Idai-syklonin uhriluku noussut lähes 700:aan

Kuolonuhrien lopullinen määrä selviää vasta tulvaveden laskeuduttua.

Mosambik
Hautausmaa
Syklonin vaatimia uhreja on ryhdytty hautaamaan Zimbabwessa.Aaron Ufumeli / EPA

Idai-syklonin uhrimäärä on noussut lähes 700 henkeen.

Afrikan itärannikolle reilu viikko sitten iskenyt hirmumyrsky surmasi Mosambikissa 417 ihmistä, maan ympäristöministeri Celso Correia vahvisti lauantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa. YK:n siirtolaisjärjestö IMO:n mukaan naapurimaa Zimbabwessa kuoli 259.

Satoja ihmisiä on edelleen kateissa. Syklonia seuranneet rankat vesisateet ovat saaneet joet tulvimaan ja vedenpinnan nousemaan katastrofialueella. Tämä vaikeuttaa kadonneiden etsintää.

– Meidän täytyy odottaa, että tulvavedet laskevat. Vasta sitten saamme selville, kuinka paljon kuolonuhreja kaikkineen on, arvioi koordinaattori Sebastian Rhodes YK:n humanitaaristen asioiden toimistosta.

Katastrofialueella pelätään tartuntatautien leviämistä. Punaisen ristin mukaan satamakaupunki Beirasta on jo raportoitu joitain koleratapauksia, ja tulva-alueille loukkuun jääneiden keskuudessa malariatartunnat ovat alkaneet kasvaa.

– Meiltä alkaa aika loppua. Nyt on käsillä kriittiset hetket, arvioi Unicefin johtaja Henrietta Fore uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa kaikista tärkeintä olisi varmistaa, että tulva-alueilla riittää puhdasta juomavettä. Myös hygieniaa tulisi parantaa.

– Nyt alueella on seisovaa vettä, joka ei virtaa. Ruumiit mätänevät, ei ole kunnon hygieniaa tai jätehuoltoa, Fore kuvailee.

Lue lisää:

Mosambikin tulva-alueille saatiin viimein lisää apua

Amina oli päiviä veden saartamana Mosambikissa, kunnes kalastaja vei perheen turvaan – Pelastaja: “Emme ole vieläkään tajunneet katastrofin laajuutta”

Kartta näyttää, mistä Mosambikin tulvakatastrofissa on kyse – Ylen toimittaja Beirasta: Vesi on laskussa, mutta toivo hiipuu

Lähteet: AFP, Reuters