Vuosia suunniteltu bioöljytehdas toteutuu – uusia työpaikkoja jopa 100, tuotanto alkaa Lieksassa vuonna 2020

Bioöljytehdasta Lieksaan suunnitellut Green Fuel Nordic on saanut kasaan tarvitsemansa rahoituksen.

biopolttoaineet
Puun latvoja.
Bioöljylaitos käyttää raaka-aineenaan metsäteollisuuden sivuvirtoja, kuten latvusrunkoja.Kimmo Hiltunen / Yle

Useita vuosia suunnitellun bioöljytehtaan rakentaminen Lieksaan on varmistunut. Kuopiolainen Green Fuel Nordic on saanut kasaan tarvitsemansa rahoituksen. Ensimmäisessä vaiheessa investoinnin arvo on noin 25 miljoonaa euroa.

Bioöljytehtaan rahoittajiksi löytyi kolme pääomasijoittajaa. Heidän yhteisomistus ja takausvastuut ovat noin 10 miljoonaa euroa. Sijoittajat ovat Kyösti Kakkosen Kauppa ja Kone Oy, Matti Virtaalan edustama Deeputi Oy ja E.Hartikainen yhtiön toimitusjohtaja Arto Hartikainen. Lisäksi Pohjois-Karjalan ely-keskus rahoittaa rakentamista 7 miljoonan euron avustuksella.

Tehdas tuottaa bioöljyä metsäteollisuuden sivuvirroista, kuten sahanpurusta ja latvusrungoista. Bioöljystä voidaan jatkojalostaa lämmitys- ja liikennepolttoainetta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa näin voitaisiin korvata osa kevyestä polttoöljystä.

Lisäksi bioöljyä voidaan hyödyntää kemianteollisuuden ja muovin raaka-aineena.

Tehdas tuo Lieksan seudulle kaikkiaan noin 100 uutta työpaikkaa, ja tuotanto käynnistyy Kevätniemessä ensi vuonna.

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttäsen mukaan bioöljylaitos avaa mahdollisuuksia myös muille yrityksille. Lieksan tavoitteena on kehittää Kevätniemen teollisuusalueesta laaja bio- ja metsäteollisuuden keskus.

Uutista tarkennettu 27.2.2019 Bioöljyä on jatkojalostettava ennen kuin sitä voidaan käyttää polttoaineena.