1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusi-Seelanti

Maailman media ylistää Uuden-Seelannin Jacinda Ardernia, joka halaa surevia muslimeja ja kuittailee Donald Trumpille

Pääministeri sanoo miettivänsä jatkuvasti, mitä uusiseelantilaiset tuntevat juuri nyt.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern pukeutui hijab-huiviin, kun hän tapasi surevia muslimiyhteisön jäseniä Christchurchissa. Kuva: SNPA / EPA

Reuters: "Rauhallinen ja myötätuntoinen" (siirryt toiseen palveluun)

Marie Claire Australia: "Tältä näyttää todellinen johtaja" (siirryt toiseen palveluun)

New York Times: "Amerikka ansaitsee johtajan, joka on yhtä hyvä kuin Jacinda Ardern" (siirryt toiseen palveluun)

Uuden-Seelannin pääministeriä Jacinda Ardernia on ylistetty kotimaassaan ja ympäri maailmaa (BBC) Christchurchin viimeviikkoisen terrori-iskun jälkeen. Hän on esiintynyt jämäkästi mutta puhunut vihan sijasta huolenpidosta ja surusta.

"En toivonut tätä roolia"

Pääministeri Ardern otti aloitteen käsiinsä nopeasti iskun jälkeen, kertoo uutissivusto The Spinoff. (siirryt toiseen palveluun) Kun iskun yksityiskohdat alkoivat selvitä, hän kutsui hyökkäystä moskeijoihin selvin sanoin terroriteoksi.

Samalla hän vannoi, ettei väkivallalla ole sijaa Uudessa-Seelannissa. Hän ilmoitti, että maahanmuuttajataustaiset uhrit olivat kotimaassaan – he olivat uusiseelantilaisia muiden joukossa.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on tavannut iskun jälkeen muslimiyhteisön jäseniä Christchurchissä. Kuva: Boris Jancic / EPA

Seuraavana päivänä Ardern sonnustautui hijab-päähuiviin, kun hän tapasi uhrien omaisia muiden poliitikkojen kanssa. Näin hän osoitti tukea Uuden-Seelannin surevalle muslimiyhteisölle. Kuvat levisivät laajasti maailman tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

Tällä viikolla Ardern on nähty useasti lohduttamassa ja halaamassa omaisia ja muslimiyhteisön jäseniä. Hän on myös ilmoittanut, että hallitus aikoo kieltää iskussa käytetyn kaltaiset puoliautomaattiset rynnäkköaseet.

Tiistaina Ardern piti parlamentissa puheen, jonka hän aloitti ja lopetti arabiankielisillä rauhantervehdyksillä. Hän korosti puheessaan huolenpitoa, jota uhrien omaiset tarvitsivat.

– En koskaan toivonut, että yksi rooleistani olisi tuoda ääni kansakunnan surulle, Ardern sanoi puheessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Jacinda-mania nosti pääministeriksi

Ardernin suosio on iskua vanhempaa perua. Hän nousi kriisissä rypevän työväenpuolueen johtajaksi alle kaksi kuukautta ennen parlamenttivaaleja vuonna 2017.

Karismaattisen ja helposti lähestyttävän Ardernin ja hänen puolueensa suosio kasvoi nopeasti. Media alkoi puhua Jacinda-maniasta, ja työväenpuolue voitti vaalit. Ardernista tuli pääministeri 37-vuotiaana.

Kesäkuussa 2018 Ardernista tuli äiti. Hän palasi töihin kuuden viikon äitiysloman jälkeen.

Jacina Ardernin puoliso Clarke Gayford piteli sylisään parin Neve-tytärtä, kun pääministeri puhui New Yorkissa YK:n päärakennuksessa syyskuussa. Kuva: Justin Lane / EPA

Ardernia on verrattu Kanadan Justin Trudeauhun ja Ranskan Emmanuel Macroniin. Liberaalit johtajat on haluttu nähdä vastavoimana populisteille, jotka hyödyntävät politiikassaan pelkoa ja jakavaa retoriikkaa.

Vertaus ontuu hieman, sillä Ardernin hallitukseen kuuluu myös populistipuolue Uusi-Seelanti ensin. Hallitus on yrittänyt vähentää maahanmuuttoa, mutta huonolla menestyksellä.

Pyysi Trumpilta myötätuntoa ja rakkautta muslimeille

Ardern on itse hyvin tietoinen roolistaan kriisijohtajana ja on pohtinut valintojaan avoimesti.

– Politiikassa voimme näyttää esimerkkiä käytöksellämme. Osittain siksi päätin, että en tietoisesti käytä terroristin nimeä lainkaan ja kutsun tekoa terrorismiksi, Ardern sanoi Stuff-uutissivuston perjantaina julkaisemassa haastattelusta. (siirryt toiseen palveluun)

– Aina kun pääsen jakamaan ajatuksiani, mietin, mitä uusiseelantilaiset tuntevat juuri nyt. Mitä sanoja kuulen sanottavan ympärilläni? Miltä meistä kaikista tuntuu? Ardern pohti.

Ardern vaikuttaa myös tietoisesti asettuvan Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Trump on puhunut kielteisesti muslimeista ja vaati heille maahantulokieltoa vaalikampanjansa aikana.

Isänsä ja veljensä iskussa menettänyt Zaid Mustafa osallistui Christchurchin uhrien muistotilaisuuteen perjantaina. Kuva: Martin Hunter / EPA

Trump sanoi Uuden-Seelannin iskun jälkeen, ettei pidä valkoisen nationalismin nousua uhkana. Ardern ilmoitti yksikantaan, ettei ole samaa mieltä.

Trump myös soitti Ardernille ja kysyi, mitä apua Uusi-Seelanti tarvitsisi iskun jälkeen.

– Myötätuntoa ja rakkautta kaikkia muslimiyhteisöjä kohtaan, Ardern kertoi vastanneensa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myötätunto ei takaa menestystä

Juuri nyt Ardernin näyttää pärjäävän työssään paremmin kuin verrokkinsa. Trudeau on menettänyt suosiotaan hallitusta ravistelevan skandaalin takia. Macronia painavat epäsuositut uudistukset ja ylimieliseksi tulkittu käytös.

Trudeau joutui lohduttamaan kansakuntaa, kun äärioikeistolainen hyökkääjä surmasi kuusi ihmistä moskeijassa Quebecissa vuonna 2017. Osa uhrien omaisista loukkaantui, kun pääministeri ei tavannut heitä henkilökohtaisesti vieraillessaan kaupungissa, kertoo yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Myötätunto kriisin hetkellä ei takaa jatkuvaa menestystä. Norjalaiset ylistivät pääministeri Jens Stoltenbergia vuonna 2011, kun hän julisti, että Utøyan terroritekoihin on vastattava vihan sijasta rakkaudella.

Silti hän hävisi Norjan parlamenttivaalit kaksi vuotta myöhemmin.

Ihmiset jättivät kukkia ja kynttilöitä Christchurchin iskun uhrien muistoksi. Kuva: Kelly Barnes / EPA

Lue myös:

Christchurchin terrori-iskun uhrit: Syyriasta paennut perhe oli juuri saanut uuden elämän

Hurja maoritanssi kunnioittaa Uuden-Seelannin terrori-iskun uhrien muistoa

Ghassan Alaraji menetti ystävänsä, Rob Classworthin usko murskattiin – Yle tapasi joukkomurhan järkyttämiä uusiseelantilaisia