Lapin demareilla haastava tavoite eduskuntavaaleissa – kaksi paikkaa olisi iso yllätys

Lapissa SDP on haastettu hakkuiden vähentämisessä ja polttomoottoreiden kiellossa.

eduskuntavaalit
Pekka Tiitinen, Marko Varajärvi ja Johanna Ojala-Niemelä
Johanna Ojala-Niemelä on istuvana kansanedustajana vahvoilla eduskuntavaaleissa. Viime vaalien perusteella Pekka Tiitinen (vasemmalla) ja Marko Varajärvi kamppailevat kakkospaikasta demareiden listalla.SDP

SDP:n Lapin piiri on päättänyt tavoitella Lapista kahta kansanedustajan paikkaa.

– Teimme kuntavaaleissa hyvän tuloksen. SDP on onnistunut oppositiossa. Pakka on levällään esimerkiksi perussuomalaisten ja sinisten suhteen. Keskusta on alamäessä. Vanhainkotien ongelmat ovat olleet etupäässä yksityisissä vanhainkodeissa, perustelee piirihallituksen puheenjohtaja Hilkka Halonen.

Halonen kertoo, että Lapin piiri satsaa vaaleihin selkeästi aiempaa enemmän.

Lapin demareilla oli sama tavoite myös vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Silloin puolue sai 10 943 ääntä ja turvasi yhden edustajan paikan vajaan 800 äänen marginaalilla kokoomukseen.

Totta kai demareiden toiveita nostaa mielipidekyselyjen paalupaikka. Ylen viime kyselyssä SDP:n koko maan kannatus on 21,3 prosenttia.

– Tilanne on helpompi kuin viimeksi. Vuoden 2015 vaalit olivat meille enemmän taistelua yhden paikan säilyttämisestä. Nyt heiluri on toisessa suunnassa. Paransimme asemaamme myös kuntavaaleissa, sanoo Lapin piirin toiminnanjohtaja Paulus Toropainen.

Tavoitteen toteutumiseen on matkaa

Viime kuntavaaleissa SDP sai vaalivoiton ja 12 640 ääntä. Jos kuntavaalien äänillä lasketaan kansanedustajien paikat, olisi puolueen toinen paikka jäänyt noin 2 500 äänen päähän.

Viime eduskuntavaaleihin verrattuna kaksi paikkaa vaatisi kannatuksen kaksinkertaistamisen noin 22 000 ääneen.

– Olemme laskeneet, että jos saisimme 18 000 ääntä, kaksi paikkaa olisi lähellä, Toropainen sanoo.

Tämä tarkoittaisi äänikynnyksen laskemista viime kerran noin 11 000:sta noin 9 000:een.

Toropainen kertoo, että puoluetoimisto ei ole kuitenkaan asettanut tavoitteeksi kahta paikkaa Lapissa.

– Puoluetoimisto on tehnyt laskelmia mielipidetiedustelujen perusteella, eikä ole antanut kahden paikan tavoitetta Lappiin, Toropainen sanoo.

SDP on joutunut puolustuskannalle

Viime aikoina SDP on joutunut oppositioasemastaan huolimatta puolustuskannalle. Toropaisen mukaan on luonnollista, että keulilla olevaa haastetaan.

– Tuntuu, että kaikki puolueet asemoivat itseään SDP:tä vastaan. Tämä johtuu varmaan siitä, että olemme kyselyjen suurin puolue ja ero seuraaviin on kasvanut, Toropainen pohtii.

Lapissa esimerkiksi demareiden avaus aikataulun laatimisesta polttomoottoreiden kieltämiselle ja autokannan sähköistämiselle on kirvoittanut runsaasti arvostelua.

– Autokannan uudistumista on ohjattava verotuksella. SDP ei ole tulossa hakemaan kenenkään autoa pois, Toropainen sanoo.

Lappilaiset demarit ovat joutuneet selittelemään myös puheenjohtaja Antti Rinteen vaatimuksia hakkuiden vähentämisestä (siirryt toiseen palveluun) (Maaseudun tulevaisuus). Lapissa kun moni odottaa Kemijärven sellutehtaan tai Kemin biodiesellaitoksen toteutuvan ja tuovan työpaikkoja.

– Rinteen puheista olemme saaneet palautetta, jonka mukaan demarit veisivät työpaikkoja. Me emme kuitenkaan vastusta Kemijärven sellutehdasta tai Metsä Groupin mahdollista investointia Kemiin, Toropainen vakuuttaa.

SDP haluaa kuitenkin nopeuttaa päästövähennysten toimeenpanoa.

– Laaditaan selkeä suunnitelma fossiilisista polttoaineista ja turpeen energiakäytöstä luopumiseksi sekä metsien ja maaperän hiilinielun vahvistamiseksi, kirjoitetaan puolueen vaaliohjelmassa.

SDP ottaisi rikkailta ja antaisi köyhemmille

SDP:n pääteemoja on oikeudenmukaisempi yhteiskunta.

– Varmin tapa saada muutosta nykyiseen politiikkaan on äänestää demareita. Viime hallituksella asioilla on ollut hinta mutta ei arvoa, Toropainen kritisoi.

Demareille oikeudenmukaisuus on esimerkiksi tuloerojen kaventamista.

– Otetaan rikkailta ihmisiltä vähävaraisten ja tavallisten ihmisten hyväksi. Verotetaan omistamista, Toropainen listaa.

SDP olisi valmis verottamaan myös yleishyödyllisiä säätiöitä ja ay-liikettä viiden prosentin lähdeverolla. Veropohjan tiivistämiseksi puolue vaatii esimerkiksi verosuunnitteluun, veronkiertoon ja harmaaseen talouteen puuttumista.

SDP:n ehdokaslistalla vahvimmalta ehdokkaalta vaikuttaa istuva kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä Rovaniemeltä. Viime eduskuntavaaleissa hänet valittiin 6 248 äänellä.

Viime vaaleissa toiseksi eniten ääniä puolueen listalla sai kemiläinen Pekka Tiitinen. Tälläkin kertaa ehdolla oleva Tiitinen sai viimeksi 1 250 ääntä.

Lisäksi demareiden listan tunnetuimpia nimiä on Marko Varajärvi, joka sai viime vaaleissa vasemmistoliiton listalla 772 ääntä.

Tutustu ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun).

Lue Ylen parhaat vaalijutut.