Poliisi kerää luvattomia aseita ja räjähteitä

Poliisi toivoo, että ihmiset raaskisivat luopua esimerkiksi perintönä tulleista vaarallisista sotamuistoista.

Lyhyet
Lentopommeja ja kranaatteja
Aiemmissa asekeräyksissä on saatu talteen muun muassa lentopommeja ja kranaatteja.Timo Leponiemi / Yle

Muun muassa luvattomia sotamuistoja voi luovuttaa poliisille ilman seurauksia ensi viikolla. Itä-Suomen poliisilaitos kerää talteen aseita, patruunoita ja räjähteitä erityisesti Pohjois-Karjalassa.

Edellisessä laajemmassa keräyksessä vuonna 2013 poliisi sai rajamaakunnassa hävitettäväksi pelkästään aseita liki 300. Osa luvattomista aseista oli peräisin sota-ajalta.

– Pohjois-Karjalassa on historian vuoksi sotatarvikkeita enemmän kuin muualla Itä-Suomessa, kertoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Lisäksi viranomaiset saivat talteen satoja kiloja patruunoita ja kymmeniä kiloja räjähteitä.

Poliisi tunnistaa ja noutaa räjähteet tai sellaisiksi epäillyt esineet ilmoitetusta paikasta. Toimintakuntoiset ja luvalliset aseet sekä patruunat voi etukäteen sovittaessa tuoda poliisiasemalle. Puolustusvoimat avustaa poliisia sotilastarvikkeiden käsittelyssä.

Luovuttaja selviää rangaistuksetta, kun ilmoittaa luvattomista aseista ja ammuksista vapaaehtoisesti.

Poliisille luovutettavista aseista ja räjähteistä voi Itä-Suomessa ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen tepo.ita-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla numeroon 029 545 5003. Numeroon voi jättää myös soittopyynnön tai lähettää tekstiviestin.

Lisäksi ilmoituksen voi tehdä poliisin nettisivuilta löytyvällä lomakkeella tai ottamalla yhteyttä lähimpään poliisipäivystykseen tai lupahallinnon toimipisteeseen.