kääntynyt sote-asioissa, vaikka puolue hylkäsi valinnanvapausmallinsa.

eduskuntavaalit
Petteri Orpo pitämässä puhettaan Ylen Vaalitentissä 26. maaliskuuta 2019.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi, mihin puolue käyttäisi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistuksen valmisteluun varattuja rahoja. Puolue laittaisi rahat hoitojonojen purkamiseen terveyskeskuksissa, jos se on seuraavassa hallituksessa.

– Ehdotan sitä, että kun olemme nyt varanneet tämän kaatuneen sote-uudistuksen valmisteluun merkittävän rahasumman, tuleva hallitus tekisi ensitöikseen lisäbudjetin edistämään sitä, että kuntapohjalta pystyttäisiin ratkaisemaan jonoja ja saataisiin lisäalueita aikaiseksi, Orpo sanoi Ylen tentissä.

Keskustan ja kokoomuksen vetämä hallitus varasi satoja miljoonia euroja sote-uudistuksen toteuttamiseen. Näistä noin 200 miljoonaa euroa on kulutettu sote-malliin, joka ei toteudu.

Orpon sanoma on linjassa puolueen uuden sote-mallin kanssa, sillä siinä pääsemistä hoitoon pyritään vauhdittamaan nykyistä kireämmällä hoitotakuulla. Samalla puolue uskoo kuntien vapaaehtoisuuteen "leveämpien hartioiden" muodostamisessa.

Samalla Orpo tuli sanoneeksi, että varat käytettäisiin ensi hallituskaudella kokoomuksen sote-mallin valmisteluun.

Orpo ei sitoutunut vieläkään vanhustenpalveluiden hoitajamitoitukseen, jota muut eduskuntapuolueet kannattavat. Muut puolueet linjaavat, että jokaista kymmentä vanhusta kohden pitäisi olla seitsemän hoitajaa.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloitettu asiantuntijatyö, jossa on mukana maan parhaat asiantuntijat. He valmistelevat tapaa, jolla hoitajamitoitus kirjataan lakiin. Me olemme sitoutuneet tähän työhön, Orpo sanoi.

Orpon suoriutumista Ylen vaalitentissä analysoivat politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta, retoriikan asiantuntija Antti Mustakallio ja Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Mikä oli tentin kohokohta?

Antti Mustakallio: Uskon että hoitajakeskustelu oli monista katsojista kiinnostavinta. Kuinka Orpo selviää siitä? Orpo joutui vakuuttamaan pariinkin otteeseen, että asia kyllä hoidetaan: "minä lupaan!" Orpo haluaa kuunnella sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijalausuntoja, mutta joistakin äänestäjistä tämä saattaa kuulostaa jarruttelulta tärkeässä asiassa.

Johanna Vuorelma: Tentin kohokohtaa voi arvioida monella eri tavalla. Kokoomuksen kannalta kohokohta oli, kun Orpo onnistui haastamaan toimittajaa hallituskauden onnistumisista: kokoomuksen äänestäjät ovat tyytyväisimpiä puolueen hallituskauteen, joka onnistui hänen mukaansa niin talous-, työllisyys- kuin veropolitiikassa. Toinen kohokohta äänestäjän kannalta oli, että Orpo ei pystynyt uskottavalla tavalla perustelemaan, miten kokoomuksen uusi vapaaehtoisuuteen perustuva sotemalli onnistuisi tällä kertaa. Kolmas symbolinen kohokohta sijoittui tentin loppuun, kun Orpo kertoi kokoomuslaisten sieluista löytyvästä sivistyksestä – se saattoi puhutella niitä äänestäjiä, joille ajatus kokoomuksesta sivistyspuolueena on tärkeä.

Mikä oli tentin outo hetki?

Antti Mustakallio: Sote-keskustelu ei periaatteessa ollut millään tavalla outo. Mutta tulin ajatelleeksi, että koska asia on niin häsmäinen kuin se on, keskustelun seuraaminen vaatii kyllä jonkinmoista perehtymistä itse asiaan. Kun juuri on näytetty toimittaja kyselemästä ihmisiltä, kuka Petteri Orpo on ja jotkut haastateltavat kertovat, etteivät lainkaan seuraa politiikkaa, voi hyvinkin olla, että monimutkainen soteosuus jäi monelle kuulijalle aika "oudoksi".

Johanna Vuorelma: Outo hetki oli, ettei kokoomuksen kanta sitovaan hoitajamitoitukseen ole edelleenkään selvä, vaikka Orpo on saanut tulkita ja selittää sitä jo viikkojen ajan. Sitovaan mitoitukseen liittyvä kanta on selvästi hyvin keskeinen puolueelle, koska se on valmis puolustamaan sitä ainoana puolueena koko kentällä, mutta jos se on niin tärkeä periaate, luulisi sille löytyvän uskottavat perustelut.

Toistuiko Orpolla jokin ydinsanoma?

Antti Mustakallio: Orpon taustalla ollut sanoma oli se, että kokoomus on tehnyt hallituksessa politiikkaa, jolla työllisyys on saatu nousuun ja monet hyvät uudistukset alulle. Hän halusi kautta linjan luoda itsestään ja puolueestaan kuvaa vastuunkantajina, jotka eivät hötkyile esimerkiksi pistämällä veronalennuksia suoraan vanhustenhuoltoon vaan ajattelevat kokonaisuutta ja työn lisäämisen kautta haluvat nostaa verokertymää. Samaa kokonaisajattelua oli keskustelussa ruoan hinnasta: ei erillisiä ruokaveroja ja mahdolliset hinnannousut liittyvät siihen, miten tuotantoon liittyvät "ilmastoverot" nostavat hintaa.

Johanna Vuorelma: Tentin ydinsanoma oli enemmän retorinen keino: Orpo perustelee kantojaan usein uskopuheella. "Minä uskon..." Poliittisessa puheessa uskoon vetoaminen on kyseenalaista, koska politiikka ei ole uskon asia vaan siihen voidaan vaikuttaa päätöksenteolla. Pitkäaikaisena hallituspuolueena kokoomuksella on ollut merkittävä valta-asema, jonka ei pitäisi roikkua uskon varassa. Uskopuhe antaakin usein kuvan, että vastuuta päätöksistä siirretään muualle.

Kenelle sanoma oli suunnattu?

Antti Mustakallio: Kokoomuksen on nyt tärkeää saada omat rivinsä suoriksi. Epäröivät äänestäjät halutaan saada takaisin. Toisaalta puolueen aktiiveille ja vaalikampanjaa tekeville on erittäin tärkeää saada nähdä Orpolta suoraselkäistä johtajuutta. Uskon että puhe ja tentti innostava kokoomuksen omia porukoita. Sen sijaan en ole varma onnistuiko Orpo vakuuttamaan epäröivät tärkeässä hoitajamitoituskysymyksessä.

Johanna Vuorelma: Kokoomuksen kohdalla kysymys sanoman suuntautumisesta on mielenkiintoinen. Esimerkiksi hallituksen soteuudistuksen kohdalla politiikan edustuksellisuudesta oli usein vaikea saada selvää: kenen intressejä valinnanvapaus olisi ensisijaisesti palvellut? Tässä viitattiin usein "pörriäisten" intresseihin ja sote-markkinoiden avaamiseen. Samankaltaista edustuksellisuuden hämärtymistä näkyi tässä tentissä erityisesti hoitajamitoituksen kohdalla: kokoomus ei halua sitoutua 0,7 hoitajan mitoitukseen, mutta miksi tämä on niin keskeinen periaate kokoomukselle? Onko viesti suunnattu ensisijaisesti hoiva-alan yrityksille, joille sitova hoitajamitoitus on tärkeä kustannuskysymys?

Meniköhän se ihan näin? Tuliko tentissä esiin jokin erikoinen väite?

Antti Mustakallio: Pieni lapsus tulikin ilmi jo itse tentissä. Orpo oli tulkinnut, että Kuntaliiton hallitus olisi ottanut kantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntapohjaisen järjestämisen puolesta, mikä tulisi lähelle kokoomuksen näkemyksiä. Toimittaja kuitenkin huomautti, että Kuntaliiton Sirpa Paatero ja Tapani Tölli ovat nyt korjanneet, etteivät he ota kantaa minkään mallin puolesta. Tämä hetki sai Orpon pieneksi hetkeksi hämmennyksiin.

Johanna Vuorelma: Orpo vetosi tutkimukseen puolustaessaan kokoomuksen linjausta metsähakkuiden lisäämisestä: "Tämä ei ole politiikkaa." Tämä oli harhaanjohtava kohta tentissä ensinnäkin siksi, että tutkimukseen perustuvat arviot kestävästä hakkuumäärästä vaihtelevat, siitä ei löydy tieteellistä konsensusta. Se oli harhaanjohtava myös siksi, että vaikka linjauksen taustalla olisi tutkimusta, se on silti poliittinen linjaus.

Huomasitko tämän? Oliko tentissä jotakin isoa tai pientä, joka saattoi mennä monelta ohi?

Antti Mustakallio: Ennen tenttiä Orpo kertoi olleensa vähän flunssassa, mutta siitä ei näkynyt nyt jälkeäkään. Orpo ei ollut missään määrin alavireinen.

Johanna Vuorelma: Yksi vertaileva huomio: toimittajat tenttasivat Orpoa todella tiukasti ja samaan tapaan kuin Sipilää, mutta siinä missä Sipilä selvästi hermostui haastamisesta, Orpo pysyi rauhallisena ja itsevarmana. Tämä kertonee jotain siitä, että he reagoivat paineen alla jossain määrin eri tavoilla – erilaisia johtajatyyppejä ainakin julkisen esiintymisen perusteella. ** **

Puheenjohtaja Petteri Orpo sai pitää myös valmistellun puheen. Miten puhe onnistui? Mikä jäi mieleen?

Antti Mustakallio: Mielestäni Orpon puhe onnistui oikein hyvin siihen nähden, että sen taustalla on varmasti ollut joltisestikin paineita. Orpon olemus oli vapautunut ja puhe soljui eteenpäin määrätietoisella mutta rauhallisella tempolla. Äänenpainoja oli opeteltu. Puheeseen oli nähty vaivaa. Tämäkin puhe alkoi tarinalla - ja ihan luontevasti. Siitä päästiinkin pian ilmastoaiheeseen. Puheen teemoista olisi voinut karsia ehkä jonkun pois, mutta oli mielestäni järkevää, että Orpo otti hoitaja-asian alleviivatusti esille. Se oli kuitenkin asia, johon häneltä odotettiin näkemystä. En tosin tiedä, saiko hän lopulta vakuutettua epäilevät Tuomaat. Lopun Suomi-hehkutus varmastikin vetosi moniin katsojiin. Orpon johtajuutta ja viestintätaitoja on viime aikoina kyseenalaistettu, mutta tämä puhe varmastikin lujitti kokoomuksen uskoa johtajaansa.

Johanna Vuorelma: Orpon puhe oli taattua kokoomuslaista arvomaailmaa, jossa korostui vapausihanne: ihmiset pitää jättää rauhaan. Teknisesti se oli yksi näiden puheenjohtajapuheiden onnistuneimpia: selkeä, rauhallinen ja muutaman teeman ympärille rakennettu. Tuttuun tapaan puhe lähti liikkeelle tarinalla, tällä kertaa tarinan keskiössä oli Orpon 15-vuotias tytär. Jokainen puheenjohtaja on omaksunut tarinankerronnan osaksi puhetta – joissain se toimii paremmin kuin toisissa. Tässä puheessa Orpon omakohtainen tarina toimi ihan luontevasti. Luottamus nousi esiin tälläkin kertaa. Käykö peräti niin, että jokainen puheenjohtaja mainitsee luottamuksen tärkeyden puheessaan? Teemana se ei luonnollisesti enää toimi erottautumisen keinona.

Jokainen puheenjohtaja ja puolue saa oman päivänsä

Puheenjohtajien vaalitenttipäivät arvottiin joulukuussa suorassa Aamu-tv:n lähetyksessä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken. Tentit jatkuvat aina torstaihin saakka ja loppuvat ensi viikon maanantaina.

Keskiviikko 27.3. Li Andersson, vasemmistoliitto
Torstai 28.3. Jussi Halla-aho, perussuomalaiset
Maanantai 1.4. Sampo Terho, siniset

Antti Rinteen (sd.), Pekka Haaviston (vihr.), Juha Sipilän (kesk.), Anna-Maja Henrikssonin (rkp) ja Sari Essayahin (kd.) tentit on nähtävissä Yle Areenassa.

Lue lisää:

Petteri Orpo sai desimaalista kolhun vanhustenhoidon kriisissä – Tällainen puolue on kokoomus, jolle kelpaa vain vaalien ykköspaikka

Erillainen pääministeritentti: Petteri Orpo nauraa Mr. Beanille, haluaisi kysyä Barack Obamalta, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu – video

Ylen vaalikone(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Yle Areenan vaalisivu

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.