Mistä maailma puhuu -podcast: Euroopan koululaiset haluavat pysäyttää ilmastonmuutoksen, mutta mitä tekee EU?

Euroopan unionin omat tavoitteet eivät riitä nuorille tai tutkijoille, sanoo EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

ilmasto
Kolme nuorta mielenosoituksessa, taustalla mielenosoituskylttejä.
Nuoret osoittivat mieltään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi Brysselissä.Julien Warnand / EPA

Maailmanlaajuiset ilmastolakot ovat innostaneet koululaisia etenkin Belgiassa, jossa on nähty jo kuukausien ajan nuorten mielenosoituksia. EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio seurasi keväällä yhtä mielenosoitusta Leuvenin kaupungissa.

– Oli hämmästyttävää, kun nuoria jututin, että melkein kaikki mainitsivat Greta Thunbergin, Raivio kertoo Mistä maailma puhuu -podcastissa.

16-vuotias Thunberg aloitti ilmastolakkonsa yksin viime syksynä istumalla Ruotsin valtiopäivätalon edessä joka perjantai. Nyt lakot ja mielenosoitukset ovat levinneet eri puolille Eurooppaa ja maailmaa.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast:

Aikuisten vastaukset nuorten vaatimuksiin ovat olleet vaisumpia. Euroopan unionin omat tavoitteet eivät riitä hillitsemään ilmastonmuutosta niin paljon, kuin tutkijoiden mielestä olisi tarpeen. EU:n jäsenmaat käyvät kovaa vääntöä siitä, miten paljon tavoitteita voisi kiristää.

Podcastin tämänkertainen jakso on äänitetty Kemissä. Kemin lyseon lukion ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat kysyvät Petriltä muun muassa EU:n tulevaisuudesta, brexitin vaikutuksesta opiskelijoihin sekä kirjeenvaihtajan elämästä Brysselissä.

Mistä maailma puhuu on podcast, jossa Ylen kirjeenvaihtajat ja avustajat kertovat joka toinen viikko maankolkkansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Lue myös:

Armin Kellomäen kolumni: Vanhempien ikäluokkien parjaama idealismi sopii politiikkaan täydellisesti

Syksyllä Greta Thunberg oli yksin, nyt ilmastolakkoja on yli 100 maassa – Katso 16-vuotiaan puhe: "Te tiedätte, ketkä tähän ovat syyllisiä"

Katso video: Yle seurasi tuhansien koululaisten marsseja ilmaston puolesta eri puolilla maata – "Jos maapallo muuttuu liikaa, meillä ei ole tulevaisuutta"

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg, 16, ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi – vastaehdokkaana muun muassa Donald Trump