Kaupunkipyörät saapuvat Lappeenrantaan – kaupunkilaiset saavat äänestää pyörille parhaat paikat

Kaupunkipyörät eivät tule Lappeenrantaan vai turistien käyttöön, vaan kaupunki kannustaa asukkaitaan pyöräilemään niillä esimerkiksi työmatkoja.

Kaupunkipyörät
Kaupunkipyöriä telineissä Helsingin Vallilassa
Kaupunkipyöriä on Helsingin lisäksi käytössä jo muissakin suomalaiskaupungeissa.Antti Kolppo / Yle

Lappeenrannassa on tulevana kesänä tarjolla kaupunkipyöriä. Kaupunkipyörät on tarkoitus saada käyttöön kesäkuun alkupuolella. Niitä on tarkoitus hankkia noin sata kappaletta.

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kertoo, että kaupunki avaa lähiaikoina verkkosivulleen kyselyn, jossa kaupunkilaiset saavat ehdottaa paikkoja kaupunkipyörille.

– Ehdolla ovat ainakin sataman alue, Myllysaari, rautatieasema ja Skinnarila sekä mahdollisesti Lauritsala, Räsänen kertoo.

Kaupunkipyörän saa käyttöön käyttöönsä erityisen mobiilisovelluksen avulla. Pyörän vuokrauksen hinta selviää myöhemmin keväällä, mutta Räsänen lupaa sen olevan melko maltillinen.

– Pyörä on kolmevaihteinen, oranssi naistenpyörä. Takana on tavarateline, Räsänen kertoo.

Kaupunkipyörät kuuluvat kansainväliseen Donkey Republic (siirryt toiseen palveluun)-ketjuun, joten samalla mobiilisovelluksella voi vuokrata pyöriä eri puolella maailmaa.

Kaupunkipyöriä telineissä Helsingin Vallilassa
Kaupunkipyörissä on mobiilisovellus, joka on usein kansainvälinen.Antti Kolppo / Yle

Kahden kesän sopimus

Kaupunkipyörät toimittaa tarjouskilpailun voittanut kouvolalaisyritys Kaakau, joka järjesti kaupunkipyörät Kouvolaan ja Kotkaan viime kesänä. Lappeenrannassa kaupunkipyörien hankinnassa ovat mukana myös Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto ja Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS.

Viime kesänä Imatralla kaupunkipyöräkokeilu ei saanut suurta suosiota. Räsänen sanoo, että tämä on tiedostettu. Lappeenrannalle on kuitenkin tärkeää olla mukana toiminnassa, jota on jo tarjolla suomalaiskaupunkien lisäksi erityisesti muissa Euroopan opiskelijakaupungeissa. Toisaalta esimerkiksi Helsingissä kaupunkipyörät ovat saavuttaneet suuren suosion.

Tuleva kesä on kaupunkipyörien ensimmäinen, joten edessä on harjoittelua asukkaille, kaupungille ja muille toimijoille.

– Nyt lähdetään liikkeelle vähän kokeilumielellä, mutta sopimus on kaksivuotinen ja kaupunkipyörät ovat käytössä myös vuoden kuluttua kesällä, Räsänen kertoo.

Uusi virtaus maailmalla ovat vuokrapotkulaudat. Siihen Lappeenranta ei vielä lähde mukaan, vaan ensin testataan rauhassa kaupunkipyörät.

– Toivomme, että lappeenrantalaiset ottavat kaupunkipyöriä käyttöön kaupungin sisällä esimerkiksi osana työmatkaansa, Räsänen sanoo.