Natsijohtaja Adolf Eichmannin kiinniottaja Rafi Eitan on kuollut

Mossadin agentti Rafi Eitan johti ryhmää, joka vuonna 1960 sieppasi holokaustin arkkitehtina tunnetun Eichmannin Argentiinasta tuomiolle Israeliin.

Mossad
Rafi Eitan
Rafi EitanL Kahane / AOP

Israelin tiedustelupalvelun Mossadin maineikas entinen agentti Rafi Eitan on kuollut 92 vuoden iässä.

Eitan muistetaan ennen kaikkea siitä, että hän johti Israelin agenttien ryhmää, joka sieppasi holokaustin arkkitehtina tunnetun natsivirkamiehen Adolf Eichmannin Argentiinasta 1960 ja salakuljetti tämän tuomiolle Israeliin.

Eichmann tuomittiin Israelissa sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hänet teloitettiin 1962.

Israelin presidentti Reuven Rivlin luonnehti Rafi Eitania rohkeaksi taistelijaksi, jonka ponnistuksista Israelin turvallisuuden puolesta on opetettava tuleville sukupolville.

– Rafi Eitan syntyi taistelijana, joka piti kiinni tehtävästään ja siitä, minkä tiesi oikeaksi, Rivlin kirjoitti.

Pitkä ura Israelin tiedustelussa

Eitan syntyi kibbutzilla Britannian hallitsemassa Palestiinassa marraskuussa 1926.

Hän toimi juutalaisten puolisotilaallisten Haganah-joukkojen eliittiryhmässä Palmachissa ja osallistui Israelin itsenäistymissotaan vuonna 1948.

1950-luvulla Eitan liittyi Israelin ulkomaantiedustelu Mossadiin ja nousi sen operaatiopäälliköksi. Häntä pidetään yhtenä Israelin tiedustelupalvelujen perustajaisistä.

Eitanin johtama agenttiryhmä otti Adolf Eichmannin kiinni tämän kodin lähellä Garibaldi-kadulla San Fernandossa Buenos Airesissa 11. toukokuuta 1960. Agentit pakottivat Eichmannin autoon. Auton takapenkillä yksi agenteista työnsi hansikoidun kätensä Eichmannin suuhun siltä varalta, että tällä olisi hampaaseen piilotettu syanidikapseli.

Eichmannin sieppaus ja saattaminen oikeuden eteen oli merkittävä voitto Israelin valtiolle ja sen tiedustelulle.

Adolph Eichmann
Adolf Eichmann kuului natsien tekemän juutalaisten järjestelmällisen kansanmurhan pääorganisoijiin. Vuonna 1961 Eichmann tuomittiin Israelissa sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.Everett Collection / AOP

1980-luvulla Eitan oli Israelin ja Yhdysvaltain suhteita hiertäneen vakoiluskandaalin keskiössä, kun Yhdysvaltain laivaston analyytikko Jason Pollard jäi kiinni salaisuuksien toimittamisesta Israelille.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI antoi tuolloin pidätysmääräyksen Rafi Eitanista, koska tämä oli ohjannut Pollardin toimia Mossadin yhteyshenkilönä.

Tiedustelu-uran jälkeen Eitan siirtyi liike-elämään ja vaikutti myös Israelin politiikassa. Hän nousi Israelin parlamenttiin vuonna 2006 eläkeläisten puolueen johtajana ja palveli pääministeri Ehud Olmertin hallituksessa.

Eitan kuoli sairaalassa Tel Avivissa.

Lisää aihepiiristä:

"Katuvaa natsia en ole koskaan kohdannut" – Natseja 40 vuotta metsästänyt Efraim Zuroff ei aio lopettaa työtään koskaan 16.3.2019

"Moni maa yrittää vääristellä holokaustin historiaa" – Historiantutkijoita syytetään kansakuntien hajottamisesta 16.3.2019

Lähteet: AFP, AP