Hyppää sisältöön

Sunnuntaisuomalainen: Tuhannet suomalaiset sairastuvat antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien vuoksi

Suomessa tilanne on kuitenkin muuhun maailmaan verrattuna hyvä.

Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Joka vuosi melkein neljätuhatta suomalaista naista ja tuhat miestä sairastaa virtsatietulehduksen, jonka aiheuttajana on monille antibiooteille resistentti Escherichia coli -bakteeri.

– Kolibakteerin aiheuttamista naisten virtsatietulehduksista vajaat kolme prosenttia ja miesten tulehduksista runsaat kuusi prosenttia on moniresistentin ESBL-bakteerimuodon aiheuttamia, kertoo ylilääkäri Antti Hakanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta Sunnuntaisuomalaisessa.

Kolibakteeri on yleisin virtsatietulehduksen aiheuttaja. Sen resistenttien muotojen aiheuttamien tulehdusten määrä on kasvussa.

2000-luvun alussa jopa kolmanneksen alle viisivuotiaiden lasten korvatulehduksista aiheutti antibioottiresistentti pneumokokki. Nyt tilanne on Hakasen mukaan parantunut merkittävästi.

Potilaan kannalta antibioottiresistentin bakteerin aiheuttama tulehdus tarkoittaa sitä, että sairaus on hankalammin hoidettavissa, kun siihen tavallisimmin käytetyt antibiootit eivät tepsi.

– Tällöin joudutaan usein käyttämään laajempikirjoisia antibiootteja. Potilas myös saa niistä helpommin haittavaikutuksia, Hakanen sanoo.

Kokonaisuutena Suomen antibioottiresistenssin tilanne on Hakasen mukaan muuhun maailmaan verrattuna hyvä.

– Antibioottiresistenssi on maailmanlaajuinen epidemia, joka etenee Suomessa hitaasti mutta valitettavan varmasti, Hakanen kuvailee.