Lontoossa suurmielenosoitus brexitiä vastaan – sadat tuhannet vaativat uutta kansanäänestystä

Britannian parlamentin on määrä äänestää erosopimuksesta ensi viikolla.

Brexit
Lontoossa marssitaan uuden brexit-kansanäänestyksen puolesta
Lontoossa marssitaan uuden brexit-kansanäänestyksen puolesta

Sadattuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina Lontoon keskustaan vaatimaan uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta. Järjestäjien mukaan paikalla oli jopa miljoona ihmistä. Kulkueen reitti meni Hyde Park -puistosta kohti parlamenttitaloa.

Mukana marssilla oli myös Lontoon pormestari Sadiq Khan, joka tviittasi tunnelmakuvia marssilta.

Mielenosoittajat kantoivat muun muassa Euroopan unionin lippuja ja kylttejä, joissa ylistettiin Britannian ja Manner-Euroopan pitkäaikaisia välejä.

Paikalle oli saapunut mielenosoittajia ympäri maata. Yksi heistä oli bristolilainen Gareth Rae.

– Minulla olisi erilainen näkemys, jos brexit olisi hyvin hoidettu prosessi ja hallitus tekisi järkeviä päätöksiä. Mutta se on täydellinen kaaos, Rae voivotteli Reutersille.

63-vuotias Edmund Sides käveli mielenosoitukseen kolme viikkoa Walesista. Matkan varrella hän puhui perheille, jotka ovat jakaantuneet brexit-kantojensa vuoksi, ja kehotti näitä sopimaan.

– Tässä maassa ei hierota sopua tarpeeksi, hän sanoi AP:lle.

Britannia sai lyhyen aikalisän

Britannian oli alun perin määrä erota EU:sta tämän kuun lopulla. Maan parlamentti ei ole kuitenkaan hyväksynyt pääministeri Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta.

Put it to the people -marssi Lontoossa.
Neil Hall / EPA

EU päätti torstaina myöntää Britannian erolle lyhyen lykkäyksen, jonka pituus riippuu maan parlamentista. Jos parlamentti jälleen kerran hylkää erosopimuksen, lisäaika loppuu 12. huhtikuuta. Jos sopimus taas hyväksytään, EU-ero toteutuu 22. toukokuuta.

Mayn on määrä tuoda erosopimus ensi viikolla parlamentille äänestettäväksi. Täysin varmaa äänestyksen järjestäminen ei kuitenkaan ole.

May kirjoitti perjantaina parlamentaarikoille, että erosopimus tuodaan uuteen äänestykseen, jos vaikuttaa siltä, että sopimukselle on tarpeeksi kannatusta.

Put it to the people -marssi Lontoossa.
Neil Hall / EPA

– Mikäli vaikuttaa siltä, että tukea ei ole tarpeeksi tai mikäli parlamentti jälleen hylkää sopimuksen, voimme pyytää uutta pidennystä ennen huhtikuun 12. päivää. Tämä kuitenkin tarkoittaa europarlamenttivaalien järjestämistä, May sanoi uutistoimisto AP mukaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP