Kevät sulattaa nyt jokien jäitä – kevättulvatasoa hätyytellään ehkä jo lähipäivinä

Kevättulvavirtaamaan on vielä matkaa. Jos lämpötilat pysyvät plussalla, pohjalaisjoet voivat kuitenkin nousta keskimääräisen kevättulvan tasolle jo lähipäivien aikana.

Seinäjoki
Kyrönjoen tulva katkoo teitä Mustasaaren Tuovilassa.
Kyrönjoen kevättulvaa Mustasaaressa keväällä 2018Anna Wikman/Yle

Tulvakausi lähestyy pohjalaisjoissa.

Esimerkiksi Kyrönjoen ja sen eteläpuolisten jokien virtaamat ovat nousussa lämmenneen sään ja vesisateiden myötä. Kyrönjoessa virtaamat ovat viisinkertaistuneet, vaikka keskimääräiseen kevättulvavirtaamaan on vielä matkaa.

Kyrönjoen virtaama on tällä hetkellä 100 m3/s, kun keskimääräinen kevättulvavirtaama on noin 300 m3/s.

Ely-keskuksen mukaan on mahdollista, että Lapväärtin-Isojoki ja Teuvanjoki voivat nousta keskimääräisen kevättulvan tasolle lähipäivinä, jos keskilämpötila pysyy nollan yläpuolella ja sataa. Myös jääpatoriski kasvaa tällöin.

Lunta ja vettä kuin viime vuonna – jäät heikompia

Ely-keskuksen mukaan lunta ja vettä on tällä hetkellä pohjalaismaakunnissa pääosin yhtä paljon kuin viime vuonna. Vaikka jokien jäät ovat yhtä paksuja kuin viime vuonna, teräsjäätä on vähemmän ja jään kantavuus muun muassa siksi tavallista heikompi.

Jos jäät eivät oleellisesti vahvistu, Ely-keskus ei tule tekemään jääsahauksia tänä vuonna, sillä Ely-keskuksella jääsaha edellyttää vähintään 50 sentin teräsjäätä

Jos lumien sulaminen jakaantuu pitkälle ajalle, voi kevään tulva jäädä selvästi viime vuotista pienemmäksi, jos lumien sulaminen jakaantuu pitkälle ajalle. Jos sulaminen siirtyy huhtikuun loppuun, kasvaa tulvariski merkittävästi varsinkin Kyrönjoella.