Mies suunnitteli asekaupan väkivaltaista ryöstöä, haaveili "hieronnasta" ja haksahti peitepoliisiin haaviin – 10 kuukautta vankeutta

Tuomittu suunnitteli aiemmin iskua Helsingin yliopistolle.

Helsingin käräjäoikeus Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut asekaupan väkivaltaista ryöstöä hautoneen miehen kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Mies tuomittiin muun muassa törkeän ryöstön valmistelusta.

Mies laittoi viime vuoden joulukuussa Tor-verkon palstalle ilmoituksen, jossa haki kumppania suorittamaan "hieronnan".

– Hieronta on slangisana joukkomurhalle, tuomittu kertoi Helsingin käräjäoikeudessa toteavaan sävyyn.

Käräjäoikeus katsoo, että mies ihannoi joukkomurhia ja niiden tekijöitä ja kertoi viesteissään haaveilleensa useita vuosia tekevänsä sellaisen.

– Käräjäoikeus tekee viestittelystä sen johtopäätöksen, että ainakin yhtenä motiivina joukkosurmalle (olisi) kostaa hänen aikaisemmin kärsimänsä vääryys.

Oikeuden mukaan mies on tuntenut vihaa järjestäytynyttä yhteiskuntaa kohtaan.

Syyttäjä ei kuitenkaan vaatinut miehelle tuomiota joukkomurha-aikeista, koska varsinaista suunnitelmaa ei ollut ja pelkistä pahoista aikeista ei voi rangaista.

Syyttäjä katsoi, että miehen tarkoituksena oli tappaa tai pahoinpidellä asekaupan työntekijä. Syyttäjä vaati ensisijaisesti rangaistusta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Oikeuden mukaan tästäkin puuttui yksityiskohtainen suunnitelma, ja mies tuomittiin törkeän ryöstön valmistelusta.

Viestitteli tietämättään peitepoliisin kanssa – kiinni hotellista

Mies jäi kiinni, koska kumppaniksi asekaupan ryöstöön valikoitui keskusrikospoliisin peitepoliisi, joka otti mieheen yhteyttä ilmoituksen perusteella.

Peitepoliisin ja miehen keskusteluissa 28-vuotias mies puhuu muun muassa itsemurhasta ja kertoo, että haluaisi tappaa samalla useita ihmisiä. Hän oli myös katsellut väkivaltavideoita ja hakenut paljon tietoa kouluampujista ja joukkosurmista.

Poliisi myötäili keskusteluja ja esittäytyi 23-vuotiaaksi masentuneeksi, mutta työssäkäyväksi kouvolalaiseksi. Hän ryyditti viestejään hymiöillä, pyrki vaikuttamaan nuorelta ja kertoi pyydettäessä muun muassa väkivaltavideoiden katselustaan.

Lopulta peitepoliisi sai miehen tulemaan Omena-hotellille Helsinkiin, missä mies otettiin kiinni.

Vetosi oikeudessa päihteisiin ja pahaan oloon

Tuomittu kiisti suunnitelleensa asekaupan ryöstöä tai joukkosurmaa. Hän kertoi oikeudessa, että oli kuluttanut syksyllä aikaa erilaisten päihteiden, kuten lääkkeiden ja huumeiden, parissa. Hän myös totesi, ettei saanut vankilasta vapauduttuaan mitään tukea.

– Tässä kysymys on ollut pelkästään pahoista ja huonoista ajatuksista, joita hän on purkanut tuolla internetissä. Hänellä on ollut jossain määrin itsetuhoisia ajatuksia ja hän on halunnut keskustella niistä jonkun kanssa, miehen asianajaja Antti Kortelainen sanoi oikeudessa.

Mies tuomittiin törkeän ryöstön valmistelun lisäksi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, sillä hänen koneeltaan ja puhelimeltaan löytyi lapsipornoa. Lisäksi hänet tuomittiin toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Hänen hallussaan oli oikeuden mukaan puukko ja vähäinen määrä Subutexia.

Suunnitteli aiemmin joukkosurmaa yliopistolle

Mies on aiemmin tuomittu joukkosurman valmistelusta Helsingin yliopistolle vuosina 2013–2014. Tarkoituksena oli oikeuden mukaan tappaa 50 ihmistä.

Miehelle langetettiin yliopistoiskun suunnittelusta kolmen vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomio. Tuomio pysyi hovioikeudessa, eikä korkein oikeus antanut miehelle valituslupaa.

Oikeuden mukaan hän suunnitteli iskua naisen kanssa, joka jätettiin syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta. Tuolloin suunnitelma ehti pitkälle, sillä kaksikolla oli hallussaan muun muassa varsijousi, käsirautoja, patruunoita, kaksi varusteliiviä, kaksi kaasunaamaria sekä erilaisia myrkkykaasun valmistukseen sopivia välineitä.

Aiemmasta tuomiosta käy ilmi, että mies on käyttänyt hieronta-sanaa myös yliopistoiskun aikana tarkoittamaan sanaa joukkomurha. Tuolloin oikeus totesi, että hieronta-sanaa on käytetty tässä yhteydessä englanninkielisten sanojen "Massage" ja "Massacre" samankaltaisuuden vuoksi.

Lue myös:

22.3.2019 klo 17.05 Juttua päivitetty kauttaaltaan.