1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Joko pukkaa kevättä? - Lapissa yöt tavanomaista lauhempia, etelässä kylmempiä

Yleisilmeeltään lähipäivien sää on tuulinen ja vaihteleva.

sää
Lumi sulaa.
Derrick Frilund / Yle

Akateemikko Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan liian varhaiseen kevään tuloon suhtaudutaan Suomen kansan luonteen mukaisesti epäillen.

Maaliskuun kukkasen, jos sellaisen ulkoa löytää, arveltiin aikanaan tietävän katovuotta. Keväisen ukkosenjyrähdyksen taas sanottiin ennustavan toukokuussa lunta.

Mutta kansatiede sikseen – ja meteorologiaan.

Ylen meteorologi Toni Hellinen, kuinka tyypilliseltä viikonvaihteen ja ensi viikon sää näyttää ennusteiden valossa?

– Seuraavat viisi vuorokautta ovat päivälämpötilojen puolesta vuodenaikaan nähden tavanomaisia. Lounais-Suomessa ja osassa Lappia voi olla hieman tavanomaista lauhempaa. Maan etelä- ja keksiosassa yöt ovat hieman tavanomaista kylmempiä. Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa yöt ovat lämpötilojen osalta vuodenaikaan nähden tyypillisiä. Lapissa yöt ovat hieman lauhempia, kuin yleensä maaliskuun lppupuoliskolla.

Selvä kevään merkki on perinteisesti ollut se, että pyykit kuivuvat ulkona muita vuodenaikoja nopeammin. Toisin sanoen suhteellinen kosteus alenee. Jatkuuko tämä vai tuleeko takapakkia?

– Matalapaineita liikkuu nopeasti Suomen yli itään. Suhteellinen kosteus vaihtelee lähipäivinä pääosin 50 ja 100 % välillä. Kevät etenee mutta takapakkiakin saattaa tulla.

Kuivan sään kääntöpuoli on se, että muun muassa katupölyn määrä lisääntyy. Miltä ennuste näyttää tässä suhteessa?

– Ajoittaiset sateet puhdistavat ilmaa katupölystä. Poutaisimpina ja heikkotuulisimpina päivinä katupöly heikentää ilmanlaatua eniten.

Kun sää kirkastuu, on hyvä muistaa varoa auringon polttavuutta. Mitä UV-ennuste lupaa lähipäiviksi?

UV-indeksi (siirryt toiseen palveluun)pysyttelee lähipäivinä alle kahdessa eli heikkona koko maassa. Lumi heijastaa säteilyä ja aurinkolaseja saattaa tarvita, mutta kovin polttavaa säteily ei useimmille ole.

Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 0 asteen yläpuolelle. Päästäänkö tähän Suomessa paikoin jo lähipäivinä?

– Termisen kevään alkamista tiedusteltiin viimeksi tänä aamuna Ilmatieteen laitokselta. He eivät ota vielä kantaa, joudumme valitettavasti odottamaan edelleen heidän tiedotettaan.

Lue seuraavaksi