Tuberkuloositapaus Vantaan ammattiopistossa – altistuneisiin otetaan yhteyttä

Tuberkuloositapaus todettiin Vantaan ammattiopisto Varian Hiekkaharjun toimipisteessä.

tartuntataudit
Mies yskii.
Laura Tolonen / Yle

Yhdellä henkilöllä on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi Vantaalla Varian Hiekkaharjun toimipisteessä, oppilaitos kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Oppilaitoksen mukaan sairastunut on voinut altistaa koulussa muita tartunnalle joulukuussa 2018.

Vantaan tartuntatauti– ja hygieniayksikkö on kartoittanut yhteistyössä oppilaitoksen kanssa tuberkuloosille tässä yhteydessä altistuneet ja tartuntatautien terveydenhoitaja ottaa heihin yhteyttä kirjeitse.

Altistuneet ohjataan tutkimuksiin mahdollisen tuberkuloositartunnan selvittämiseksi. Oireettomat altistuneet eivät tartuta tautia eteenpäin ja voivat elää normaalisti.

Varian Hiekkaharjun toimipisteessä opiskellaan muun muassa rakennusalaa, kauneudenhoitoalaa ja ravintola-alaa.

Tuberkuloosi ei tartu helposti

Tuberkuloosille altistuneista vain noin kolmasosa saa tartunnan. Tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa sairastuneen kanssa.

Oppilaitoksen tiedotteessa todetaan, ettei satunnainen oleskelu sairastuneen kanssa samassa tilassa kuten opiskelija- ja henkilökuntaravintoloissa tai suurissa luentosaleissa muodosta merkittävää tartuntariskiä.

Tiedotteen mukaan altistumisena pidetään joko yhtenäistä tai pidemmällä aikavälillä kertynyttä vähintään 40 tunnin oleskelua esimerkiksi samassa luokkahuoneessa sairastuneen kanssa silloin, kun sairastuneella on ollut oireita.

Tartuntariskin suuruuteen vaikuttavat useat eri asiat, joista merkittävimpiä ovat kontaktin läheisyys ja altistusaika.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Naistenklinikalla synnyttäneellä todettu tarttuva tuberkuloosi – moni helmi-maaliskuun taitteessa syntynyt saattanut altistua