Analyysi: Thaimaan asevoimat junaili itselleen vaalivoiton

Bangkokissa odotetaan jännityksellä punapaitojen reaktiota, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Thaimaa
Phalang Pracharat party
Phalang Pracharat -puolueen johtaja Uttama Savanayana puhui tiedotustilaisuudessa Bangkokissa 24. maaliskuuta 2019.Lillian Suwanrumpha / AFP

BangkokVaalien voittaminen on aina taitolaji, mutta menestystä auttaa ratkaisevasti se, jos pääsee ensin yksin päättämään pelisäännöistä.

Palang Pracharat -puolueen nimellä vaaleihin lähtenyt Thaimaan sotilasjuntta käytti estoitta hyväkseen valta-aseman tuomaa näkyvyyttä, kukkaronvartijan antamia etuja ja pari vuotta sitten junailemaansa uutta perustuslakia.

Siviilipuolueeksi kuoriutunut sotilasjuntta saa Thaimaan sunnuntaisista parlamenttivaaleista todennäköisesti juuri sen, mitä se lähti hakemaankin: edes hiukan demokraattiselta näyttävän silauksen viiden vuoden jatkokaudelle vallassa.

Maanantaiaamuna näytti siltä, että juntta olisi saamassa hiukan enemmän ääniä kuin sotilaiden arkkivihollinen, punapaitoina tunnettu köyhien suosima oppositioliike Pheu Thai, joka puolestaan olisi saamassa niukasti enemmän paikkoja edustajainhuoneeseen, parlamentin alahuoneeseen.

Joka tapauksessa kummankin puolueen edustajamäärä näyttää jäävän alle kolmasosaan paikoista.

Toimivammassa demokratiassa hallitusvastuuseen pääsisi se puolue, joka onnistuu paremmin haalimaan liittolaisia muista puolueista.

Thaimaassa perustuslaki kuitenkin turvaa sotilaiden etuajo-oikeuden.

Asevoimat laati pari vuotta sitten perustuslain, jonka mukaan edustajainhuoneen 500 jäsenen lisäksi pääministeristä äänestävät ylähuoneen senaatin 250 edustajaa, jotka ovat kaikki juntan valitsemia.

Näin juntalle riittää edustajainhuoneessa 126 ääntä 500:sta, ja tarvittava enemmistö on kasassa. Pääministerinä jatkaa todennäköisesti kenraali Prayuth Chan-ocha.

Kansa siis valitsee, mutta viime kädessä asevoimat päättää.

Vaalit näyttävät arvostelijoiden silmissä demokratiateatterilta, jonka lopputulos oli vääjäämätön.

Thaimaalaiset ovat kuitenkin tyytyväisiä vähään, sillä useimpien mielestä huonotkin vaalit ovat parempi vaihtoehto kuin ei vaaleja ollenkaan. Eikä Thaimaassa ole pidetty hyväksyttyjä vaaleja vuoden 2011 jälkeen.

Tulevien kansanedustajien työtiloissa on Thaimaahan sopivaa symboliikkaa.

Bangkokissa on rakennettu Thaimaan uutta parlamenttitaloa nyt seitsemän vuoden ajan. Urakka on kesken, joten uusi parlamentti joutuu kokoontumaan aluksi jossain väistötilassa – kukaan ei vielä tiedä, missä.

Demokratiaa maassa on rakennettu jo 86 vuoden ajan, kun kuningashuoneen kaikkivaltaisuudesta tingittiin, mutta yhtä kesken on sekin hanke.

Demokratia on missä tahansa maassa kieltämättä iso hanke, joka harvemmin etenee ilman takaiskuja. Thaimaassa niitä näyttää tulevan harvinaisen usein.

Koko 2000-luku on ollut taistelua populistisen ja korruptiosta syytetyn entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajien sekä konservatiivisten monarkistien välillä.

Asevoimat on tehnyt kaikkensa, jotta Thaksinin kannattajat eivät pääse valtaan, kävi vaaleissa miten tahansa.

Pheu Thai Party
Pheu Thain kannattajat hurrasivat puolueen päämajassa Bangkokissa 24. maaliskuuta 2019.Rungroj Yongrit / EPA

Useimmat kyllä ilmoittautuvat periaatteessa demokratian kannattajiksi – mutta lisäävät herkästi, että kaikkien pitäisi osata äänestää oikein.

Demokratian toivosta ei silti ole luovuttu. Yksi osoitus siitä on uusi tulevaisuus -puolueen odotuksia parempi menestys.

Puolue vetoaa erityisesti nuoriin äänestäjiin, joita tapasin täällä Bangkokissa juuri ennen vaaleja.

Thaimaan vanhoja poliittisia ja taloudellisia railoja ei näissä vaaleissa kurottu umpeen. Varsinkin Pheu Thai -puolueen kannattajien reaktiota odotetaan jännityksellä, jos ja kun puolue todennäköisesti jätetään sivuun myös tulevasta hallituksesta.

Vakaamman hallituksen toivossa juntta luultavasti hakee tuekseen vielä muita puolueita, mutta Pheu Thain kanssa se ei mahdu samaan hallitukseen.

Thaimaan 2000-luvun historiassa pettymykset ovat herkästi purkautuneet kaduille, joten juntan haasteet eivät välttämättä päättyneet ääntenlaskentaan.

Lue myös:

Alustavia vaalituloksia Thaimaasta – Sotilasjunttaa kannattava puolue vahvoilla

Yle Thaimaassa: Bangkokin nuoret yrittävät kaataa sotilasjuntan vaaleissa