Lapin kokoomus hakee paluuta eduskuntaan – tavoitteena kaksi paikkaa

Kokoomus on ollut ilman lappilaista kansanedustajaa vain kolme kertaa sitten Lapin vaalipiirin perustamisen 80 vuotta sitten.

eduskuntavaalit
Heikki Autto
Perttu Ruokangas / Yle

Asetelma eduskuntavaaleissa on erityisen kiinnostava Lapissa.

Kokoomus taistelee raivoisasti kannatuksen laskua vastaan. Maaliskuun alun Ylen kannatusmittauksessa puolue sai huonoimmat luvut neljään vuoteen, 16,2 prosenttia. Nopeammin oli laskenut vain hallituskumppani keskustan kannatus.

Lapin maakunnan mahtipuolueen Keskustan kannatusta nakertaa hallitusvastuu ja rytisten kaatunut sote- ja maakuntauudistus. 2015 eduskuntavaaleissa saadusta neljästä paikasta yksi on vaakalaudalla.

Kodittomia ääniä on myös jaossa aikaisempaa enemmän kun kaksi edellisten eduskuntavaalien äänirohmua, Hanna Mäntylä ja Paavo Väyrynen eivät ole ehdolla, ainakaan Lapin vaalipiirissä.

Mäntylän ja Väyrysen äänipotti, lähes 15 000, riittäisi yksinään yhteen paikkaan eduskunnassa, ja hyvillä pohjilla jopa kahteen paikkaan. Ne etsivät nyt uutta kotia ja niistä käydään vaalikentillä todellinen taistelu.

Puolueiden lopullinen kannatus mitataan kuitenkin vasta vaaliuurnilla ja siihen luottavat myös kokoomuksen ehdokkaat, joiden kampanja on ollut Lapissa toistaiseksi näkyvin.

Kokoomus hakee revanssia

Lapissa kokoomus menetti ainoan edustajansa viime eduskuntavaaleissa ja samalla Lapista tuli Suomen ainoa maakunta, josta kokoomuksella ei ole edustajaa.

Se oli silloin istuvana kansanedustajana kampanjoineelle Heikki Auttolle järkytys. Yli 6 200 henkilökohtaista ääntä ja Lapin kokoomuksen 10 155 ääntä ei riittänyt.

Autton läpimeno olisi vaatinut kokoomuksen listalle vähintään yhden äänen enemmän kuin viimeisenä läpi menneen keskustan Markus Lohen vertausluku 10 823. Erotus oli 668 ääntä keskustan hyväksi.

Kokoomus on ollut ilman lappilaista kansanedustajaa vain kolme kertaa sitten Lapin vaalipiirin perustamisen vuonna 1939.

Äänikynnys pakottaa vaaliliittoon

Lapin vaalipiirin huippukorkean äänikynnyksen ylittäminen vaatii liittoutumista, sen kokoomus oppi viime vaaleista.

Nyt yhteislistasta on sovittu Lapissa sekä kristillisdemokraattien että RKP:n kanssa. Kokoomus nimesi 14 ehdokkaan listalta 11, kristillisdemokraatit kaksi ja RKP yhden ehdokkaan.

Kokoomuksen johtamassa vaaliliitossa kovinta kisaa käydään kakkospaikasta, josta parhaan otteen ennakkoon on saanut rovaniemeläinen opettaja Sara Tuisku, joka keräsi edellisissä eduskuntavaaleissa ensikertaiselle kiitettävät 2 200 henkilökohtaista ääntä.

Sara Tuisku, kokoomuksen kansanedustajaehdokas
Sara Tuisku, kokoomuksen kansanedustajaehdokasPerttu Ruokangas / Yle

Tuiskun perässä tulee viime vaaleissa 1 100 henkilökohtaista ääntä saanut kemijärveläinen, kristillisdemokraattien ehdokas Pirkka Aalto, joka oli 2015 vaaleissa perussuomalaisten ja KD:n yhteislistalla kolmas.

Listaykkösen Hanna Mäntylän luovuttua paikasta ja Matti Torvisen noustua eduskuntaan, on Pirkka Aalto kampanjoinut varakansanedustajana.

Edellinen kokoomuksen ja KD:n vaaliliitto Lapissa vuonna 2003 nosti kokoomuslaisen Jari Vilénin eduskuntaan.

Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Pirkka Aalto Rovaniemen kevätmarkkinoilla 19.3.2019.
Kristillisdemokraattien ehdokas Pirkka Aalto Kemijärveltä.Perttu Ruokangas / Yle

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen, RKP:n kannatus on Lapissa ollut vaatimattomampaa. Viime vaaleissa neljällä ehdokkaalla yhteensä 470 ääntä. Nyt yhteiseen pottiin kerää ääniä yksi ehdokas, Sammol Lukkari.

Lapin Kokoomuksen julkinen tavoite on saada Lapissa kaksi paikkaa. Se edellyttäisi täydellisen onnistumisen lisäksi jonkun muun puolueen epäonnistumista.

Aikaisemman vaalimenestyksen perusteella rahkeet eivät siihen riitä, vaikka Heikki Autton valinta näyttää lähes selvältä.

Opiskelijat kokoomuksesta

Kysyimme Lapin yliopiston politiikan opiskelijoilta arvioita puolueiden imagosta ja näin he kommentoivat Kokoomusta:

– Jos lähdetään siitä, että Kokoomus yhtenä näistä suurista puolueista, tavoitteena on tavoittaa mahdollisimman suuri osa kansasta. Heillä on ehkä jossain määrin sellainen kaikkia kosiskeleva maine, Tuuli Ritola pohtii.

– Kokoomus ajaa yrittäjien ja ylipäätänsä elinkeinoelämän etuja, Otto Ikävalko sanoo.

– Yrittäjien asia on tärkeä kokoomukselle, samaan aikaan heidän veropoliittiset linjauksensa nyt vaalien alla ovat osoittaneet, että he ovat kiinnostuneet myös ihan työssäkäyvien asioista paljon, esimerkiksi tuloverokysymyksiä on nostettu esille. Joten ehkä he tässä myös yrittäjien lisäksi pyrkivät linjautumaan kaikkien työtätekevien puolueeksi, Juho Keränen arvioi.

Lapin yliopiston politiikan opiskelijat Juho Keränen, Otto Ikävalko ja Tuuli Ritola.
Raimo Torikka / Yle

Lue aikaisemmat arviot vaaliasetelmista Lapissa:

Vihreiden tavoitteena on kansanedustaja Lapista – se vaatisi kannatuksen nelinkertaistamisen

RKP lähtee eduskuntavaaleihin Lapista yhdellä saamelaisehdokkaalla ja vaaliliitolla

Lapin demareilla haastava tavoite eduskuntavaaleissa – kaksi paikkaa olisi iso yllätys

Kristillisdemokraatit hakee Lapista varaedustajan paikkaa

Analyysi: Lapin viimeisistä kansanedustajan paikoista on tulossa tiukka vääntö

Keskusta tavoittelee Lapissa neljää kansanedustajaa