1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trump-Venäjä-yhteyksien tutkinta

Venäjän vaalisekaantumista tutkinut Mueller sai työnsä valmiiksi, mitä nyt?

Vaikka Venäjä-raportti ei olisikaan Trumpille raskauttava, presidentin ongelmat eivät ole ohi, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Trump-Venäjä-yhteyksien tutkinta
Robert Mueller ja Donald Trump.
Erikoissyyttäjä Robert Mueller on saanut Venäjä-tutkintansa päätökseen. Presidentti Donald Trump on toistuvasti kutsunut tutkimuksia noitavainoksi.Michael Reynolds, Jim Lo Scalzo / EPA

WashingtonErikoissyyttäjä Robert Mueller tutki Venäjän vaalisekaantumista ja mahdollisia Trumpin kampanjan yhteyksiä siihen lähes kaksi vuotta, 675 päivää. Työ valmistui eilen, mutta vasta yksi ihminen Muellerin tiimin lisäksi tietää, mitä raportissa on.

Monen kärsimättömästi odottama raportti on nyt Muellerin esimiehellä, Yhdysvaltain oikeusministerillä, William Barrilla. Hänen käsissään on, mitä siitä julkistetaan ja milloin.

Barr ilmoitti kongressille, tarkkaan ottaen sekä edustajainhuoneen että senaatin oikeuskomitealle, että mahdollisesti vielä viikonlopun aikana hän toimittaa heille Muellerin raportin pääkohdat ja johtopäätökset.

On jo selvää, että kongressin demokraateille oikeusministerin tiivistelmä ei riitä. Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer ilmoitti, että koko raportti on julkistettava.

Lisäksi Schumer vaati, että oikeusministeri ei päästä presidenttiä asianajajineen tutkimaan Muellerin raporttia etukäteen eikä anna Valkoisen talon päättää, mitä osia siitä julkistetaan.

Ei enää uusia syytteitä

Perjantaina selvisi varmuudella oikeastaan vain yksi asia: Muellerilta ei ole tulossa enää uusia syytteitä.

Se on ilmeinen helpotus vaikkapa presidentin pojalle, Donald Trump Jr:lle, joka mediatietojen mukaan itsekin odotti saavansa Muellerilta syytteet.

Yhteensä Muellerin tutkinnan aikana annettiin 37 syytettä, niistä kuusi Trumpin kampanjaan kuuluneille tai liittolaisille. Syytteet Muellerilta sai myös useampi venäläinen ja venäläistaho, muun muassa Pietarin trollitehdas.

Venäläisten viime helmikuussa saamassa syytekirjelmässä Mueller tiimeineen toi julki lukuisia tapoja, miten venäläiset sekaantuivat vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Venäläiset esimerkiksi loivat sosiaaliseen mediaan valetilejä ja jopa jalkautuivat vaa’ankieliosavaltioihin.

Tästä huolimatta presidentti Donald Trumpin on ollut vaikea syyttää venäläisiä vaalisekaantumista. Esimerkiksi tavatessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä viime heinäkuussa Trump sanoi uskovansa Putinia, ettei Venäjä ole sekaantunut vaaleihin.

Nyt kun Muellerin tutkinta on valmis, yksi avainkohdista onkin: mikä on Muellerin johtopäätös, tiesikö Trump tai hänen kampanjansa Venäjän vaalisekaantumisesta?

Kun kongressi saa oikeusministeriltä tietoa Muellerin tutkinnan tuloksista ja päätelmistä, kongressiedustajien tehtäväksi jää miettiä seuraavia askeleita.

Jo nyt useampi kongressin komitea on ilmoittanut haluavansa raportin kokonaisuudessaan.

Samaan aikaan kongressissa on meneillään Trumpin toimista useita omia tutkintoja, joita ei ole rajattu Venäjän vaalisekaantumiseen, kuten Muellerin toimeksianto.

Kongressin tutkinnat saivat vauhtia, kun demokraatit voittivat marraskuun välivaaleissa edustajainhuoneeseen enemmistön.

Myös useissa tuomioistuimissa käsitellään parhaillaan Trumpin toimia.

Trumpin kannalta yksi vaikeimmista tapauksista lienee New Yorkissa, jossa käsittelyssä on muun muassa mahdollinen kampanjarahoituslakien rikkominen pornotähdelle maksettuihin hyssyttelyrahoihin liittyen.

Toisin sanoen vaikka Muellerin tutkinta nyt päättyi, Trumpin kannalta tiukat paikat eivät ole ohi.

Aiheesta aiemmin:

Muellerin Venäjä-tutkinta on valmis – raportti luovutettu oikeusministerille 22.3.2019USA:n senaatin raportti: Venäjä käytti kaikkia some-keinoja Trumpin ja republikaanien tukemiseen 17.12.2018

Lue seuraavaksi