Routavaurioiden rikkomista autoista jo satoja korvaushakemuksia – korvauksia saa joka viides hakija

Väyläviraston mukaan kevään kelirikko on normaali.

teiden kunnossapito
Monttu asfaltissa
Antti Eintola / Yle

Tiestön routavauriot vahingoittavat vuosittain jopa tuhansia autoja. Korvaushakemukset maanteiden routavaurioiden rikkomista autoista käsittelee keskitetysti Lapin ELY-keskus.

Jos taas vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, korvausvaatimus esitetään kunnalle tai kaupungille.

Normaali korvaushakemusten määrä ELY-keskuksessa on parin tuhannen luokkaa vuodessa. Tänä vuonna korvaushakemuksia on tähän mennessä tullut noin 400.

– Tämä vastaa aika lailla normaalin vuoden määrää tässä vaiheessa, toteaa ryhmäpäällikkö Marja-Lea Hallikainen Lapin ELY-keskuksesta.

Tyypillisiä vaurioita ovat päällystettyyn tiehen syntyneiden teräväreunaisten kuoppien aiheuttamat rengas- ja vannerikot.

– Päällysteen vaurioiden syntymiseen vaikuttaa sää. Etelä-Suomessa ollaan nyt ehkä vähän etuajassa, kun helmikuussa sää vaihteli nollan molemmin puolin, silloin reikiä päällysteeseen syntyy helpommin, sanoo Hallikainen.

Korvauksen auton vaurioista voi saada, jos tienhoito on ollut virheellistä tai huolimatonta tai tienhoidon tehtäviä on laiminlyöty. Pelkästään tien huonon kunnon vuoksi korvauksia ei saa.

Korvauksia saa yleensä noin viidennes hakijoista, eli tyypillisenä vuotena valtio korvaa satojen autojen vahingot.

– Hakemukset tutkitaan tapauskohtaisesti ja hyvinkin tarkkaan, ja me pyydämme lausunnot alueelliselta ELY-keskukselta, tieurakan valvojalta ja urakoitsijalta myös, Hallikainen kertoo.

Ohjeet korvauksen hakemiseen löytyvät ELY-keskuksen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Kuoppa tiessä rikkoi 17 autoa yhtenä iltana: Sulamisvedet aiheuttavat vaarallisia reikiä nopeasti teihin – "En muista vastaavaa"