Hyppää sisältöön

Nokian kurssi laskussa – yhtiö pelkää saavansa sakot Yhdysvalloissa

Mahdolliset oikeusseuraamukset olisivat perintöä Alcatel-Lucentin ostosta vuonna 2015.

Risto Siilasmaa ja Rajeev Suri ilmoittivat Alcatel-Lucent -kaupoista huhtikuussa 2015. Kuva: Markku Ojala / EPA

Nokian kurssi on ollut perjantaina voimakkaassa laskussa Helsingin pörssissä. Yhtiön osakekurssi oli noin seitsemän prosenttia pakkasen puolella iltapäivällä.

Mahdollisena syynä pidetään Nokian torstaina Yhdysvaltain arvopaperiviranomaiselle toimittamaa raporttia, jossa yhtiö kertoo pitävänsä mahdollisena, että sitä odottavat oikeusseuraamukset perintönä vuoden 2015 Alcatel-Lucent-kaupasta. Nokia pitää sakkorangaistuksia mahdollisena.

Mahdollisten rangaistusten syynä ovat yhtiöiden integraatiossa ilmi tulleet epäselvyydet Alcatel-Lucentin toiminnassa.

– Integraatioprosessimme aikana on tullut ilmi tiettyjä huolta herättäviä piirteitä entisen Alcatel-Lucentin liiketoiminnassa. Olemme käynnistäneet sisäisen tutkinnan ja kertoneet tapauksesta asianmukaisille viranomaisille vapaaehtoisesti, ja teemme heidän kanssaan yhteistyötä, Nokia kirjoittaa raportissaan sivulla 74.

– Asian ratkaisusta voi seurata rikos- tai siviilioikeudellisia seuraamuksia, joihin kuuluu sakkorangaistusten mahdollisuus. Sillä voi olla haitallinen vaikutus liiketoimintaamme, tavaramerkkiimme, maineeseemme ja taloudelliseen asemaamme, raportti jatkaa.

Raportissa ei kuvailla tarkemmin Alcatel-Lucentin toiminnan epäselvyyksiä. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun).

Nokia: Tutkinta varhaisessa vaiheessa

Nokia osti ranskalaisen verkkoyhtiö Alcatel-Lucentin kokonaisuudessaan 15,6 miljardin euron hintaan vuonna 2015.

Nokia kommentoi kaupan jälkipyykin tutkintaa STT:lle sähköpostitse lähettämällään lausunnolla.

– Jotta voimme varmistaa lakien ja sääntöjen täyden noudattamisen, tutkimme nyt suurella tarkkuudella tiettyjä tapahtumia entisessä Alcatel-Lucentin liiketoiminnassa. Vaikka tutkinta on vielä varhaisessa vaiheessa, varovaisuuden vuoksi ja läpinäkyvyyden hengessä Nokia on ottanut yhteyttä asianmukaisiin viranomaisiin tästä tutkinnasta, yhtiö kertoo.

Yhtiö ei avaa tarkemmin sitä, mitä epäselvyyksiä Alcatel-Lucentin toiminnasta on löytynyt.

Myös Iranin-pakotteet mainittiin riskinä

Yhdysvaltain viranomaisille luovutetussa raportissaan Nokia mainitsee riskitekijänä myös Iranin, jonka kanssa käytävä kauppa on tällä hetkellä suuri riidanaihe Yhdysvaltain ja EU-maiden ulkopoliittisen johdon välillä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtisanoutui maansa Iranin ydinsopimuksesta viime vuonna ja palautti maan vastaiset talouspakotteet, mutta EU-maat ovat pysytelleet sopimuksessa, mikä on jättänyt eurooppalaisyritykset hankalaan asemaan.

– Yhdysvaltain muuttuneet ulkopoliittiset ja taloudelliset pakotteet tekevät tarpeelliseksi arvioida uudelleen toimintaamme Iranissa. Tämä saattaa johtaa liiketoimintamme merkittävään pienentämiseen, Nokia kertoo.

Nokia kertoo sen Iranin-liiketoiminnan liittyvän telekommunikaatiokaluston myyntiin alueella. Nokian mukaan se ei myy teknologiaa sotilaalliseen käyttöön tai kansalaisten valvontaan.

Nokia kertoi sillä olleen reilut 80 työntekijää Iranissa vuoden 2018 lopulla kahdessa toimipisteessä.

.
.