Äänestys päättyi Thaimaan vaaleissa – aiemmat tiedot ovensuukyselystä virheellisiä

Uutistoimisto Reutersin tiedot opposition voittoa ennustavasta ovensuukyselystä olivat virheellisiä.

Thaimaa
Thaimaalainen pariskunta äänestää.
Äänestys Thaimaan vaaleissa päättyi puoliltapäivin Suomen aikaa.Diego Azubel / EPA

Thaimaassa on tänään sunnuntaina äänestetty ensimmäisissä parlamenttivaaleissa sitten vuoden 2014 sotilasvallankaappauksen. Vaalihuoneistot sulkeutuivat kello 12 Suomen aikaa.–

Uutistoimisto Reuters kertoi pian äänestyksen päättymisen jälkeen, että parlamentin alahuoneen suurimmaksi puolueeksi on nousemassa nousemassa opposition Pheu Thai -puolue.

Reuters kertoi tietojensa perustuvan ovensuukyselyyn, jonka mukaan puolue saisi 163 paikkaa, kun taas sotilasjunttaa kannattava puolue saisi 96 paikkaa.

Myöhemmin uutistoimisto kuitenkin korjasi tietojaan. Kyseessä ei ollut varsinainen ovensuukysely vaan kysely, joka oli tehty jo ennen äänestyksen alkamista.

Kyselyn oli tehnyt tutkimuskeskus Super Poll ja paikallinen Thai PBS -kanava julkisti tulokset heti äänestyksen päätyttyä.

Vaikka kyselyn tulos pitäisi paikkaansa, Pheu Thai ei olisi voittamassa riittävästi paikkoja, että se kykenisi muodostamaan hallitusta liittolaistensa kanssa.

Sotilasjunttaa kannattava Palang Pracharat -puolue haluaa pitää juntan johtajan, pääministeri Prayuth Chan-ochan vallassa.

Puolue tarvitsee myös liittolaisia hallituksensa taakse, mutta juntan kirjoittama perustuslaki antaa sille paremmat mahdollisuudet muodostaa hallitus.

Pheu Thain taustalla vaikuttaa maanpaossa asuva entinen pääministeri Thaksin Shinawatra, jonka paluun Thaimaan politiikkaan armeija on pyrkinyt estämään. Thaksin itse syrjäytettiin jo vuonna 2006. Häntä kannattavat puolueet ovat voittaneet kaikki Thaimaan vaalit vuodesta 2001.

Thaimaan vaikutusvaltainen armeija on pyrkinyt sementoimaan valtansa uudella perustuslailla.

Äänestäjät valitsivat sunnuntaina edustajat 500-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen. Armeija on kuitenkin nimennyt 250-paikkaisen ylähuoneen eli senaatin, ja parlamentin molemmat huoneet valitsevat pääministerin.

Lisää aiheesta:

Yle Thaimaassa: Bangkokin nuoret yrittävät kaataa sotilasjuntan vaaleissa 24.3.2019

Thaimaan sotilashallinto kiristää otettaan internetistä 28.2.2019

Lähteet: Reuters