1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-politiikka

EU-politiikkako vain vakavaa ja poliitikot kuivia? Ehei! "Helvetti on vielä tyhjä", sanoi Donald Tusk ja sai salin nauramaan

Eurooppa-komission puheenjohtaja Donald Tusk nauratti yleisöään eilen sekä tarkoituksella että tahottomasti.

EU-politiikka
Kaksi nauravaa miestä
Eilen napatun valokuvan perustella Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (vas.) ja Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel ehtivät hekin vitsailla yhdessä.Francois Lenoir /EPA

BrysselTuttavallisemmin huippukokouksiksi kutsutuissa Eurooppa-neuvoston kokouksissa läpikäytävät asiat ovat tietenkin tärkeitä ja vakavia, mutta se ei suinkaan aina tarkoita, että kokouksien tunnelma olisi.

Myöhään eilen Justus Lipsius -rakennuksen tiedotussaliin astellut kaksikko – Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker – tarjoilivat yleisölleen kaksi tahatonta hauskuutusta sekä yhden pisteliään vitsin.

Ehkä huumorin uppoamiseen tai tahattomien hauskuutuksien syntymiseen vaikutti aavistuksen se, että kokouksen ensimmäinen päivä venyi Britannian EU-eroa käsitellessä aiottua pidemmäksi.

20. huhtikuuta, eikun...

Ensimmäiset naurut salissa saatiin, kun Tusk ryhtyi kertomaan, mitä Britannialle on luvattu ja sotki päivämäärät:

– Eurooppa-neuvosto hyväksyi lisäajan myöntämisen huhtikuun 20. päivään asti... 12. päivään, 12. päivään asti, Tusk korjasi salin nauraessa.

Kysyttäessä, mihin asti Britannia voisi pisimillään saada jatkoaika EU-eroon miehet vilkaisivat toisiaan – mikä jo se saisi salissa olleet toimittajat purskahtamaan nauruun.

Seuraava naurun tarjoili Euroopan komission puheenjohtaja Juncker vastaamalla lopulta kysymykseen:

– Loppuun asti.

Tämän jälkeen Tusk pääsi vielä vitsailemaan ihan tarkoituksella.

Toimittaja kysyi Tuskilta, pitäisikö myös brexit-sopimusta vastaan äänestävät brittiparlamentaarikot laittaa erityiseen paikkaan helvetissä. Asiaa kysyttiin siksi, että Tusk kuittasi helmikuun alussa pohtineensa, millainen erityinen paikka helvetissä on niille, joilla ei ollut edes hahmotelmaa siitä, miten brexit toteutettaisiin turvallisesti.

– Paavimme mukaan helvetti on yhä tyhjä. Siellä on siis paljon tilaa, Tusk sanoi saaden salin nauramaan.

Tiedotustilaisuus päättyi, mutta Juncker ehti vielä huikata toimittajille ohjeen:

– Älkää menkö helvettiin, sanoi komission puheenjohtaja pitkäsi venyneen päivän päättäneen tiedotustilaisuuden lopuksi.

Juncker nauraa silmät kiinni.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker hauskuutti yleisö myös perjantain tiedotustilaisuudessa Brysselissä.Julien Warnand / EPA

Juncker jatkoi vitsailua myös perjantai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa. Kun brittitoimittaja Mark Stone pääsi kysymysvuoroon, katsoi Juncker Tuskia ja totesi:

– Aina tämä sama tyyppi.

Salissa olevat toimittajat pysyivät ensin hiljaa, mutta muutaman katseiden vaihdon jälkeen salissa naurettin taas. Tusk vastasi, ettei hän ole tavannut kyseistä toimittajaa ikinä.

– Me olemme tavanneet useastikin, Juncker totesi, epäilemättä brexitin lukuisiin käänteisiin viitaten.

Lue myös:

Analyysi: Britit, nyt on vihdoin aika päättää!

EU suostui antamaan brexitille lisäaikaa – lykkäys kaksi viikkoa tai vajaat pari kuukautta

Lue seuraavaksi