Syyrian kurdit vetoavat ulkomaihin: Ottakaa takaisin vangitut vierastaistelijat

Vangittujen määrät ovat kasvaneet Baghuzin valloittamisen myötä.

Isis
Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään kuljetetaan rekan kontissa.
Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään kuljetettiin rekan kontissa pois Baghuzista 20. helmikuuta.Bulent Kilic / AFP

Syyrian kurdit vaativat ulkomaita ottamaan vastaan kurdijoukkojen vangitsemat ulkomaiset jihadistit.

Syyrian autonomisen kurdialueen ulkosuhteista vastaava Abdel Karim Omar luonnehtii terroristijärjestö Isisin vangittuja taistelijoita aikapommiksi, joka kansainvälisen yhteisön tulisi pikaisesti purkaa.

– On olemassa tuhansia taistelijoita, lapsia ja naisia, jotka tulevat 54 eri maasta. Mukaan ei ole laskettu irakilaisia ja syyrialaisia. He ovat raskas taakka ja vaara sekä meille että kansainväliselle yhteisölle, Omar kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Omar kommentoi ulkomaalaisten Isis-taistelijoiden tilannetta vain päivä sen jälkeen, kun Syyrian demokraattiset joukot (SDF) valloittivat Baghuzin kylän ja ilmoittivat lyöneensä Isisin.

Omarin mukaan vangittujen määrä on kasvanut merkittävästi viimeisen 20 päivän aikana, kun Isisin viimeinen linnake kukistettiin.

Oman ongelmansa muodostavat vierastaistelijoiden lapset, jotka ovat altistuneet ääri-ideologialle.

– Tuhansia lapsia on kasvatettu Isisin ideologian mukaan, Omar sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Jos näitä lapsia ei uudelleenkouluteta ja integroida takaisin heidän lähtömaidensa yhteiskuntiin, heistä tulee potentiaalisia tulevaisuuden terroristeja, Omar jatkoi.

Suomen hallitus on suhtautunut penseästi Syyriassa vangittujen Isis-taistelijoiden ja heidän perheenjäsentensä vastaanottamiseen.

Lue lisää:

Tania Joya halusi tehdä lapsistaan marttyyreja – entinen Isis-vaimo kampanjoi nyt radikalisoitumista vastaan

Isisin kalifaatti on kukistettu, mutta nukkuvat solut ovat yhä uhka – tietokirjailija Ylelle: "Kaikki Isis-taistelijat tuotava oikeuden eteen"

Soini Isis-vierastaistelijoiden mahdollisesta paluusta: Ei sympatiaa

Lähteet: AFP