1. yle.fi
  2. Uutiset

Isisin kalifaatti on kukistettu, mutta nukkuvat solut ovat yhä uhka – tietokirjailija Ylelle: "Kaikki Isis-taistelijat tuotava oikeuden eteen"

Kalifaatin kukistaminen vahvistaa kurdien asemaa Syyriassa, mutta al-Assad tuskin hyväksyy kurdien itsehallintoa.

Isis
Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään kuljetetaan rekan kontissa.
Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään kuljetettiin rekan kontissa pois Baghuzista 20. helmikuuta.Bulent Kilic / AFP

Kurditaistelijoiden SDF-joukot ilmoittivat lauantaina vallanneensa Isisiltä Baghuzin kaupungin. Se oli viimeinen terroristijärjestön hallitsema kaupunkialue.

Samalla päättyi Isisin vuonna 2014 julistaman kalifaatin taru.

– Suvereenin Islamilaisen valtion aika on nyt tullut päätökseen, Syyrian sodasta tietokirjan yhdessä Airin Bahmanin kanssa kirjoittanut yhteiskuntatieteilijä Bruno Jäntti toteaa Ylelle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti jo joulukuussa, että Isis on nujerrettu. Sen jälkeen taisteluja on kuitenkin käyty Isisin linnoittamasta Baghuzin kaupungista Syyrian itäosassa Eufrat-joen rannalla, lähellä Irakin rajaa.

Isisin alue 2019
Isisin hallitsemat aavikkoalueet maaliskuun loppupuolella.

Isis hallitsee edelleen pieniä maatilkkuja Eufrat-joen länsipuolella autiomaassa, Syyrian hallituksen ja iranilaisten joukkojen hallinnoimalla alueella.

Laajimmillaan Isis hallitsi aluetta, joka vastasi pinta-alaltaan lähes Suomen Lappia.

Isisin alue 2015
Isisin hallitsemat Irakissa ja Syyriassa maa-alueet tammikuussa 2015.

Tuhansia vierastaistelijoita

Isis sai alkunsa terroristijärjestö Al-Qaidasta Yhdysvaltain Irakin-sodan jälkimainingeissa. Terroristijärjestö liittyi Syyrian Bashar al-Assadin vastaiseen rintamaan vuonna 2011 ja julisti kalifaattinsa vuonna 2014. Se hallitsi alueitaan pelolla: raa'alla kidutuksella, sieppauksilla ja surmaamalla panttivankeja.

Isisin propagandakoneiston houkuttamana Syyriaan matkusti tuhansittain vierastaistelijoita länsimaista, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maista. Heitä ja heidän perheenjäseniään on viime viikkoina antautunut ja paennut Baghuzista.

Jäntin mielestä Isisistä palaavia ihmisiä koskeva keskustelu on keskittynyt yksinomaan heidän muodostamaansa turvallisuusuhkaan. He ovat kuitenkin osallistuneet vakavia ihmisoikeusrikoksia tehneen terroristiryhmän toimintaan.

Isis on ainoa Syyrian sodan osapuoli, joka on syyllistynyt kansanmurhaan ja laajamittaiseen orjuuttamiseen. Kansanmurha ja seksiorjuus kohdistuivat Irakin ja kurdialueiden jesidivähemmistöön.

– Kaikki Eurooppaan palanneet ja palaavat Isis-taistelijat tulisi tuoda oikeuden eteen riippumatta siitä, millaisen turvallisuusuhan heidän arvioidaan muodostavan, Jäntti sanoo.

Irakissa on nähty Jäntin mukaan Isis-taistelijoiden joukkoteloituksia ja kenttäoikeutta, jotka eivät täytä oikeudenmukaisten oikeudenkäyntien määritelmiä.

Kurdit saivat itseluottamusta

Syyrian itäosissa Isisin viimeisen linnakkeen kukistumista on juhlittu muun muassa vetämällä salkoon kurdilippuja.

Yhdysvaltain johtaman koalition tukemat kurdijoukot juhlivat Isisin kukistumista lauantaina seremoniassa, jossa paikalla oli myös Yhdysvaltain erityislähettiläs William Roebuck.

– Onnittelemme Syyrian kansaa ja SDF-joukkoja Isisin kalifaatin tuhoamisesta ja viimeisten sen hallitsemien alueiden vapauttamisesta. Tämä on merkittävä virstanpylväs taistelussa Isisiä vastaan, Roebuck sanoi puheessaan, joka tulkattiin arabiaksi.

Samalla Roebuck muistutti, että Isisin vastainen taistelu ei ole ohi. Uhkana ovat nukkuvat jihadistisolut, jotka ovat toteuttaneet iskuja viime aikoina myös Irakissa.

Myös presidentti Donald Trump ilmoitti illalla, että taistelu Isisiä vastaan jatkuu, kunnes se on voitettu kaikkialla.

– Isis on tehnyt joulukuun jälkeen kymmeniä iskuja Syyriassa. Se tulee luultavasti tekemään edelleen useita iskuja Syyriassa, Irakissa, Lähi-idässä ja myös länsimaissa, Bruno Jäntti sanoo.

Jäntti muistuttaa, että Isisin jihadistiset verkostot ovat edelleen olemassa eri puolilla maailmaa. Syyrian ja Irakin ulkopuolelta niin sanottuun Islamilaiseen valtioon liittyi yhteensä 40 000 taistelijaa, ja heistä osa tukee yhä Isisin ideologiaa.

– Myös Syyriassa on yhä tuhansia tai kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka toimivat teokraattisen yhteiskuntamallin ja sunnalaisen ylivallan edistämiseksi, Jäntti sanoo.

Siviilit eivät saa haluamaansa

Islamistisista ryhmistä vahvin on tällä hetkellä Tahrir al-Sham, joka toimii Idlibin maakunnassa Pohjois-Syyriassa.

Jäntti toteaa, että Syyrian siviileille islamistiryhmät saati presidentti al-Assadin hallinto eivät ole tarjoamassa näiden toivomaa demokraattista hallintomallia.

Mitä Isisin kukistuminen sitten tarkoittaa Pohjois-Syyrialle, johon Syyrian kurdit toivoisivat itsehallintoa?

– Bashar al-Assad on ilmoittanut, että koko Syyria palautetaan keskushallinnon hallintaan. Kurdien itsehallintoa al-Assad ei tule tunnustamaan, Jäntti arvioi.

Jäntti ei myöskään usko, että Syyriaan joukkojaan lähettänyt Turkki vetäytyisi alueelta lähiaikoina.

Lisää aiheesta:

Tania Joya halusi tehdä lapsistaan marttyyreja – entinen Isis-vaimo kampanjoi nyt radikalisoitumista vastaan

Orjuus nyt: Jesidinaisten kohtalo – Miten kansanmurhasta ja seksiorjuudesta voi selvitä?

Lue seuraavaksi