Massapurkaus voi tuoda revontuli-illan Suomen taivaalle – lähetä kuva

Esimerkiksi Facebookin harrastajapiireissä käy jo nyt melkoinen kuhina illan revontulia odotellessa.

Pilvisyysennuste 23.-24.3.2019
Pilvisyysennuste 23.-24.3.2019

Auringon koronan keskiviikkoinen purkaus saattaa näkyä nyt illalla ainakin jonkinmoisena revontulinäytöksenä Suomen taivaalla, sopivasti maailman ilmatieteen päivänä (siirryt toiseen palveluun).

Pohjoisessa revontulia näkyy usein, mutta nyt niihin on mahdollisuuksia aivan Etelä-Suomea myöten. Laskelmien mukaan hienoin hetki taivaalla olisi näillä näkymin illalla kahdeksan ja puolen yön välillä.

Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan revontulien mahdollisuus on koholla. Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA (siirryt toiseen palveluun) taas kertoo keskitason geomagneettisen myrskyn mahdollisuudesta.

Pilvisyyden kannalta sää näyttää melkein ihanteelliselta, sillä lännestä tuleva matalan rintama tulee pilvineen Suomen ylle vasta puolen yön aikoihin.

Harmia voi aiheuttaa myös se, että kuu on tänään melkein täysi, noin 90 prosenttia kokonaisesta. Sen valo ja kevään myötä vaalentunut taivas voivat haitata revontulien näkemistä tai kuvaamista.

Toisaalta nyt voi olla mahdollisuus saada samaan kuvaan melkein täysi kuu ja revontulia.

Viikon kupletti on kylmiä öitä ja hidastuvaa kevättä

Jos nyt kannattaa tuijotella iltataivaalle revontulten toivossa, niin kevään eteneminen hidastuu tulevalla viikolla kylmien öiden takia.

– Kyllä se viikon kupletti on kylmiä öitä. Jopa etelässä voi olla öisin kymmenenkin astetta pakkasta, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

Käytännössä tämä tarkoittaa kevään etenemisen hidastumista. Päivisin sentään on aurinkoista ja lämpötila nousee plussalle, mutta pohjoistuuli tekee säästä kolean ja lämpötila jää päivisin melkein koko maassa nollan tuntumaan.

Kuluvan viikonlopun säähän vaikuttaa ensi yönä Pohjois-Suomen yli itään liikkuva matalan rintama. Se voi tuoda lumikuuroja Pohjois-Pohjanmaalta Kainuuseen ja Etelä-Lappiin yltävälle alueelle. Aivan pohjoisessa on poutaa, samoin etelässä.

Lisäksi huominen sunnuntai on hyvin tuulinen.

Nappasitko kuvan revontulista? Lähetä se meille. Ylen kuvajoukkoistuksen pelisäännöt löytyvät täältä.