Muuttolintujen massoittainen tappaminen vähentynyt selvästi Kyproksella

Pikkulintuja surmataan Kyproksella suuria määriä ruuanvalmistusta varten.

linnut
mustapääkerttu
MustapääkerttuAOP

Muuttolintujen ansapyynti Kyproksella on vähentynyt pienimmälle tasolleen sen jälkeen, kun lintujensuojelujärjestö Birdlife Cyprus aloitti toimintansa, järjestö kertoo.

Birdlife Cyprus (siirryt toiseen palveluun) aloitti lintujen ansapyynnin vastaisen kampanjansa vuonna 2002.

Viime syksynä tehdyn arvioinnin mukaan lintujen ansapyynti on vähentynyt vuoteen 2002 verrattuna 90 prosenttia. Silti lintuja otettiin saarella kiinni ja surmattiin järjestön arvion mukaan viime syksyn lintumuuttokaudella 335 000 kappaletta.

Lintupyynti on vähentynyt erityisesti Kyproksen itäosassa sijaitsevalla Britannian tukikohta-alueella, missä aikaisemmin otettiin kiinni valtava määrä lintuja. Poliisi on keskittänyt toimiaan kyseiselle Dhekelian tukikohta-alueelle.

Dhekeliassa poliisipartiointia on lisätty, ansametsästäjät voivat saada sakot heti kiinni jäätyään ja poliisi on myös käyttänyt tiedustelutoimintaa laittoman metsästyksen lopettamiseksi.

Birdlife Cyprus on silti huolissaan kokonaistilanteesta, koska muualla Kyproksen tasavallan alueella ansapyynti saattoi paikoin jopa kasvaa.

Verkkoja ja liimatikkuja

Lintujärjestö muistuttaa, että vaikka pyyntimäärät ovat vähentyneet, ongelmaa ei suinkaan ole vielä ratkaistu, koska lintujen metsästämistä suosiva kulttuuri on yhä voimissaan.

Kyproksella, kuten monessa muussakin Välimeren maassa laittomat metsästäjät käyttävät metsiköihin viritettyjä verkkoja ja liimalla siveltyjä tikkuja lintujen pyydystämiseksi.

Luonnonsuojelijat paheksuvat pyyntitapoja, koska ne eivät erottele, mitkä lintulajit niihin tarttuvat. Ansoille altistuvia lajeja on noin 150, joukossa monia suojeltuja lajeja. Kypros on tärkeä etappi lintujen kevät- ja syysmuutolla.

Ambelopoulia-annos valkoisella lautasella.
Pikkulinnuista koostuva Ambelopoulia-annos.AOP

Kyproslaiset valmistavat pikkulintuja ruuakseen. Erityisen tunnettu on pelkästään pienistä laululinnuista koostuva ruokalaji ambelopoulia.

Metsästäjien keskuudessa halutuin saalis on mustapääkerttu (Sylvia atricapilla).

Lähteet: AFP