Voiko Jussi Hakulinen kieltää Joutsenlaulun esittämisen Olli Lindholmin muistokonsertissa? Kyllä voi, koska Teosto on juuri uusinut käytäntönsä

Tekijä voi jatkossa pyytää kappaleidensa oikeudet Teostolta takaisin itselleen, jopa vain yhden konsertin ajaksi.

Yö on esittänyt Jussi Hakulisen tekemiä kappaleita keikoillaan. Teoston muuttuneiden sopimusten takia Hakulinen pystyy halutessaan kieltämään niiden esittämisen jatkossa. Kuva: Yle

Yö-yhtye kertoi viime viikolla järjestävänsä edesmenneen laulaja Olli Lindholmin muistolle konsertteja Porissa ja Tampereella. Kaikki kolme konserttia myytiin nopeasti loppuun.

Solistivieraiksi ilmoitettiin sellaisia suomalaistähtiä kuin Suvi Teräsniska, Juha Tapio, Pate Mustajärvi, Pauli Hanhiniemi, Antti Kleemola, Timo Kiiskinen ja Herra Ylppö.

Yksi nimi joukosta kuitenkin puuttui. Yö-yhtyeen alkuperäiseen kokoonpanoon kuulunut Jussi Hakulinen ei kuulunut konsertin vieraisiin, ja hän kommentoikin asiaa pian Twitterissä.

Voiko kappaleen esittämisen kieltää?

Jussi Hakulinen on säveltänyt ja sanoittanut muun muassa kappaleet Joutsenlaulu ja Rakkaus on lumivalkoinen, jotka ovat nousseet Yön tunnetuimmiksi kappaleiksi.

Musiikintekijöiden, eli säveltäjien, sanoittajien sovittajien ja musiikkikustantajien oikeuksia valvoo Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry. Lähtökohtaisesti tekijä tekee sopimuksen Teoston kanssa ja luovuttaa näin oikeutensa ja määräysvaltansa tekemiinsä teoksiin. Teosto on kuitenkin hiljattain muuttanut musiikintekijöiden kanssa tekemäänsä asiakassopimusta, mikä muuttaa tilannetta.

– Tekijä voi ottaa yksittäisen teoksen oikeudet takaisin itselleen, jopa vain lyhyeksi ajaksi, kertoo Teoston liiketoimintapäällikkö Lasse Fast.

Fast huomauttaa, että teoksen – eli esimerkiksi yhden kappaleen – kaikkien tekijöiden pitää olla yksimielisiä siitä, että oikeudet otetaan takaisin itselle. Sekä Joutsenlaulu että Rakkaus on lumivalkoinen ovat Jussi Hakulisen säveltämiä ja sanoittamia, joten hän on kappaleiden ainoa tekijä.

Jussi Hakulinen loukkaantui siitä, ettei häntä pyydetty mukaan Olli Lindholmin muistokonsertteihin. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Valvonta hankalaa

Käytännössä olisi mahdollista, että Jussi Hakulinen voisi hankkia kappaleidensa oikeudet takaisin itselleen Teostolta Olli Lindholmin muistokonserttien ajaksi ja kieltää niiden esittämisen. Miten tällaista kieltoa sitten valvottaisiin? Astelisiko poliisi kesken konsertin lavalle, jos Joutsenlaulu lähtee soimaan?

– Se on hyvä kysymys, että miten tällaisia tilanteita valvotaan. Ennakkotapauksia ei ole, pohtii Lasse Fast.

Teoston uudet asiakassopimukset tulivat voimaan maaliskuun 18. päivä. Muutoksiin ryhdyttiin Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Viranomainen oli sitä mieltä, että aiempi sopimus teoksen oikeuksista oli liian lopullinen ja siihen kaivattiin joustoa.

Jää nähtäväksi, miten muutos vaikuttaa käytännössä.

Lasse Fast

Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen kutsui muutosta Teoston historian suurimmaksi. (siirryt toiseen palveluun)

– Jää nähtäväksi, miten muutos vaikuttaa käytännössä, Fast sanoo.

Mikäli tekijä aikoo kieltää kappaleidensa esittämisen yksittäisessä konsertissa, pitää ilmoitus asiasta tehdä konsertin järjestäjille 30 päivää ennen tapahtumaa. Hetken mielijohteesta ei siis voi toimia.

– Sormia napsauttamalla se ei onnistu.

Aiheesta voi keskustella jutun alla kello 17:ään saakka.

Lue lisää: