1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinnan teatteri

Hämeenlinnan Teatterin toiminta uudistetaan – selvitystyön tekee Matti Apunen

Hämeenlinnan kaupunginhallitus haluaa, että teatterin toiminta nostetaan taloudellisesti kestävälle pohjalle.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan Teatterin uudistukseen liittyvän selvitystyön tekee YTM Matti Apunen. Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajan tehtävät hiljattain jättänyt Apunen valikoitui selvitystyön tekijäksi tarjousten perusteella. Apunen on toiminut myös muun muassa Aamulehden vastaavana päätoimittajana.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on vaatinut, että Hämeenlinnan Teatteri uudistuu rakenteellisesti. Teatteriyhtiön on parannettava taloudellisia toimintaedellytyksiä pysyvästi pitkällä tähtäimellä.

– Niin kuin tiedetään, taidelaitoksilla on jatkuvia pulmia rahoituksen kanssa. Tässä nyt yritetään selvittää, mitä kaikkea me voisimme tehdä tilanteen helpottamiseksi, kun näköala on se, että julkinen rahoitus tuskin tulee lisääntymään lähivuosina, luonnehtii Apunen.

– Nyt katsotaan, voisiko teatteri saada tulovirtoja jostain muualta, ja mitkä olisivat toimintoja, jotka voitaisiin saada järkevästi nykytoimintaan.

Nyt katsotaan, voisiko teatteri saada tulovirtoja jostain muualta, ja mitkä olisivat toimintoja, jotka voitaisiin saada järkevästi nykytoimintaan.

Matti Apunen

Hämeenlinnan Teatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo puolestaan arvioi teatteria koskevan selvitystyön mielenkiintoiseksi.

– On hienoa lähteä tutkimaan minkälaisia uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia ja organisaation sisällä tapahtuvia muutoksia me voisimme löytää. Miten meidän luovuutta voitaisiin vielä monipuolisemmin käyttää omaksi eduksemme.

Sinisalo toivoo, että kaikki olisivat innolla mukana selvitystyössä. Matti Apunen painottaa, että työtä tehdään yhdessä henkilökunnan kanssa.

Koska selvitystyö on vasta alussa, ja sitä tehdään reilu pari kuukautta, uusia ideoita ei tässä vaiheessa ole vielä esittää. Sinisalon puheessa kuitenkin vilahtaa muun muassa ajatus taiteilijaresidenssistä.

Sinisalo uskoo, että vielä on paljon löytämättä eri toimintatapoja, joita teatterissa voitaisiin hyödyntää.

Talousongelmissa on painittu jo pitkään

Hämeenlinnan Teatteri on painiskellut vuosikausia taloushuolien kanssa. Säästöjä on jouduttu etsimään muun muassa henkilökunnan lomautuksilla. Esimerkiksi viime vuonna säästötavoite oli 100 000 euroa.

Viime vuoden syksynä teatteri saikin käännettyä tuloksensa positiiviseksi. Plussaa kertyi 46 000 euroa, kun vuotta aiemmin luku oli ollut noin 156 000 euroa tappiollinen.

Sen lisäksi, että säästöt siivittivät teatterin plussalle, myös katsojat löysivät teatteriin viime syksynä paremmin, nimenomaan syyskaudella. Hämeenlinnan Teatterissa kävi vuonna 2018 lopulta noin 32 000 katsojaa. Se oli yli 5 000 enemmän kuin vuonna 2017.

Myös kevätkauden lipunmyynti on käynnistynyt erinomaisesti. Kevään osalta lipunmyynnin budjettitavoite on jo ylittynyt, kertoo teatterin kuukausiraportti Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle.

Hämeenlinnan Teatteri Oy on Hämeenlinnan kaupungin strateginen yhtiö. Säästöjen ohella – ja ainakin osaksi myös niiden vuoksi – teatterissa ovat kuohuneet myös henkilösuhteet.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus onkin seurannut tiiviisti teatterin tilannetta. Kuukausiseurannat ja muut seurantatoimenpiteet jatkuvat. Teatterin muutokseen liittyvän selvitystyön tekemiseen on aikaa toukokuun loppuun.