1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump perui Pohjois-Koreaa vastaan kaavaillut uudet pakotteet

Valkoinen talo: Presidentti Trump pitää Kimistä eikä pidä sanktioita tarpeellisina.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat helmikuussa Vietnamissa. Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että uusimmat Pohjois-Koreaa vastaan kaavaillut pakotteet perutaan. Trump kirjoitti Twitterissä, että hän on määrännyt vetämään pois Yhdysvaltain valtiovarainministeriön asettamat lisäsanktiot.

Preisidentin tviitti on aiheuttanut sekaannusta, sillä ei ole täysin varmaan, mihin sanktioihin presidentti viestillään viittasi.

Aluksi Trumpin arvioitiin viittaavan sanktioihin, jotka asetettiin torstaina kahta kiinalaista yhtiötä vastaan. Myöhemmin Trumpin hallinto kuitenkin täsmensi, että presidentti viittasi tuleviin sanktioihin.

Valkoisen Talon lehdistöpäällikkö kommentoi päätöstä sanomalla, että presidentti Trump pitää Pohjois-Korean johtajasta Kim Jong-unista eikä näe lisäsanktioita tarpeellisina.

Trumpin ja Kimin neuvottelut päättyivät ilman tuloksia helmikuussa Hanoissa. Neuvottelut tyssäsivät, kun Pohjois-Korea vaati kokouksessa pakotteiden purkua, mutta kieltäytyi samalla purkamasta ydinohjelmaansa.

Trumpin arvellaan luottavan siihen, että vahva henkilökohtainen suhde Kimiin kantaa lopulta hedelmää.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntaa johtava demokraattien Adam Schiff löylytti presidenttiä lisäsanktioiden perumisesta. Hän huomautti, että muun muassa Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton oli puolustanut niitä.

– Hölmö naiivius on jo riittävän vaarallista. Suunnaton taitamattomuus ja sekasorto Valkoisessa ovat vielä pahempaa, Schiff tviittasi.

Artikkelia muokattu 23.3.2019 klo 6.50. Lisätty, että kyse on tiettävästi kaavailluista pakoitteista eikä jo asetetuista pakoitteista.