Lehdet aikaistavat jo julkaisua Postin ongelmien takia, mutta ne jaetaan silti jopa viikon myöhässä – Posti syyttää norovirusta

Posti on nostanut lehtien jakelumaksuja lähes 50 prosenttia. Samaan aikaan jakelu toimii lehtien mukaan entistä huonommin.

postin toiminta
Postinkantajan polkurpyörä
Tänä talvena postia on jäänyt jakamatta muun muassa haastavien keliolosuhteiden takia.Toni Pitkänen / Yle

Postilla on laajoja toimitusvaikeuksia Tampereen keskustan alueella. Kirjeet tulevat myöhässä, aikakauslehdet seuraavalla viikolla julkaisupäivästä tai postia ei tule lainkaan. Näin kertovat asukkaat.

Postin Pirkanmaan ja Satakunnan aluepäällikkö Timo Honkasalo myöntää, että kolme viime viikkoa ovat olleet vaikeita.

– Jopa kolmasosa Postin työntekijöistä on joutunut sairauslomalle noroviruksen tai esimerkiksi influenssan takia, Honkasalo kertoo.

Postilla on Tampereella myös suoranaisia rekrytointivaikeuksia sijaisten saamisessa.

Alueen asukkaiden mukaan ongelmat ovat paljon pidempiaikaisia.

Lehti perille, kun uusi jo painossa

Asukkaiden mukaan jakamatta on jäänyt säännöllisesti muun muassa sellaisia aikakaus- ja viikkolehtiä kuin Urheilulehti, Suomen Kuvalehti ja Kansan Uutiset.

Postin asiakaspalvelu on kehottanut asiakkaita reklamoimaan lehtitaloja, jos lehdet ovat myöhässä.

Kansan Uutisten päätoimittaja Sirpa Puhakka kertoo, että Postin jakeluongelmat eivät rajoitu vain Tampereelle tai Pirkanmaahan.

– Pirkanmaalla meillä on sopimus, jonka mukaan maksamme, että lehti tulee perille ennen viikonloppua, mutta ei tule. Tilanne on hyvin stressaava, Puhakka kertoo.

Lehti aikaisti muutamia vuosia sitten painoaikatauluaan jo päivällä keskiviikolle, jotta Posti ehtisi jakaa lehdet ennen viikonloppua perille.

Näin ei silti ole tapahtunut.

Osa asiakkaista voi saada lehden jo torstaina, toiset vasta viikon päästä samana päivänä.

– Postin jakeluongelmat aiheuttavan syvän ja vakavan huolen tilaajien katoamisesta. Näin on muissakin lehdissä. Kauanko lukijat jaksavat tätä? Posti on nostanut maksujaan, mutta jakelu toimii entistä huonommin, Puhakka toteaa.

Päätoimittajan mukaan lehdessä käydään viikoittain läpi tulikivenkatkuista palautetta lukijoilta valtakunnallisesti ja näin on jatkunut jo pitkään.

– Jos Posti vierittää syytä lehdille, se ei tietenkään ole oikein. Mietimme jo kampanjaa, joka toisi ongelman näkyväksi lukijoille, Puhakka kertoo.

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kertoo, että muun muassa myös Urheilulehti on aikaistanut päivällä julkaisuaan, jotta lehti ehtisi ennen viikonloppua asiakkaille.

Toimitusjohtajan mukaan Posti on nostanut lehtien jakelumaksuja seitsemässä vuodessa lähes 50 prosenttia.

Muilla jakelijoilla hinnat ovat nousseet noin 10 prosenttia.

– Samaan aikaan, kun Postin palvelu on heikentynyt ja he ovat muun muassa myöhentäneet jakelua iltapäivästä iltaan, maksut ovat nousseet lähes kestämättömälle tasolle, Holmberg toteaa.

Kun yksi tamperelaisasiakas kysyi Postista, miksi perjantaisin keskustan alueella ei jaeta kirjeitä tai esimerkiksi viikkolehtiä, vastauksena oli, että “viime aikoina perjantaisin jaettavan postin määrä on ollut vähäinen, joten joka perjantai ei postia välttämättä tulekaan”.

Postin lajittelukeskus Helsingin Ilmalassa
PAU:n mukaan Postin työntekijöiden helmikuisen ulosmarssin syy oli, että postikeskuksen yhdessä yksikössä on aloittamassa alihankkijana SOL Henkilöstöpalvelut, joka teettäisi työn noin 30 prosenttia pienemmillä palkoilla verrattuna nykyisiin työehtosopimuksiin.Juha Kivioja / Yle

2 000 kotia ilman postia

Aluepäällikkö Honkasalon mukaan Tampereen keskustan alueen 20 000 kotitaloudesta enintään 10 prosentissa on ollut ongelmia kolmen viikon ajan muun muassa noroviruksesta johtuvien sairauspoissaolojen takia.

Tampereen Järvensivun asukkaiden mukaan Postin jakeluongelmat ovat jatkuneet jo kuukausia, eivätkä viikkolehdet tule ajallaan.

Postin mukaan näin ei ole, tai sitten kyse on “yksittäistapauksesta”.

– Norovirus kaataa työntekijöitä petiin, aluepäällikkö Honkasalo toteaa.

Jakeluongelmia on ilmennyt Honkasalon mukaan myös Tampereen Tesomalla sekä Kangasalla ja Akaassa.

Honkasalo kertoo, että Tampereen työntekijäpula ja rekrytointiongelmat johtuvat muun muassa talouden noususuhdanteesta.

– Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet hyviä Tampereelle eli noususuhdanne on saanut ihmisiä työllistymään. Tämä näkyy meillä niin, että esimerkiksi postia opiskelun ohella jakavat saavatkin oman alansa työpaikan ja lopettavat siksi Postissa, aluepäällikkö kertoo.

Honkasalon mukaan vakituista henkilökuntaa on tarpeeksi, vaikka sairauspoissaolot vaikuttavatkin postin jakamiseen.

Nyt haku on jatkuvasti auki, jotta sijaisia saataisiin rekrytoitua.

Mitä Posti aikoo tehdä, jotta jakeluongelmat paranevat?

– Teemme parhaamme ja jatkamme sijaisrekrytointeja, Honkasalo sanoo ja painottaa, että kyse on sairauslomien aiheuttamista ongelmista.

Mies leikkaa nurmea.
Postin toiminta on ollut myllerryksessä. Posti nousi kesällä 2016 otsikoihin, kun sen työntekijät alkoivat myös leikata nurmikkoa postinjakamisen lisäksi.Petri Lassheikki / Yle

Posti ei ainoa jakelija

Postin mukaan yhtenä ongelmana reklamaatiossa on, etteivät kaikki asiakkaat tiedä, kuka postia kulloinkin jakaa. Esimerkiksi yöaikaan Posti ei jaa kirjeitä tai muutakaan, vaan silloin kyse on aina toisesta toimittajasta.

Esimerkiksi Pirkanmaalla Alma Manu jakaa nykyään myös kirjepostia Aamulehden lisäksi.

Honkasalon mukaan esimerkiksi verohallinnon, joidenkin pankkien ja puhelinyhtiöiden kirjeet tuo muu yhtiö kuin Posti.

– En yritä pestä käsiäni tässä, mutta Postia reklamoidaan myös muiden jakelijoiden työstä. Jakelijan tiedot pitäisi jatkossa merkitä lähetykseen selkeämmin, aluepäällikkö kertoo.

Maaliskuusta alkaen Posti on alkanut viivyttää kirjeiden kulkunopeutta nelipäiväiseksi. Huhtikuun alkupuolella käyttöön otetaan postimerkkien lisäksi ostettava 1,50 euroa maksava Plus-merkki, jolla varustettu posti kuljetetaan perinteiseen tapaan kahdessa päivässä perille.

– Tietenkään sairauspoissaolojen vuoksi emme voi taata, että Plus-merkillä varustettu posti pääsee varmuudella aikataulussa perille. Yritämme toki kaikkemme, että palvelulupaus aina toteutuu, aluepäällikkö Honkasalo toteaa.

Juttuun tarkennettu 26.3. kello 15.30 Kansan Uutisten painon aikaistamisajankohtaa.

Jutun alla voi keskustella asiallisesti 26.3.2019 kello 22. asti.