1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trump-Venäjä-yhteyksien tutkinta

Muellerin Venäjä-tutkinta on valmis – raportti luovutettu oikeusministerille

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta on valmistunut, kertovat useat mediat.

Trump-Venäjä-yhteyksien tutkinta
Erikoissyyttäjä Robert Mueller.
Erikoissyyttäjä Robert Mueller kongressirakennuksessa kesällä 2017.Michael Reynolds / EPA

Mueller on luovuttanut raportin tutkinnasta Yhdysvaltojen oikeusministerille William Barrille, kirjoittaa muun muassa Washington Post. Barrin ei tarvitse julkistaa raporttia, mutta hänen on tehtävä siitä tiivistelmä kongressille.

Mueller on tutkinut presidentti Donald Trumpin kampanjakoneiston ja Venäjän epäiltyjä yhteyksiä vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Tutkinta on jatkunut lähes kaksi vuotta, ja sen aikana julkisuuteen on tihkunut hyvin vähän yksityiskohtia sisällöstä. Huomio on kohdistunut ennen muuta siihen, ilmeneekö tutkinnassa selvä yhteys Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä. Toinen keskeinen kysymys on se, onko Trump syyllistynyt oikeuden vastustamiseen. Tutkinnan on arvioitu voivan viedä Trumpin jopa valtakunnanoikeuteen.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on ilmoittanut kongressille vastaanottaneensa Muellerin raportin, mutta ei kuvannut sen sisältöä. Barrin odotetaan toimittavan tiivistelmän kongressiedustajille lähipäivinä.

– Voi olla, että pystyn kertomaan teille erikoissyyttäjän olennaisimmista johtopäätöksistä jo tänä viikonloppuna, Barr kertoi kongressin oikeusvaliokuntien johtajille lähettämässään kirjeessä.

Barr toisti aiemman lausuntonsa siitä, että hän aikoo olla asiassa "niin avoin kuin mahdollista". Etenkin demokraattiedustajat ovat olleet tyytymättömiä Barrin lupaukseen ja vaatineet äänekkäästi Muellerin koko raportin julkistamista.

Muellerin tutkinta on johtanut 34 henkilön rikossyytteisiin. Osa syytetyistä on Trumpin entisiä avustajia tai muuta lähipiiriä. Iso osa syytetyistä on venäläisiä.

"Valkoinen talo ei ole saanut raporttia"

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kommentoi tutkinnan valmistumista Twitterissä. Hänen mukaansa jatkoaskeleet ovat oikeusministeri Barrin käsissä.

– Valkoinen talo ei ole saanut erikoissyyttäjän raporttia eikä sitä ole asiasta informoitu, Sanders sanoi.

Trump on toistuvasti arvostellut tutkintaa ja syyttänyt sitä "noitavainoksi".

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi