1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unionin johto

Yhtä köyttä Kiinan suhteen: EU haluaa turvata etunsa, mutta kaipaa kauppakumppania

EU:n ja Kiinan huippukokous järjestetään 9. huhtikuuta.

Euroopan unionin johto
Macron puristaa Junckeria kädestä
Ranskan presidentti Emmanuel Macron tervehti Euroopan komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria Euroopan johtajien huippukokouksen toisen päivän alkaessa Brysselissä. Olivier Matthys / EPA

BrysselKeskustelu Britannian EU-eron kiemuroista jätti torstaina alleen kaiken muun – talousjätti Kiinankin.

Alunperin EU-johtajien oli huippukokouksessaan Brysselissä tarkoitus käyttää torstaina työillallinen keskusteluun Kiinan ja EU:n suhteista, mutta koska Britannialle tarjottavasta lisäajasta ei saatu sopua aiotussa ajassa, siirrettiin Kiina-asiat perjantaille.

Kokonaan Kiinaa ei olisi voitu siirtää syrjään. EU:n ja Kiinan huhtikuun 9. päivä järjestettävän huippukokouksen edellä EU-maiden johtajat halusivat päästä kertomaan kantansa kokouksessa EU:ta edustaville Jean-Claude Junckerille ja Donald Tuskille.

Euroopan komission puheenjohtajan Junckerin sekä Eurooppa-neuvoston eli huippukokouksen puheenjohtajan Tuskin viesti oli, että Kiinan kanssa tullaan keskustelemaan kilpailun pelisäännöistä sekä tasavertaisesta markkinoille pääsystä.

Tusk peräänkuulutti avointa kauppapolitiikkaa

Lisäksi EU:n toiveena on saada Kiina sitoutumaan tiukemmin rammaksi jääneen Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin, kuten teollisuustukien sääntelyyn.

EU-maita ja Kiinaa ajaa kaupan suhteen yhteen nikottelu, jota molemmilla on kauppasuhteissaan Yhdysvaltojen kanssa.

Kiina hyväksyi maaliskuussa lain, jonka myötä pitkään kiistakapulana olleet pakotetut teknologiansiirrot kiellettäisiin, kuten EU on toistuvasti toivonut. EU-kauppakamari on kuitenkin kritisoinut lakia (siirryt toiseen palveluun).

EU-maat yksimielisiä

Keskusteluiden tähtäimessä on mm. investointisopimus Kiinan kanssa vuoteen 2020 mennessä. Nykyisellään Kiinan ja EU:n keskinäisen kaupankäynnin arvo on komission arvion mukaan keskimäärin yli miljardi euroa päivässä.

Komission puheenjohtaja Juncker korosti molemminpuolista hyötyä markkinoille pääsystä ja totesi, että monista huippukokouksessa edessä olevista asiosta puhuttiin jo maanantaina, kun Kiinan ulkoministeri vieraili Brysselissä.

5G-mobiiliverkoista ei Junckerin mukaan maanantaina käyty keskustelua.

– Hassua kyllä, en maininnut asiaa eikä hänkään, Juncker totesi asiasta kysyttäessä.

Yhdysvaltojen mukaan kiinalaisen Huawein laitteita saatetaan käyttää lännen vakoiluun. Euroopan komission on määrä kertoa 5G-verkkojen turvallisuutta koskeva suositus EU-huippukokouksen jälkeen.

Suomea huippukokouksessa edustanut pääministeri Juha Sipilä kertoi huippukokouksesta poistuessaan keskustelun Kiina-suhteesta olleen hyvin yksimielinen.

– Tässä 5G-asiassakin pitää olla yksi EU-linja eikä 28 linjaa, Sipilä sanoi viitaten siihen, annetaanko Huawein toimittaa laitteita 5G-verkkoa varten.

Sipilän mukaan EU-maiden johtajat olivat keskustelleen myös siitä, että sääntöjen on oltava samat kaikille ja niitä on noudatettava.

– Kiina on meille kumppani ja asiakas ja jossakin kilpailija, ja joissakin asioissa myös turvallisuuskysymys. Mutta ennen kaikkea puhuttiin nyt vapaakaupan säännöistä, Sipilä sanoi.

Yhteinen strategia

Omaan tiedotustilaisuutensa hieman aikataulusta myöhässä astellut Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräänkuulutti Kiinan suhteen yhteistä strategiaa hänkin.

Macronin mukaan Euroopan selviämisen kannalta on tärkeää, että järjestäydytään yhdessä.

– Oli kyse sitten Yhdysvalloista tai Kiinasta.

EU:n yhteistä kauppapolitiikan sääntelyä toivova Macronkin sanoi ääneen Kiinan painoarvon EU:n taloudellisena kumppanina, mutta korosti että tärkeintä on nimenomaan yhteinen strategia.

Eurooppa-neuvoston yhteisessä loppulausumassa Kiina mainittiin myös rivien väleissä toteamalla, että EU:n on turvattava intressinsä kolmansien maiden harjottamia epäreilujen toimien keskellä.

Lue myös:

Macron pettyi EU-johtajien ilmastoratkaisuun: Ei mainintaa tavoitteista – "Täysin riittämätöntä"

Reuters: EU harkitsee kiinalaisten yritysten sulkemista pois 5G-markkinoilta vakoiluriskin vuoksi

Lue seuraavaksi